Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Glazura na płytę gipsową

Recommended Posts

Folia w płynie dostępna jest już od dłuższego czasu na polskim rynku. Nakłada się pędzlem, wcierając w podłoże pododnie jak farba (bardzo "nie lubi" wilgotnych, zakurzonych ścian/podłóg wtedy poprostu można ją będzie zdjąć płatami) całkowite wyschnięcie następuje po około 24h i beżpośrednio na nią śmiało można układać płytki. Ze względu na cenę 3kg ok. 80,00zł/brutto stosowana była często na łączeniach ścian z podłogą, teraz już widac jesteśmy w Unii (na szczęście i nie żałujemy na dobre materiały coraz częściej klienci życzą położenie folii na całej podłodze w łazience.

Wg systemu Atlas Woder E zalecane położenie folii w płynie w 2 warstwach: 1sza nakładana pędzlem zaś druga po upływie 3 godzin nakładana metalową pacą<<<< raczej tak się nie robi zresztą kto dziś używa systemów Atlas`a :wink: [/img]

PrzemoBDG powiedz mi czy na tą "folie w płynie" kładziesz normalnie płytki (glazure itp.) ja widziałem taką folię w płynie ale miała niebieski kolor i nic się z nią już dalej nie robi....

Kolor folii raczej nie ma znaczenia, gdyż zależy od producenta i jego technologii. Cechy użytkowe folii powinny być jednakowe. Kolejność prac jest taka:

1. Gruntowanie

2. Izolacja w postaci folii w płynie

3. Klejenie płytek

• 1 year później...
Od 10 lat pracuję w budownictwie i od tego czasu gdy zaczeła się moja przygoda z budowlanką kładło się płytki na gk w łazienkach oczywiście tylko w przypadkach tego wymagających,wszystkie zabudowy w łazienkach robi się w GK oczywiście klej powinien być elastyczny a w miejsczch szczególnie narażonych na działanie wody potrzebna jest tzw folia w płynie. O skuteczności foli w płynie przekonałem się gdy w jednym ze sklepów była wystawiona skrzynka zrobiona z GK zaimpregnowana folią i napełniona wodą ,producenta nie pamiętam ale jest trochę tego na rynku

A czy gruntowanie zielonych płyt farbą rozcieńczoną z wodą jest ok?

gruntowanie przed malowaniem jest ok, aczkolwiek lepiej nadaje się do tego śniezka grunt (jest gęsta i idealnie się do tego nadaje)

gruntowanie farbą przed kładzeniem płytek jest nieporozumieniem

Masz rację... przecież i tak będą tam płytki :)

Czyli pod płytki wystarczy ta folia w płynie w miejsca narażone na kontakt z wodą i bedzie ok?