Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Starostwo może cofnąć zezwolenie na budowe stawu ?

eryk2

Recommended Posts

W 1998 r. otrzymałem pismo z Wydziełu Ochrony Środowiska ,że na mojej nowo zakupionej działce straż miejska zlokalizowała dzikie wysypisko śmieci i proszą o poinformowanie tut. Urzędu,jakie działania zamierzam podjąć w celu likwidacji w/w dzikiego wysypiska.(Podobno to było dawne wysypisko tutejszej Gminy).Wysypisko śmieci zlikwidowałem na własny koszt,a w podmokłym zagłębieniu postanowiłem wykopać staw bez odpływu i bez dopływu z zewnątrz.W 1999 r. na budowe takiego stawu nie było potrzebne żadne zezwolenie,takie informacje otrzymałem w tutejszym Urzędzie Miasta i Gminy.W 1999 r. zrobiłem operat wodnoprawny i złożyłem w Wydziale Ochrony Środowiska i Zarządzie Parków Krajobrazowych.Z Wydziału Ochrony Środowiska otrzymałem :(W świetle art.49 ust.1 ustawy z dnia 24 października 1974 r.Prawo wodne /Dz.U. nr 38, poz.230 z późn. zmianami/ przedmiotowe przedsięwzięcie mieści się w zwykłym korzystaniu z wody i w przedmiotowej sprawie nie jest wymagane pozwolenie wodno-prawne). Z Zarządu Parków Krajobrazowych otrzymałem :(Projektowany zbiornik wodny leży poza terenem parków krajobrazowych i nie podlega uzgodnienia z Zarządem). Zaczołem sam kopać w/w zbornik wodny a piasek z wyrobiska sprzedawałem. Płaciłem 22 % podatku VAT i podatek dochodowy. Byłem jedyny w Powiecie który płaci podatki ze sprzedaży piasku.Na terenie mojego powiatu są piaskownie i kamieniołomy,które znajdują się na terenach Parków Krajobrazowych, nie płacą podatków a tutejszy Wydział Ochrony Środowiska wie o ich istnieniu. W tym roku otrzymałem wezwanie do Wydziału Ochrony Środowiska. Zabroniono mi kopania w/w zbiornika wodnego i sprzedaży piasku,motywyjąc tą decyzje,że termin na budowę miałem 2 lata,że sprzedaż piasku wymaga koncesji,że otrzymali wytyczne ze Starostwa,że mają coś z tym zrobić itp. Czy Naczelnik Wydziału Ochrony Środowiska miał racje ?