Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie myślimy o poszerzeniu o chociazby pół metra zod strony garażu i kuchni i salonu.

Może wystarczy.

Witam, my własnie zaczynamy budowę, tzn 15 wrzesnia wchodzi ekipa, zdecydowaliśmy sie na iskierkę z drobną korektą: poszerzyliśmy dom od strony garażu o 1 m. Myśle ze to dobry pomysł, widziałam Iskierkę na żywo taka jak w projekcie i mysle że garaż jest trochę za wąski, tym bardziej ze nie piwnicy a w domu jak to w domu, non stop "czegoś" przybywa.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Chciałabym się zapytac czym ogrzewacie swoje iskierki. My byliśmy nastawieni na piec na ekogroszek + dodatkowo ruszt do palenia drewna itp. Jednak po przeliczeniu mniej więcej kosztów okazuje się, że wcale to nie jest takie ekonomiczne jak myśleliśmy. Zastanawiamy się nad ogrzewaniem olejowym, koszty podobne a mniej roboty.

Jak to jest u Was, na jaki typ ogrzewania się zdecydowaliście?

Olaszka - dziekuje bardzo :) ale jeszcze duzo roboty mnie czeka. Nie mam jeszcze ekominka i wszystkich drzwi polakierowanych oraz pozakladanych opasek na drzwi. Mam tez do zrobienia plytki w garazu no i tynk na zewnatrz oraz kostke granitowa.

Tynku sam robic nie bede - reszte robie sam - jak zreszta lazienke i wszystki plytki. Pozdrawiam. Jak potrzeba jakies fotki to piszcie.

Na pewno wkleje :)

Zapomnialem dodac - ogzrewam dom gazem. Niebawem bedzie kominek ktory bedzie dogrzewal caly dol - mysle, ze cieplo pojdzie klatka schodowa do gory i troszke dogrzeje gore.

Nie wiem jak z kosztami - sadze, ze na ogrzewanie w sezonie za 2 miesiace nie powinno wyjsc wiecej niz 800 zl + troszke drewna (w weekendy dopalane)

porotherm 30+15 styro ->dach->dechy+papa+25cm welny

Podziwiam Cię agent-poznan, że wiele rzeczy robisz sam. Nam brakuje umiejętności, więc pozostają fachowcy. Płytek kłaśc nie umiemy i generalnie z rzeczy budowlano-remontowych niewiele umiemy :-? Powoli wszystko sobie zrobisz, super. Pomyśl, że już bliżej końca wszelkich robót niż dalej.

Co do ogrzewania gazem-my go po prostu w ogóle nie braliśmy pod uwagę, bo nie mamy możliwości podłączenia się do sieci. Pozdro

OLASZKA ....

Moj kolega budujacy sie kolo MOsiny woj wlkp. takze nie ma gazu. Jest w trakcie zalatwiania butli z gazem.

Koszt takiej butli zakpu to koszt okolo 3000 - 4000 zl. A dzierzawa to cos kolo 50 zl/miesiac. Gaz jest to propan butan i ma inna kalorycznosc (duzo wieksza niz te nasze gazy) a cena za m3 porownywalna

Moze warto sie nad tym zastanowic ??

Nie bardzo uśmiecha nam się ta butla z gazem dlatego też rozmyślamy nad tym ogrzewaniem olejowym.

Po oszacowaniu teoretycznym ile mniej więcej jest zużycia ekogroszku na podstawie podobnych domów do naszego i oleju wychodzi w sumie to samo a komfort jest nieporównywalny.

Nie mam jednak odniesienia jak to może byc w przypadku takiej naszej iskierki. Myślałam, że może ktoś się połasił na ogrzewanie olejowe ale chyba tylko my taką opcję bierzemy pod uwagę.

Wiem, że ceny oleju mogą byc różne ale słyszeliśmy też, że tylko do końca roku można montowac piece na ekogroszek, później ponoc można nie dostac odbioru. Ale czy to prawda kto to wie...

• 2 weeks później...

Witam Iskierkowiczów.Mam do Was pytanko doczycące klatki schodowej.Czy wchodząc po schodach nie macie wrażenia jakbyście za chwile mieli uderzyć głową w strop? Jaką macie odległość między krawędzią stropu a schodkiem. U mnie to 210cm. Jest to pomiar przy niewykończonych schodach.Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie.