kalbrun 27.02.2003 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 gaz to wygoda ale drogo kosztująca. ja wydaje 500 zł miesięcznie za grzanie połówki bliźniaka /piec termetu GCO-20/. Czy warto dostawić piec gazujący drzewo np czeski ATMOS lub polski ORLAN??koszty ponoć mniejsze choć kosztem wygody. no własnie czy to prawda żę drzewo musi być liściaste, dobrze wysuszone oraz czas między dokładaniem wynosi 4-6 godz.? co sądzicie o tym? może są użytkownicy.... i pochwalą się + i - ..... jeden wątek podjęto ale bez wyczerpania i dobrej merytoryki.... z góry dziękuje PRzemek _________________linux forever [ Ta wiadomość była edytowana przez: kalbrun dnia 2003-02-27 19:05 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalbrun 27.02.2003 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 On 2003-02-27 18:09, kalbrun wrote: gaz to wygoda ale drogo kosztująca. ja wydaje 500 zł miesięcznie za grzanie połówki bliźniaka /piec termetu GCO-20/. Czy warto dostawić piec gazujący drzewo np czeski ATMOS lub polski ORLAN?? koszty ponoć mniejsze choć kosztem wygody. no własnie czy to prawda żę drzewo musi być liściaste, dobrze wysuszone oraz czas między dokładaniem wynosi 4-6 godz.? co sądzicie o tym? może są użytkownicy.... i pochwalą się + i - ..... jeden wątek podjęto ale bez wyczerpania i dobrej merytoryki.... z góry dziękuje PRzemek _________________ linux forever [ Ta wiadomość była edytowana przez: kalbrun dnia 2003-02-27 19:05 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musso 27.02.2003 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Musisz rozważyć kilka faktów- piec nie dla wygodnych, podkładanie dwa razy dziennie, czyszczenie raz na tydzień.- drewno sezonowane dwa lata. 20% wilg. 4.5 kwh/kg. 50% - 2.2 kwh/kg.- spalanie w sezonie około 1-1,3 m3 na 10 m2 pow.- instalacja z buforem cieplnym /akumul./podw. sprawność o 30%- konieczność ciągłej pracy pieca w zakresie 60-80 stpni- i najważniejsze - wybór pieca. Na rynku dużo modeli ale poza dwoma produkownymi na lic, Ralph Kessel Gmbh. przedstawjają rozwiązania z lat 40.Zyczę trafnego wyboru _________________ [ Ta wiadomość była edytowana przez: musso dnia 2003-02-27 20:03 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james brown 27.02.2003 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Musso, mozesz zdradzic, o ktore dwie firmy chodzi ?Sam przymierzam sie do zakupu kotla opalanego drewnem.Dzieki. J.B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 28.02.2003 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Zajrzyjcie do wątku "Przedstaw się jeśli chcesz/chętnie pomogę". Znajdziecie tam dużo informacji na ten temat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grad 28.02.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Jestem na etapie budowy domu jednorodzinnego 140m2 z użytkowym poddaszem (ocieplony) i zastanawiam się nad wyborem pieca. Propozycja firmy VIGAS jest całkiem rozsądna to znaczy kocioł VIGAS 25-S (piec zgazowujący) cena około 5000zł + zbiornik akumulacyjny, użytkowanie takiego zestawu tak zapewnia producent powinno być cenowo przystępne to znaczy 15m3 suchego drewna na rok to jest około 1200 zł/rok. Nie znam nikogo kto by użytkował taki piec jestem ciekawy czy to ma sens i jak taki system ogrzewania sprawdza się w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 28.02.2003 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 A ja polecam Wam rozwazyc polski piec weglowy HEF, z zaladunkiem co 4 -5 dni... Wygodny, latwy w obsludze, a wegiel nie jest przeciez tez drogi. Czyba, ze macie daleko do skladu, to odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 01.03.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 A może kocioł z podajnikiem na odpady drzewne, czyli Pelety (granulat drzewny) kociołek cenowo koło 5 tys zł ale odpada dość uciążliwa zabawa z załadowywaniem kociołka na zagazowywane drewno i cały z tym związany rytuał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 03.03.2003 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Może byś napisał Rino jaką taki kociołek ma sprawność i ile kosztuje jego roczna eksploatacja (np. ogrzanie 120 metrowego mieszkania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 03.03.2003 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 miska, tu nie chodzi o odległość od składu opału, ale do takiego kotła trzeba mieć piwniczkę, coś zrobić z dużą ilością popiołu, ciekawy też jestem jakie spaliny wydostają się z tego pieca?Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 03.03.2003 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Vigas jest super szczegóły jak znajdę trochę czasu na pisanie.Vigas jest Słowackim kotłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 03.03.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Pelet, to jest w cenie gazu ziemnego!!!.A piecyki, to zaczynają się od 8 tys.PLN. Przynajmniej ja takie widziałem. Ale do wodnego CO, to powyżej 14 tys. PLN.Może gdzieś są tańsze?.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 03.03.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Kociołki są już tańsze napiszę o tym jak tylko będę miał wszystko na piśmie, gorzej z pelletami to koszt za tonę 400zł, ale walczę o niższą cenę mam nadzieję, że w końcu zacznie to paliwo tanieć.Pozdrawiam RINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 03.03.2003 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Rino mysle ze nie zapomniales o nas w watku o "piecu na wegiel podkladanie co 3-4 dni" jak chcesz to odpowiedz mozesz dac tutaj mysle ze ten watek jest bardziej trafny kotly na pellets i paliwo jakim jest pellets Pozdrawiam Ryszardj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RINO 03.03.2003 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Pamiętam pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grad 14.03.2003 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Zastanawiam się nad wyborem pieca czy ktoś z Was wie czy w takim piecu zgazowującym można palić suszonym drzewem iglastym – czy ktoś ma w tym temacie doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 14.03.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Oczywiscie mozna spalac m.in. drewno iglaste.Wiadomo, ze zawiera ono z reguly wiecej zywicy, dlatego powstaje tez wiecej osadu w kotle.Sam pale przez ostatnia zime wylacznie drewnem sosnowym. Jesli w ukladzie z kotlem zastosujesz dodtkowo zbiornik buforowy, nie bedziesz odczuwal wiekszej roznicy stosowanego opalu, praca kotla w wysokich temperaturach eliminuje w duzym stopniu ewent. zaniesczysczenia.PozdrZbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts