kasia i tomek i kamil 14.05.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Witamy! Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami projektu ISKIERKA. Od trzech tygodni ruszyliśmy z budową Nie widać końca pracy ale każdy postęp cieszy. Jesteśmy rodzinką z Bytomia ale mamy zamiar zamieszkać w Kamińsku k/Lublińca. Mam nadzieję, że nasze doświadczenie pomoze w rozwiązaniu Waszych problemów a i my oczekujemy w trakcie robót cennych wskazówek z Waszej strony Na początek napiszemy jakie zmiany zagościły w naszym projekcie: tak jak u większości z Was poszerzyliśmy budynek z obu stron o 60 cm, ponieśliśmy ścianę kolankową do 1 m, poszerzenie wyjścia tarasowego do 2,20cm, usunelliśmy dwie ścianki działowe w salonie, ponadto na piętrze zlikwidowaliśmy schodki do sypialni. Pozdrawiamy i mamy nadzieje na owocna współpracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaman_75 14.05.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Witam sluchajcie czy 60 000zł za stan surowy otwarty robocizna czyli( fundamenty, sciany, strop, scianki dzialowe, kominy z obrobką w klinkierze, calkowity dach z oknami i wykonczeniem wraz z rynnami itp. to duzo czy nie. Sam nie wiem co o tym myslec?? Praktycznie po skonczeniu pracy tej ekipy zostaną instalacje, tynki i reszta Jak myslicie???? Witajcie. Ja również jestem na etapie szukania wykonawcy na razie doszedłem do 40 tys za stan taki jak wasz - przy czym dach przygotowany pod pokrycie (wiatroizolacja +łaty i kontr łaty). A cha nasza iskierka jest poszerzona o 1m. - reszta zmian do poczytania w dzienniku. Tak wiec wydaje mi się że 60 tys to dość dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1903 15.05.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 My po poszerzeniu domu od strony kuchni i podniesieniu ścianki kolankowej o 2 pustaki za robociznę stanu surowego otwartego tzn fundamenty ściany ścianki działowe murowane kominy z obłożeniem klinkierem wylaniem schodów zewnętrznych i tarasu oraz z dachem podbitka od wewnątrz krokwie rzeźbione z orynnowaniem i oknami dachowymi wyniesie 49000.Ale umawialiśmy się jakiś czas temu i wiem że podobne budynki ta sama ekipa stawia za 60000- 65000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 17.05.2009 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Witam. Ja z kolei za budowe domku z porothermu 30 cm poszerzonegoo 60 cm , (lawy, fundamenty, podbeton, mury, strop, kominy z klinkieru, scianki dzialowe zaplacilem 25 000 zl. Dodatkowo wykonanie wiezby dachowej 5000, deskowanie wewlasnym zakresie, dachowka ceramiczna z rynnami i opierzeniami 7000 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matiarl 17.05.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 60 tyś do chyba sporo, my mamy to dokładnie za połowę tej kwoty. Polecił bym wam ekipę ale to z drugiej strony Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
centur 18.05.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 tez uwazam ze to duzo, mnie "surówka" (z kominami i tarasami) + dach kosztowała 37 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phox 19.05.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 U nas podobnie jak wyżej. SO łącznie z dachem i tarasem 37.000 Biorąc pod uwagę, że budowaliśmy jeszcze w boomie, gdzie to firma wybierała w zleceniodawcach obecnie 60.000 to bardzo drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA I PAWEL 19.05.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Dzieki za odpowiedzi odnosnie kosztów budowy stanu surowego.Teraz mamy duzo do myslenia poprostu pozostaje pogadac porzadnie z ekipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 20.05.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Potrzebuję porady.W obu łazienkach planujemy ogrzewanie podlogowe i zastanawiamy się czy jest sens instalować dodatkowo kaloryfery.O ile w łazience na górze byłoby to zasadne, bo tam będą dokonywane główne oblucje, no i jest jeszcze okno połaciowe, o tyle na dole wizyty będą raczej krókie.Jak myślicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubutek 20.05.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Ja robię w obu podłogówki, ale dodatkowo wieszam grzejniki - zawsze mogą się przydać - jako suszarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 20.05.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Ja mam w dolnej lazience frabinke - a w gornej - drabinke, podlogowke i grzejnik na scianie kolankowej tak aby ogrzac dodatkowo powmieszczenie gdyby bylo za malo no i ze wzg na okno dachowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkwas 21.05.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Potrzebuję porady. W obu łazienkach planujemy ogrzewanie podlogowe i zastanawiamy się czy jest sens instalować dodatkowo kaloryfery. O ile w łazience na górze byłoby to zasadne, bo tam będą dokonywane główne oblucje, no i jest jeszcze okno połaciowe, o tyle na dole wizyty będą raczej krókie. Jak myślicie??? A będziesz na dole instalować kabinę prysznicową? Bo jeśli tak to może się zdarzyć że będziesz też tam korzystać z prysznica. Względnie będą to robić goście śpiący w salonie na kanapie lub materacu. Wtedy mała drabinka nie zaszkodzi. A może być uruchamiana tylko w razie potrzeby. Koszt w sumie niewielki a czasem może się mocno przydać. Zwłaszcza że nigdy nic nie wiadomo ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 21.05.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Na dole nie będzie prysznica, jeno umywalka i sedes. Być może też pralka bo w obu łazienkach robimy podłączenia. Najbardziej przeraża mnie to prucie ścian w 12 cm pustaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkwas 21.05.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 No to do niczego Ci się drabinka na dole nie przyda. A prucie jak to prucie. I tak musisz potem tynkarza wołać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert Cz 21.05.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 witam Mam ogromna prośbę, potrzebuję informację ile stali i jakiej poszło na zbrojenie fundamentów. Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkwas 21.05.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Nie jestem pewien czy odpowiadam dokładnie na zadane pytanie, ale nam na zbrojenie ŁAWY poszło:24 szt prętów żebrowanych fi 1250 kg walcówki fi 6około 3 kg drucika miękkiego do związywania - tego dokładnie nikt nie wie, ale co zostało, poszło potem w strop.Na wagę, to tego wszystkiego było 1 200 zł - według cen z lipca 2008.Fundamentu nie zbroiliśmy, bo mamy murowany z bloczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 21.05.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Najbardziej przeraża mnie to prucie ścian w 12 cm pustaku Jakie tam prucie. Wyznaczasz sobie olowkiem na scienie narysowac jak maja isc rowki na rurki. Bierzesz wiertatke i wiercisz wiertlem fi 10 - 13 dziurke obok dziurki po lini. Jak masz dziurki nawiercone wlaczasz wiertarke i ciagniesz wiertarke w dziurkach po lini ktora na rysowales. Pozniej mloteczek i po klopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 22.05.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 agent-poznan napisał: Jakie tam prucie. Wyznaczasz sobie olowkiem na scienie narysowac jak maja isc rowki na rurki. Bierzesz wiertatke i wiercisz wiertlem fi 10 - 13 dziurke obok dziurki po lini. Jak masz dziurki nawiercone wlaczasz wiertarke i ciagniesz wiertarke w dziurkach po lini ktora na rysowales. Pozniej mloteczek i po klopocie. Zgadza się ale pod warunkiem,że hydraulicy też będą mieli takie podejście. Gorzej, że znam już ich rozmach i pamiętam jak wyglądały nasz scianki przy robieniu kanalizacji. To nie była wiertarka tylko mam wrazenie WIERTARA DO BETONU I NIE Z WIERTEŁKIEM TYLKO Z CZYMŚ CO PRZYPOMINAŁO DŁUTO. I oni czymś takim meczyli moje ściany. A pech chciał, że nie było mnie przy tym. Rezultat był opłakany. Drugą noc już mnie męczą koszmary jak te rurki wkuć żeby nie narobić dużych szkód i w ścianach i w tynkach. Wielkie dzięki zaTwoją radę, bo dziś mam spotkanie przedrobocze i poproszę o dokładne wytłumaczeni jak oni to bedą robić. Jak mi ich wersja nie przypadnie do gustu to będę mogła zabłysnąć i nakreślić jak ja (za twoim przewodem) to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 22.05.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Mlotem udarowym nie polecam robic z dwoch powodow. Za bardzo "wali" i zarusowac mozesz sobie sciane - a po drugie moze Ci tyn sie lekko odparzyc od muru. Bo jak mlotem bedziesz kul to sciana bedzie drgac a na styku z tynkiem moze sie co nie co poluzowac. Ja takie bruzdy robilem przy dwoch drabinkach. Jeden grzejnik (dwiebruzdy ) zajelo mi to okolo 30 min - juz na gotowo aby tylko zapakowac rurki Zapomnialem tam dodac - jak juz masz te rowki porobione dobrze by bylo tez taki rowki porobic wpoprzek tak co 8 - 10 cm - pozniej bierzesz dluto lub jakis inny aizol (kawalek zelastwa) wkladasz w szczeline i przechylasz go tak aby zlamac suporex znajdujacy sie w robionej bruzdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 22.05.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 agent-poznan napisał: Zapomnialem tam dodac - jak juz masz te rowki porobione dobrze by bylo tez taki rowki porobic wpoprzek tak co 8 - 10 cm - pozniej bierzesz dluto lub jakis inny aizol (kawalek zelastwa) wkladasz w szczeline i przechylasz go tak aby zlamac suporex znajdujacy sie w robionej bruzdzie. nie wiem czy dobrze zrozumiałam Chodzi o poprzeczne rowki pomiędzy jedną a drugą rurką??? Czyli trzeba zrobic drabinkę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts