Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec CO

Recommended Posts

Witam,

Mam do Was pytanie, które być może zaliczane jest do nie lubianych pytań typu "co lepsze" ale cóż, kto pyta nie błądzi.

Otóż stojąc przed koniecznością wymiany instalacji CO do tej pory zdecydowany byłem na piec firmy Junkers - model Euromaxx. Jednak jeden z instalatorów polecił mi piec Ariston Microgenus jako tańszy i lepszy, gdyż ponoć w Polsce Junkersy są montowane z polskich, zawodnych części. Co sadzicie o obu piecach? zięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

On 2003-02-27 19:51, Toke wrote:

Witam,

Mam do Was pytanie, które być może zaliczane jest do nie lubianych pytań typu "co lepsze" ale cóż, kto pyta nie błądzi.

Otóż stojąc przed koniecznością wymiany instalacji CO do tej pory zdecydowany byłem na piec firmy Junkers - model Euromaxx. Jednak jeden z instalatorów polecił mi piec Ariston Microgenus jako tańszy i lepszy, gdyż ponoć w Polsce Junkersy są montowane z polskich, zawodnych części. Co sadzicie o obu piecach? zięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Obecnie większość "markowych" zachodnich firm ogranicza się w zasadzie tylko do umieszczenia swojego logo na zunifikowanym produkcie i ewentualnie do innych drobnych, kosmetycznych zmian (inny wygląd zewnętrzny). Większość producentów różnych marek korzysta z tych samych podzespołów i elementów. Oczywiście za markę się płaci. I tak np.: mam lodówkę Simensa z tajwańskim agregatem, mam pralkę Boscha, gdzie dopiero po zakupie odkryłem, że identyczną konstrukcję (ocztwiście zmieniony wystrój zewnętrzny) oferują wszyscy inni producenci, łącznie z polskim Polarem. Oczywiście ceny- bardzo różne. Podsumowując- nie patrz gdzie produkt został złożony- jeżeli jest firmowany odpowiednią marką to nie ma znaczenia, gdzie został "złożony" (może być nawet Mongolia ???).

Dokładnie tak natomiast zwróć uwagę, co do wyposażenia kotła nie, które firmy odchudzają swoje kociołki żeby być konkurencyjnymi nawet taka firma jak wymieniłeś wyżej. A co do jakości i nie zawodności to różnie bywa, ale zawsze prawdopodobieństwo awarii jest większe w kotłach nie markowych i będących niżej w rankingach europejskich producentów kotłów.

Dokładnie tak natomiast zwróć uwagę, co do wyposażenia kotła nie, które firmy odchudzają swoje kociołki żeby być konkurencyjnymi nawet taka firma jak wymieniłeś wyżej. A co do jakości i nie zawodności to różnie bywa, ale zawsze prawdopodobieństwo awarii jest większe w kotłach nie markowych i będących niżej w rankingach europejskich producentów kotłów.

• 2 weeks później...

Hej RINO gdzie jesteS. Czy mozesz mi prosze rozjasnic co to znaczy, że podgrZewacz wody jest przystosowany do współpracy z niskotemperaturowymi kotłami olejowymi lub gazowymi???!!

Znalazlam sobie taki fajny bielgijski pojemnosciowy podgrzewacz, a tam takie rzeczy wypisali w charakterystyce.

Czy wiec nie nadaje sie on do mojej instalacji c.o. w kotlem weglowym HEF?

Co ty na to...?

Miska

Witaj Miska

Znasz może namiary na tą firę któerj chcesz kupić zasobnik, nazwa typ - może to ACV??. Ale jeżeli jest przystosowany do tych mediów o któych wpomniałaś to powinno być wszystko ok .Jeżeli jest odzielna węzownic spiralna na centralne ogrzewanie , bądz wymiennik dwupłaszczowy to wszystko bęzie poprawnie. HEF ma dwa wyjscia z lewej i prawej strony gdzie możesz podłączyć zbiornik.Dodatkowo można podłączć czujkę i spiąźć ją z programatorem a żeby kocioł pracował poprawnie z zasobnikiem . Nic sie nie mart będzie dobrzee.

Pozdraiwam RINO

RINO - wielkie dzieki. Tak, zasobnik ma byc z ACV (Belgia)

dwuplaszczowy...

Czy mozesz wykazac mi wyzszosc takiego podgrzewacza wody nad

zwyklym ze wezownica w srodku (roznica w cenie bardzo znaczaca:

ten z wezownica ok. 2300 a ten belgijski 4000 !) Nie chce byc "frajerką" tylko zadowoloną INWESTORKĄ (brzi dumnie, no nie?!)

Pan sprzedawca poleca belgijski i mu się n ie dziwię - jest

SPRZEDAWCĄ.

Pozdrawiam Cie serdecznie. Miska

Bojler 2 płaszczowy ma powieszchnię wymiany ok 1m2 a z węzownicą pojedynczą 03m2 powieszchnia wymiany w płaszczowym jest 3 krotnie większa wię szybkośc nagrzania również .Bojlery polskie 2 płaszczowe GALMET lub ELEKTROMET sa w cenie jak się potarguję 550zł a z węzownicą niecałe 400zł. Zaznaczam są to 140 l leżące w piance poliuretanowej i z wyjściem na cyrkulację.

WITAJ MISKA

Sory ze nie odpowiadałem, ale czas nie pozwolił a i kłopoty z internetem. Co do zasobnika no jest pytanie czy chcesz mieć mercedesa do wody użytkowej, to jest na pewno zasobnik z INOX-u i dlatego tyle kosztuje i jeszcze do tego płaszczowy, na pewno oddawanie ciepła jest szybsze i proporcjonalne, ale spokojnie możesz sobie dać jakiś Galmetowski zasobnik z wężownicą emaliowany i spokojnie ci posłuży dość długo, a i z serwisem nie ma problemu. Ewentualnie, jeżeli chcesz zasobnik z nierdzewki to możesz się rozejrzeć w śród innych producentów są firmy, które produkują zasobniki z wężownicą podwójnie zwiniętą i wtedy czas nagrzewania jest dość szybki.

Pozdrawiam RINO