betina71 20.01.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 majakoDobry pomysł. Sama niedawno stwierdziłam, że szkoda, iż nie wprowadziliśmy takiej zmiany. Przy takim układzie jak proponujesz niezbedne jest jednak okno połaciowe, inaczej w sypialni będzie troche ciemnawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mng82 20.01.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam, mam już PnB. Mam pytanie czy 12 tys za stan surowy otwarty to dużo czy mało(sama robocizna)? Dach będzie deskowany. I jeszcze czy ok 5000 za drewno na dach iskierki to dobra cena? Wykonawca policzył około 15 m3 drewna. Coś tu ostatnio cicho niestety Pozdrawiam U nas wyszło więźba 5 080zł (bez pełnego deskowania - łaty kontr łaty) Stan surowy - (zaczynając od fundamentów a kończąc na więźbie z wiatroizolacją) 40 tys. Tak wiec nie bardzo rozumiem co to ma być za te 12 tys ?? fundamenty ?? jeśli cały stan surowy to za darmo. Budujemy w małej miejscowości, może dlatego robocizna nie jest taka droga. A drewno widzę, że w podobnej cenie wychodzi. Teraz zamawianie materiałów nas czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Heniu 20.01.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 majako-mi również ten pomysł się podoba. Weszłam chwilę temu do mojej sypialni i wyobraziłam sobie taką przesuniętą ścianę i nie wyszło tak źle. Miejsca faktycznie pozostaje w sypialni dośc wiele.Jeśli faktycznie potrzebna wam większa garderoba to jestem za:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efi26 20.01.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Hej! My na etapie kredytu i może ktoś zechce służyć doświadczeniem i wiedza złożyliśmy wniosek w polbanku w euro no i jeszcze mamy na uwadze Rodzina na swoim w Bgż...........mnnnnnn chyba wybór prezentów na gwiazdkę jest niczym w świetle przyszłych 35lat zobowiązań Może ktoś coś wie o pobanku albo jakie prognozy o zadłużeniu w euro może być róznież ożywiona forumowa dyskusja w jakiej walucie brać My również zadłużyliśmy się na ponad 30 lat. Kredyt wzięliśmy w banku Nordea, na sierpień 2009 właśnie ten bank zaproponował najlepsze warunki - kredyt w CHF. Czy dobrze zrobiliśmy wybierając taką walutę? hmm czas pokaże, tak naprawdę to chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć co będzie. oprocentowanie: 3,7 dziś już mamy 3,65, troszeczkę spadło / i oby tak dalej / Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crassulofilka 20.01.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Majako, My w sypialni mamy załamanie ściany - nie dochodzi do okna, jak u Ciebie, tylko łamie się w połowie i vis a vis okna mamy drzwi do sypialni. Wejście do garderoby (w naszym przypadku kotłowni) jest z korytarza. Bardzo powiększyło to hol (jest jeszcze bardziej przestronnie), wejście do dodatkowego pomieszczenia jest bardzo funkcjonalne i ja jestem zadowolona z tego rozwiązania. Sypialnia jest ciągle duża. Mam dachowe okno i zgadzam się, że w tym wypadku to dobre rozwiązanie. Próbuję sobie wyobrazić korytarzyk do okna i nie wiem, czy jednak długi korytarzyk nie byłby taką wąziutką kiszką, którą faktycznie może być trudno wykorzystać. Wstawiam zdjęcie tego korytarzyka, żebyś mogła ocenić - u mnie to około 1,5 - 1,6 m Tochę ciemne zdjęcie, ale mam nadzieję, że będzie można ocenić. http://img638.imageshack.us/img638/5343/p1060573.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crassulofilka 20.01.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 efi 26, Ja też mam kredyt we franku, ale oprocentowanie w moim przypadku bardzo spadło - mam 1,20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efi26 20.01.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 efi 26, Ja też mam kredyt we franku, ale oprocentowanie w moim przypadku bardzo spadło - mam 1,20. a kiedy braliście kredyt? chyba nie w 2009 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crassulofilka 20.01.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 2008. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efi26 20.01.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 2008. Jasne, 2009 roku nie było już takiego oprocentowania ale w Waszym przypadku frank stał bardzo nisko jak przeliczali Wam kredyt, moze pamiętasz jaki był kurs na dzien podpisania umowy? na pewno poniżej 2 zł, czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crassulofilka 20.01.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 2,2 chyba. Drugą transzę brałam w 2009 po 2,7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efi26 20.01.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 2,2 chyba. Drugą transzę brałam w 2009 po 2,7. to fajnie wam wyszło. czy po wyplacie wszystkich transz okazało sie ze dostaliscie więcej pieniędzy niz chcieliście? czy nadpłate odliczyli wam od kredytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majako 21.01.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Crassulofilka - Dziękuję za natchnienie ten pomysł jest lepszy niż mój I tak chyba zrobimy, z tą tylko różnicą, że okno wyląduje w garderobie: http://img23.imageshack.us/img23/6113/poddaszekor2.jpg Orasta - co to są za cegły, o których piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crassulofilka 21.01.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Efi, mieliśmy umowę w złotówkach - obniżyło nam to ratę kredytu w odczuwalny sposób ;o) Majako, cieszę się bardzo ;o) ja mam dom powiększony po 0,5 z każdej strony - poddasze jest naprawdę funkcjonalne, również w moim układzie kotłownia jest duża i fajny hol wyszedł. Trochę kuchnia mała - wykonuję kombinacje alpejskie, żeby ją zaplanować ;o) Chciałam zapytać, tych którzy etap architektury wnętrz mają za sobą i mają prysznic na końcu dolnej łazienki obok okna - jak to się sprawdza, czy nie ma problemów ze skraplaniem, żaluzje czy folia na okno? Myślę o takim rozwiązaniu, ale mam trochę obaw. I co z sąsiadami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majako 22.01.2010 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 My dolną łazienkę wydłużyliśmy (przejście do kuchni ma teraz tylko metr szerokości), wejście jest przez ścięty róg. Zaraz obok wejścia będzie kabina. Nie wiem, jak to się sprawdzi. Taka była podpowiedź architekta... A dziś mamy pomiary otworów pod okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisbjc 24.01.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Jestem nowym iskierkowiczem,jestem na etapie załatwiania kredytu....czy jest ktoś z łódżkiego,chciałbym zobaczyć dom w realu... jeśli chodzi o łazienkę na dole to zastanawia mnie po co wszyscy usilnie wciskają tam prysznic...kto będzie z tego korzystał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 24.01.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 jeśli chodzi o łazienkę na dole to zastanawia mnie po co wszyscy usilnie wciskają tam prysznic...kto będzie z tego korzystał? ja mam w dolnej łazience prysznic (łazienka przedłuzona o 60cm) i uwazam ze bardzo dobrze zrobiłem (w gornej tylko wanna) bo czasami jest tak ze 2 osoby sie spiesza i chca szybka sie wykąpac to wtedy nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisbjc 24.01.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 szybko można wziąć tylko prysznic,więc kolejki nie będzie a poza tym nie wyobrażam sobie biegać z ubraniami w ręku na dół...chyba że ktoś ma 5cio osobową rodzinę i wszyscy się codziennie rano kąpią itd...dom ma być przede wszystkim funkcjonalny,i można go wybudować dobrze i tanio,jest to mój drugi dom więc wiem co mówię,ale każdy ma prawo do swoich przemyśleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Heniu 24.01.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 jeśli chodzi o łazienkę na dole to zastanawia mnie po co wszyscy usilnie wciskają tam prysznic...kto będzie z tego korzystał? Jeśli ktoś ma ochotę na to aby w domu była i łazienka i prysznic to po co wciskac to do jednej łazienki? Jeśli z góry zakładasz, że nie potrzebujesz prysznica to jestem w stanie cię zrozumiec. Ale ja nie wyobrażam sobie zimy bez gorącej kąpieli w wannie i lata bez chłodnego prysznica ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisbjc 24.01.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Po to, żeby jak wcześniej wspomniałem nie biegać z góry na dół, i z dołu do góry,aby wziąć prysznic... jeśli ktoś nie chce prysznica i wanny w jednej łazience,to niech postawi ściankę i wstawi drugie drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Heniu 24.01.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Po to, żeby jak wcześniej wspomniałem nie biegać z góry na dół, i z dołu do góry,aby wziąć prysznic... jeśli ktoś nie chce prysznica i wanny w jednej łazience,to niech postawi ściankę i wstawi drugie drzwi Niestety iskierka to nie willa i na to akurat nie ma miejsca w górnej łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts