Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duze drzewo a dom.

Recommended Posts

Drzewo w pobliżu domu to problem.

Zakłada się "na oko", że korzenie pod ziemią sięgają conajmniej tak daleko jak korona drzewa. Oczywiście są dużym zagrożeniem dla fundamentów.

Druga sparwa to spadające połamane konary, mogące zniszczyć dach domu.

Trzecia sparawa to liście zalegające na dachu i zatykające wynny.

I jeszcze to, że lipa brudzi na wiosnę. Efekt zna każdy kierowca, który zaparkował pod lipą. Taka kleista maź z małymi łuskami.

Dobrym pomysłem było by stwierdzenie, czy drzewo jest w dobrym stanie i nie grozi przewróceniem. Jeśli tak, to wystąpić o pozwolenie na wycinkę.

Jeśli nie, to budować się w bezpiecznej odległości.

Pozdrawiam.

...zaraz za inną działką...

Wszystkie domy w tujach i karłowych jodełkach - urok podobny do bukietu z plastikowych kwiatów :( . O korzenie nie ma co się martwić - pod tym wzgledem lipa nie jest "agresywna". Pewien kłopot mogą sprawić liście, gałęzie, słynny spadający "miód" - ale to jest do przeżycia. Problemem może być kruchość oraz względna krótkowieczność tego drzewa. Jeśli teren jest słabo osłonięty od wiatrów to przy silnej burzy trzeba liczyć się z możliwością powalenia drzewa. A duże drzewa są piękne, tylko trzeba o nie dbać, tak jak o wszystko na działce.

Pewien kłopot mogą sprawić liście, gałęzie, słynny spadający "miód" - ale to jest do przeżycia. Problemem może być kruchość oraz względna krótkowieczność tego drzewa. Jeśli teren jest słabo osłonięty od wiatrów to przy silnej burzy trzeba liczyć się z możliwością powalenia drzewa. A duże drzewa są piękne, tylko trzeba o nie dbać, tak jak o wszystko na działce.

dużo bym da aby miec takie kłopoty z drzewami, ja chce kupić kilka dużych drze 4-5 m a ktoś chce takie wyciąć .............. moze da się przesadzic chętnych jest pewnie wielu ......krew mnie zalewa jak czytam takie posty

Wydaje mi sie ze problemem bylyby korzenie mlodego drzewa ktore sie rozrasta a nie juz "doroslego".

Proponuję rozejrzeć się za inną działką...

chyba że chcesz zapoznać się z zasadami wycinania drzew w naszym kraju - mogą Ci się przy tym zmienić włosy na siwe

Ale ja nie chcialbym tego drzewa wycinac bo jest piekne! Z 10 metrow wysokosci to ma na bide :)

Zadalem pytanie bo chcialem wiedziec o czym musze pamietac podczas budowy.

I jeszcze to, że lipa brudzi na wiosnę. Efekt zna każdy kierowca, który zaparkował pod lipą. Taka kleista maź z małymi łuskami

Czyli bez wiaty sie nie obejdzie... :D

A ja mam trzy wielkie świerki i zamierzam je uchronić jak tylko się da. Absolutnie nie biorę pod uwagę ich wycinki - to by było świętokradztwo!

http://images3.fotosik.pl/62/fbcfs0lo2c1vxt7e.jpg

Sięgają gdzieś trzeciego piętra w bloku :)

http://images2.fotosik.pl/62/ngg2evhf7ncu6ti1.jpg

http://images3.fotosik.pl/62/56q9n00c7ng6qa3r.jpg