Pawson 08.05.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 górka do zjeżdżania w zimie na sankach ... dla dzieci ekstra to wygląda ... JA TEŻ CHCE MIEĆ BUNKIER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.05.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 rewelacja Nigdy w życiu nie burz. Na dole piwniczka, zacienione miejsce na grila, na górze podsyp ziemia i zrób altankę wśrod skalniaków, a bokiem zjeżdżalnie dla dzieci. ja też chce bunkier na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 08.05.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Jak nie można się pozbyć, trzeba polubić. I jednak obsypać ziemią, nie będzie tak raziło. Pomyśleć nad wykorzystaniem wnetrza - jeżeli podchodzi woda, zrobić izolację. GrzegorzPS. mozna też próbować rozbić młotem pneumatycznym - ale to chyba robota na lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.tor 08.05.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Gdy przyglądam się temu zdjęciu to odnoszę wrażenie, ze nie jest to bunkier lecz tylko coś około połowy bunkra.W środku bujnie rośnie zieleń a i obfite doświetlenie wnętrza jest zgoła "niebunkrowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinpszczyna 08.05.2006 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Może faktycznie nie jest to typowy bunkier. Ale napewno jest to jakaś wieżyczka strzelnicza. Z tyłu jest szczelina do strzelania. Nie wiem jak głęboko jest posadowiony w ziemi ale nad ziemią aktualnie wystaje około 2,5 metra. Zdjęcie było robione z tego co pamiętam jakies 2 lata temu jak bunkier był jeszcze obsypany piaskiem. W środku nie jest za wiele miejsca. Jakieś 2 metry wysokości i na "stojąco" wchodzą jakieś 4 osoby.Liczę na pomysły zewnętrznego zagospodarowania tego bunkra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinpszczyna 08.05.2006 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Jeżeli chodzi o ode to nie wiem czy woda wybija w środku czy spływa po ziemi przy roztopach i dostaje się wejściem do środka. Wejście jest dużo poniżej poziomu terenu. Wydaje mi się że raczej to drugie bo latem wody raczej w środku nie ma. Ale nie bardzo wiem jak to zaizolowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 08.05.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Oryginalne to to jest. Trzeba przyznać. Nie burzył bym bo roboty będzie masa a i trochę szkoda prywatnego "bunkra" się pozbywać. Na początek spróbował bym zabezpieczyć wejście przed wodą żeby w środku było sucho. Może jakieś korytka ściekowe + ewentualnie dolanie progu z betonu wystarczy. Ta droga dostawania się wody wydaje się bardziej prawdopodobna niż przecieki przez ściany. W końcu to bunkier A nakład pracy i środków bez porównania mniejszy niż robienie izolacji. A na zewnątrz? Może jakieś ekspansywne pnącze. Wpisywało by się w klimat maskowania a przyjaźniej dla oka niż taki kawał betonu. Ostatnio było trochę o pnączach na forum mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.05.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Rewelacja Nawet tornado może sobie wiać A może by spróbować pokryć to darnią, zamontować drewniane drzwiczki - wyglądałoby jak domek hobbita... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.05.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Ja też takie coś chcę mieć A tak poważnie to jak radzą powyżej - rozwiązać problem odwoidnienia i piwniczja jak marzenie. Swoją drogą to skąd ta woda? Osobiście to znam jeszcze jeden przypadek gdy ktoś kupił takie coś. Ten "przypadek" jest w pobliżu Międzyrzecza. Jest tam taki jeden ciekawy bunkier i swego czasu chciałem pokazać go znajomym. Szukamy, szukamy i nic. Myślę sobie, że przecież nie zaginął. Po wywiadzie z Tubylcami okazało się, że ktoś kupił działkę z nim i ogrodził. A my błąkaliśmy się pod tym płotem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 08.05.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 marcinpszczyna a ja tak mysle i mysle i mam pytanie czy ty nie masz dzieci jak pamietam to jakbylem dzieckiem i jakbym mial cos takiego pod nosem toby sie rodzicom dotknac do tego nie dal ... toz to super domek do zabaw i uciech wszelakich ... nawet bym sie tam w lecie spac wymykał ... jesli masz /planujesz miec dzieci to zostaje ci tylko powydłubywac wszystkie niewypały ze ścian i sprzedać dziecku z zyskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.05.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 marcinpszczyna a ja tak mysle i mysle i mam pytanie czy ty nie masz dzieci jak pamietam to jakbylem dzieckiem i jakbym mial cos takiego pod nosem toby sie rodzicom dotknac do tego nie dal ... toz to super domek do zabaw i uciech wszelakich ... nawet bym sie tam w lecie spac wymykał ... E, e, e,... tu nalezy uważać, ten z opisu jest mały, ale wiele bywa wielopoziomowych (przynajmniej w mojej okolicy, a te są z natury niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 08.05.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Też bym nie rozbierał, a jeśli już to po weryfikacji stanu prawnego - w końcu to instalacja obronna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka76 08.05.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Super sprawa!! Też mi się podoba.Pamiętacie stary film polski w tytule było coś o panu Anatolu. Facet dostał klucze do domu a na działce gdzie miał stać zamiast domu była kupa ziemi a w niej czołg? Z wszystkiego można coś zrobić. Proponuje piwniczkę lub faktycznie domek dla dzieci a z boku przyklejoną altankę. Jeśli z boku wybierzesz ziemie to z głowy masz 1,5 ściany. Tyle że jeżeli tam masz piach to trzeba by było zrobić murek oporowy. Jeśli masz duużo cierpliwości i niepotrzebnego kamienia możesz obkleić przy okazji i cały ten beton i zrobić jak gdyby wieżę zamku a na górze posiać kwiaty np zwykłe nagietki, z tyłu skalniak. a z boku ślizawka i to niekoniecznie tylko dla dzieci . Z prawej strony widać jakieś 2 betony które wyglądają jak wejście - może zamontować nad tym belkę a z boku posadzić czerwone róże pnące. Myśle że zmienisz w ten sposób charakter tego militarnego ogródka w romantyczny kącik. Życze powodzenia i prosze o pokazanie nam rezultatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka76 08.05.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Jeszcze jedno, proponuje zaprosić kogoś z wykrywaczem metalu do pomocy przy rozgrzebywaniu tej górki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 08.05.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Witam,Nie burz tego co moze byc czyms oryginalnym w twym ogrodzie.Zeby nie zaciekalo zabezpiecz geomebrama tego nikt nie ruszy,wierz mi i piwniczka(bunkier) bedzie sucha jak ta lala...PS: Jak cos to podam namiary na mebrame... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.05.2006 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Super sprawa!! Też mi się podoba.Pamiętacie stary film polski w tytule było coś o panu Anatolu. Ten film to "Szczęściarz Antoni". A co do pomysłów wyburzenia... Życzę szczęścia, takie obiekty przeżyją niejeden dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinpszczyna 09.05.2006 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Rafałek napisał: Osobiście to znam jeszcze jeden przypadek gdy ktoś kupił takie coś. Ten "przypadek" jest w pobliżu Międzyrzecza. Jest tam taki jeden ciekawy bunkier i swego czasu chciałem pokazać go znajomym. Szukamy, szukamy i nic. Myślę sobie, że przecież nie zaginął. Po wywiadzie z Tubylcami okazało się, że ktoś kupił działkę z nim i ogrodził. A my błąkaliśmy się pod tym płotem... Na terenie Pszczyny i okolic jest kilka takich wolno stojących bunkrów. Podobno linia tych bunkrów ciągnie się aż pod Gliwice. Jeżeli chodzi o odwodnienie to mi się wydaje że woda spływa po ziemi do środka bunkra. W bunkrze podłoga jest jakiś metr poniżej poziomu ziemi na zewnątrz, a wejście jakieś 40 cm poniżej poziomu ziemi i tamtędy woda najprawdopodobniej dostaje się do środka. Nie wiem tylko jak to zabezpieczyć - chyba najprościej byłoby wyrównać teren do mniej węcej poziomu wejścia czyli o te około 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 09.05.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Marcinie ..... jak ja tobie zazdroszczę, że masz "na własność" tak piękny materialny fragment historii Polski. "Twój" bunkier stanowił fragment umocnień fortyfikacyjnych budowanych budowanych od kwietnia 1939 r a mających zatrzymać spodziewany niemiecki atak po dokonaniu aneksji Czech przez Hitlera. Prawdopodobnie ten bunkie którego zdjęcie zamieszczam http://www.armiakrakow.fortyfikacje.pl/pszczyna/13-2.jpg jest "Twoim" bunkrem. A może jest tylko bunkrem tego samego typu co Twój. Bunkier ten jest co prawda niewielką ale solidnie wykonaną konstrukcją. Podaję link do schematu Twojego bunkra - http://www.armiakrakow.fortyfikacje.pl/gl_schematy/sch_twierdzaeuropa.htm. Może on okazać się Tobie pomocny. Jako obiekt historyczny znajduje się on pod ochrona prawa. Jest on na 100% zewidencjonowany. Pozdrawiam (i zazdroszczę ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 09.05.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Jako obiekt historyczny znajduje się on pod ochrona prawa. Jest on na 100% zewidencjonowany. no własnie dowiedz się w tej sprawie u konserwatora zabytkow, bo myślę, ze nawet gdybys chciał to nie mozesz go wysadzic w powietrze p.s. mój pomysł: skansen? ; izba pamieci? (demode....); albo ...???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 09.05.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Jak cudnie wyglądałby porośnięty bluszczem ! Zwykłą, klasyczną hederą A do odwodnienia może wystarczą zwykłe studnie chłonne, w końcu piachu masz koło bunkra aż za dużo! Więc wykopanie paru dołów - rowów i zasypania piachem, nie nastręczy chyba trudności. Bunkier jest cudny! Aż się skręcam z zazdrości Równie dobrze może być winną piwniczką, jak i składzikiem ogrodowym. Ale najbardziej podoba mi się koncepcja dobudowania do niego altanki, którą pnącza połączą z bunkrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts