bartekk 27.02.2003 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 witam na mojej działce teren jest obnizony o około 0,70 m .czy mogę go podniesc przed zgodą na budowe, czy musze wystapić o zgodę na podniesienie terenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 27.02.2003 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 art 41 ust. Prawa budowlanego:"Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy.ust.2 Pracami przygotowawczymi są:1) wytyczenie geodezyjne obiektów w terenie,2) WYKONANIE NIWELACJI TERENU3) zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów,4) wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy.ust.3 Prace przygotowawcze mogą być wykonywane TYLKO na terenie objętym POZWOLENIEM NA BUDOWĘ lub ZGŁOSZENIEM.Chyba wszystko jasne.Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 28.02.2003 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Myślę, że Bartkowi chodziło o to, czy można podnieść wysokość terenu wogóle nikogo nie informując, czy należy uzyskać na to pozwolenie z gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 28.02.2003 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Z tego co wiem NIE wolno tego robic bez uzgodnien, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekk 28.02.2003 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 dzieki , czyli muszę poczekać na wydanie pozwolenia na budowę ,czy też muszę wystąpić oddzielnie o zgodę na podniesienie terenu, sąsiedzi są o duzo podwyższeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 28.02.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Mój sąsiad przed wydaniem pozwolenia ściągnął humus-ale dość dużo także w stosunku do naszej działki jest b.nisko.My natomiast podnosimy teren /oczywiście juz dawno mamy pozwolenie i mieszkamy w domu/ ponieważ działka jest nierówna. Zrobił również ogrodzenie .z tego co czytam raczej nie mógł tego robić przed wydaniem pozwolenia.Czy może mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności urzędowe ? Wykarczował również teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 28.02.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 O ile się orientuję na mapach geodezyjnych są zaznaczone wysokości terenu - przynajmniej na mojej tak jest. Zwiększenie wysokości będzie oznaczało zmianę, która nie będzie się zgadzać z mapami - więc myślę że podwyższenie trzeba zgłosić. Ponadto podwyższenie terenu może mieć wpływ na sąsiednie nieruchomości - przepisy prawa sąsiedzkiego - głównie chodzi o ewentualne immisje.pzdrHej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekk 28.02.2003 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 wszystko by było ok gdyby nie to ze wszystkie działki były zaniżone i każdy je podnosił do poziomu drogi , więc chyba moge to zrobić bo to nikomu nie będzie przeszkadzało a u mnie w czasie opadów powstaje jezioro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 01.03.2003 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Bartek.W tej sytuacji oczywiście podniesienie terenu jest niezbędne. Ale jak sam widzisz niwelacja terenu wchodzi do grupy robót przygotowawczych, i wymaga uzyskania pozwolenia na budowę. Przejź się do powiatu i pogadaj z powiatowym inspektorem nadzoru budowlanego - wyjaśnij mu sytuację, a napewno cię wesprze. (w końcu tylko on może cię zkontrolować)Pozdrawiam MArek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekk 01.03.2003 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 zrobie to w poniedziałek z samego ranka zobaczymy co mi powiedza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sroka 03.03.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Oczywiście wiesz, że fundamenty trzeba osadzić w gruncie rodzimym? Słyszałem o gościu, który sobie usypał taką górkę 2m, a potem musiał to ryć, żeby fundamenty zrobić . Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekk 03.03.2003 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 wiesz Rafał ja potrzebuje pondniesc teren o pół metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sroka 03.03.2003 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 OK. Mi też tak wyjdzie, że mi się grunt podniesie +- 40cm (humus spod domku). Chodzi mi tylko o to, że fundament musi spełnić dwa warunki: -ze względu na nośność musi siedzieć w gruncie rodzimym, poniżej humusu,-ze względu na przemarzanie musi być te 80-100cm (zależnie od regionu) pod powierzchnią gruntu docelowego. Pewnie to wiesz, ale piszę dla pewności. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.03.2003 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 chyba, że rozważysz monolityczną płytę fundamentową, wtedy ważny jest tylko pierwszy warunek nośności (płyta ma 20 cm grubości i może być "położona" na równi z poziomem gruntu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 04.03.2003 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 U nas podwyższanie terenu zaczęło się jeszcze grubo przed wydaniem pozwolenia na budowę (praktycznie jeszcze wtedy nic nie załatwialiśmy). Przyjechało wtedy ..dziesiąt wywrotek z ziemią a że teren był bardzo niski więc prawie nic nie było widać na sąsiedniej działce jest delikatny pagórek więc się troszeczkę zrównało. Pozwolenie dostaliśmy ! nadmienię że budujemy się na skraju miasta daleko za szosami komunikacyjnymi i głównymi węzłami instalacji wodnych i kanalizacyjnych. Grunt podnieśliśmy na ok 1 metr. Po nawiezieniu ziemi przyjechał Katepillar (chyba tak się pisze) i nam to wszystko rozsunął do gruntu rodzimego i nawet trochę głębiej. I na tym poziomie zaczęło się kopanie pod ławy fundamentowe a po ich wylaniu postawiliśmy szalunki na ściany fundamentowe. po zaizolowaniu i wylaniu fundamentów znowu przyjechał Katepillar i nam to wszystko obsypał ziemią nawiezioną i wyrównał teren. ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 04.03.2003 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 To jeszcze ja nadmienię, że nawożenie ziemi uzgodniliśmy z projektantem projektu domu i kierownikiem budowy w jednej osobie i stwierdził że nie widzi przeszkód i że w Gminie uzgodnione ! Także nie taki diabeł straszny w Gminie nie gryzą tam też pracują ludzie i trzeba z nimi pogadać jak wyrażą zgodę na wcześniejsze niwelowanie terenu to Twoje szczęście (choć wbrew ustawie - przed wydaniem pozwolenia na budowę) jak nie da rady musisz czekać Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 17.03.2003 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 ojej... to straszne o czym piszecie... a jak teren byl bardzo pomieszany - gorki, dolki, calosc obnizona wzgledem drogi, no... w najnizszej czesci powiedzmy o 1m, rosla ogromna trawa, nie mozna bylo wyczuc gdzie co jest. Dzialka jest rolna... przeciez musze te ziemniaki jakos zasadzic, nie? A to wszystko przed pozwoleniem... Jej, a teraz jak przyjdzie geodeta? Spusci manto, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 18.03.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 samo wyrównanie działki /dołów itp nierówności wcale nie musi się wiązać z podniesiem terenu,nie widzę przeszkód prawnych aby działkę wyrównać w celu uprawy ziemniaków przed wydaniem pozwolenia na budowę ,myślę iż gdybyś sie zwrócił z takim pytaniem w urzędzie po twoim wyjściu urzędnicy wybuchnęli by śmiechem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 18.03.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 ... a ja bym wrócił i pośmiał się raze z nimi - wtedy już mozna Dzięki za pocieszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 19.03.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Niektórzy trochę przesadzają z tą ostrożnością. Podnosić teren wolno jeśli nie powoduje to zmiany warunków wodnych (przez takie działanie nie zmienia się kierunku spływu wody). Najlepiej podnieść teren i od razu przygotować jakiś syatem odwadniający (mogą być zwykłe rowki) żeby sąsiedzi nie mieli uzasadnionych pretensji. Budowa ogrodzenia nie wymaga pozwolenia (ewentualnie zgłoszenia, jeśli ma być na granicy przy drodze). Prace niwelacyjne wykonują także rolnicy a nie słyszałem o pozwoleniu na uprawę ziemi. I jeszcze jedno - odnośnie map - gdybym sugerował się tymi danymi (wysokość) to rzędna fundamentu wypadłaby na równi z gruntem (a zgodnie z warunkami pozwolenia wodnoprawnego miałem ją podnieść bo teren może być zalewowy ) [ Ta wiadomość była edytowana przez: viator01 dnia 2003-03-19 11:56 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts