Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam już PnB.

Mam pytanie czy 12 tys za stan surowy otwarty to dużo czy mało(sama robocizna)? Dach będzie deskowany.

I jeszcze czy ok 5000 za drewno na dach iskierki to dobra cena? Wykonawca policzył około 15 m3 drewna.

Coś tu ostatnio cicho niestety

Pozdrawiam

U nas wyszło więźba 5 080zł (bez pełnego deskowania - łaty kontr łaty)

Stan surowy - (zaczynając od fundamentów a kończąc na więźbie z wiatroizolacją) 40 tys.

Tak wiec nie bardzo rozumiem co to ma być za te 12 tys ?? fundamenty ?? :-) jeśli cały stan surowy to za darmo.

Budujemy w małej miejscowości, może dlatego robocizna nie jest taka droga. A drewno widzę, że w podobnej cenie wychodzi. Teraz zamawianie materiałów nas czeka :)

Hej!

My na etapie kredytu i może ktoś zechce służyć doświadczeniem i wiedza :D

złożyliśmy wniosek w polbanku w euro no i jeszcze mamy na uwadze Rodzina na swoim w Bgż...........mnnnnnn chyba wybór prezentów na gwiazdkę jest niczym w świetle przyszłych 35lat zobowiązań:)

Może ktoś coś wie o pobanku albo jakie prognozy o zadłużeniu w euro :-? może być róznież ożywiona forumowa dyskusja w jakiej walucie brać:)

My również zadłużyliśmy się na ponad 30 lat. Kredyt wzięliśmy w banku Nordea, na sierpień 2009 właśnie ten bank zaproponował najlepsze warunki - kredyt w CHF. Czy dobrze zrobiliśmy wybierając taką walutę? hmm czas pokaże, tak naprawdę to chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć co będzie. oprocentowanie: 3,7 dziś już mamy 3,65, troszeczkę spadło / i oby tak dalej :) /

Pozdrawiam

Majako,

My w sypialni mamy załamanie ściany - nie dochodzi do okna, jak u Ciebie, tylko łamie się w połowie i vis a vis okna mamy drzwi do sypialni. Wejście do garderoby (w naszym przypadku kotłowni) jest z korytarza. Bardzo powiększyło to hol (jest jeszcze bardziej przestronnie), wejście do dodatkowego pomieszczenia jest bardzo funkcjonalne i ja jestem zadowolona z tego rozwiązania. Sypialnia jest ciągle duża. Mam dachowe okno i zgadzam się, że w tym wypadku to dobre rozwiązanie. Próbuję sobie wyobrazić korytarzyk do okna i nie wiem, czy jednak długi korytarzyk nie byłby taką wąziutką kiszką, którą faktycznie może być trudno wykorzystać.

Wstawiam zdjęcie tego korytarzyka, żebyś mogła ocenić - u mnie to około 1,5 - 1,6 m Tochę ciemne zdjęcie, ale mam nadzieję, że będzie można ocenić.

http://img638.imageshack.us/img638/5343/p1060573.jpg

Efi,

mieliśmy umowę w złotówkach - obniżyło nam to ratę kredytu w odczuwalny sposób ;o)

Majako,

cieszę się bardzo ;o) ja mam dom powiększony po 0,5 z każdej strony - poddasze jest naprawdę funkcjonalne, również w moim układzie kotłownia jest duża i fajny hol wyszedł. Trochę kuchnia mała - wykonuję kombinacje alpejskie, żeby ją zaplanować ;o)

Chciałam zapytać, tych którzy etap architektury wnętrz mają za sobą i mają prysznic na końcu dolnej łazienki obok okna - jak to się sprawdza, czy nie ma problemów ze skraplaniem, żaluzje czy folia na okno? Myślę o takim rozwiązaniu, ale mam trochę obaw. I co z sąsiadami....

Jestem nowym iskierkowiczem,jestem na etapie załatwiania kredytu....

czy jest ktoś z łódżkiego,chciałbym zobaczyć dom w realu...

jeśli chodzi o łazienkę na dole to zastanawia mnie po co wszyscy usilnie wciskają tam prysznic...kto będzie z tego korzystał?

jeśli chodzi o łazienkę na dole to zastanawia mnie po co wszyscy usilnie wciskają tam prysznic...kto będzie z tego korzystał?

ja mam w dolnej łazience prysznic (łazienka przedłuzona o 60cm) i uwazam ze bardzo dobrze zrobiłem (w gornej tylko wanna) bo czasami jest tak ze 2 osoby sie spiesza i chca szybka sie wykąpac to wtedy nie ma problemu

szybko można wziąć tylko prysznic,więc kolejki nie będzie a poza tym nie wyobrażam sobie biegać z ubraniami w ręku na dół...chyba że ktoś ma 5cio osobową rodzinę i wszyscy się codziennie rano kąpią itd...dom ma być przede wszystkim funkcjonalny,i można go wybudować dobrze i tanio,jest to mój drugi dom więc wiem co mówię,ale każdy ma prawo do swoich przemyśleń :wink:

Jeśli ktoś ma ochotę na to aby w domu była i łazienka i prysznic to po co wciskac to do jednej łazienki?

Jeśli z góry zakładasz, że nie potrzebujesz prysznica to jestem w stanie cię zrozumiec. Ale ja nie wyobrażam sobie zimy bez gorącej kąpieli w wannie i lata bez chłodnego prysznica :))

Po to, żeby jak wcześniej wspomniałem nie biegać z góry na dół, i z dołu do góry,aby wziąć prysznic... jeśli ktoś nie chce prysznica i wanny w jednej łazience,to niech postawi ściankę i wstawi drugie drzwi :wink:

Niestety iskierka to nie willa i na to akurat nie ma miejsca w górnej łazience :wink: :wink: :wink: