sebazax 08.05.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Witam, proszę o pomoc w formalnościach. Chcę dobudować osobne wejście do domku, taką werandę (powierzchnia 6m2, w formie prostopadłościanu, dom klocek).No i niestety dowiedziałem się, że potrzebuję pozwolenie... i się zaczęło. Mam oryginalne projekty tego domku (stare, dom budowany ok. 25 lat temu).Mam już wypis i wyrys wraz z miejscowym planem zagospodarowania terenu. Mogę dobudować. Jaka jest teraz kolejność formalności? Już mogę iść do architekta? I ile to kosztuje? (tzn. dorysowanie tych 6m2 do projektu) Czy może jest inny sposób na ominięcie tej procedury i wykombinowanie z czym typu zgłoszenie? BARDZO PROSZĘ O POMOC. Z góry dzięki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebazax 09.05.2006 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 jest ktoś kto pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 09.05.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Nie wiem, czy da się obejść pozwolenie.Ceny projektu chyba nikt Ci nie poda nie widząc co chcesz zrobić i jak wygląda Twoj dom. Idź do lokalnego architekta i on wszystko Ci powie. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 09.05.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Po prostu "rozbudowa istniejącego budynku mieszkalnego" - obojętnie ile tego będzie - normalna procedura z pozwoleniem na budowę i wszystkim innym z tym związanym. Do projektowania jest niby tyle co kot napłakał, jednak projekt to ważny dokument i musi być sporządzony w odpowiedniej formie, niezależnie od "wielkości" projektowanego obiektu. Jak najtaniej wywinąć się z tego? Udać się do starostwa i zapytać kto może coś takiego narysować. Z reguły urzędnicy mają swoich "zaufanych" architektów-projektantów a czasami sami niektórzy dorabiają. Zaletą rozwiązania jest brak kłopotów z zatwierdzeniem, ceny też z reguły są mocno konkurencyjne. Ale jeżeli obiekcik ma być wyjątkowo stylowy to należy liczyć się z równie wyjątkowym podejściem do tematu, oczywiście wyjątkowego architekta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 09.05.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Z reguły urzędnicy mają swoich "zaufanych" architektów-projektantów a czasami sami niektórzy dorabiają. To miałem na myśli pisząc "lokalny architekt" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebazax 10.05.2006 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Wielkie dzieki za odpowiedź. Tego się też spodziewałem, mało pracy a dużo formalności. Byłem wczoraj w jednym biurze projektowym i wycenili mi te robote (mapka geodezyjna, inwentaryzacja, projekt) na kwotę 1500zł. Nie wiem, czy iść jeszcze do urzedu i się pytać o ich "zaprzyjaźnionych" architektów. Jak myślicie, może być taniej, czy to już najniższa cena? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 10.05.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 1500 za całą papierologię to mim zdaniem OK.Same mapki to 600 - 800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 10.05.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Prawda. Mniej więcej tak to się kształtuje, chociaż występują lokalne odchyły (zarówno w górę jak i w dół). U mnie "na wsi" szacuję, że wyrobiłbym się w 1 tys. PLN - korzystając z zawartych znajomości; niedawno przerabiałem podobny temat u siebie. Oszczędności mogą być w projekcie oraz mapach. Jeżeli teren nie jest geodezyjnie "dziewiczy" - czyli coś się dzieje, tzn. gaz, wodociągi, kanalizacja, sąsiedzi się budują itp. to mapa może być nieco tańsza. Pieczątka kosztuje mniej niż pomiary w terenie... A najlepiej oczywiście zebrać jak najwięcej wycen od różnych projektantów i wybrać. Można nawet zaryzykować ich konfrontację, ale ostrożnie, bo mogą się zmówić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts