malgo77 08.05.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Witam i od razu pytam: Kto ma ponieść koszt odwiertów, w sytuacji kiedy była robiona adaptacja projektu u architekta?, nadmieniam że w momencie kiedy projekt się adaptował wspominałam o wysokim poziomie wód gruntowych, ale zostały normalnie ławy, po zdjęciu humusu okazało się że nie wygląda to dobrze i kier bud wezwał arch. na budowę, a ta po obejrzeniu stwierdziła,że musi to przerobić na płytę, myślała nad tym parę dni po czym dzisiaj oddała projekt z poprawkami - tzn kazała lać płytę, ale jednocześnie dała wpis, że teren wymaga badań geologicznych . Wytłumaczcie mi proszę, bo ja chyba nic nie rozumiem, na jakiej podstawie ona kazała lać tą płytę, skoro i tak musi to zobaczyć geolog i skasuje za to conajmniej 600 zł, czy arch. adaptujący projekt nie musiał dostosować go do warunków panujących na działce i czy to nie był jego obowiązek?. Fakt, że adaptacja robiona była w lutym i arch. tłumaczy się adnotacją w projekcie o braku możliwości dokonania takich badań. w związku z taką adnotacją kier bud też nie chce nic robić bez tych badań i tu się mu nie dziwię. Wściekam się strasznie, bo chcielibyśmy już zacząć, z ekipą mieliśmy termin na 4.05!, a tu dalej nic bo teraz trzeba wzywać geologa, który też "chwilę" będzie potrzebował na wystawienie opinii. Czy ten wpis o geologu to nie jest asekuracja architekta?, który weźmie kasę za pieczątkę, bo to jej znajomy?, już sama nie wiem co o tym myśleć, a z drugiej strony wiadomo, że chcę mieć solidną podstawę domu i nie mam chyba innego wyboru.., proszę o jakieś info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 14.05.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Witam.W koncu trzeba od czegos zaczac.O ile sie nie myle to zgodnie z obowiazujacym prawem nalezy wykonac geologiczne badanie gruntu.Pozwoli to bowiem konstruktorowi na przystosowanie fundamentow z projektu gotowego do miejscowych warunkow.Jest to niezbedne do projektu zagospodarowania tak jak i mapa sytuacyjno-wysokosciowa(1:500 zwykle)Nie znam podstaw prawnych,info na ten temat znalazlem w "Twoj Nowy Dom" nr 1(7) 2006 str.12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgo77 15.05.2006 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Witam. W koncu trzeba od czegos zaczac. O ile sie nie myle to zgodnie z obowiazujacym prawem nalezy wykonac geologiczne badanie gruntu.Pozwoli to bowiem konstruktorowi na przystosowanie fundamentow z projektu gotowego do miejscowych warunkow.Jest to niezbedne do projektu zagospodarowania tak jak i mapa sytuacyjno-wysokosciowa(1:500 zwykle) Nie znam podstaw prawnych,info na ten temat znalazlem w "Twoj Nowy Dom" nr 1(7) 2006 str.12 Cześć! dzięki za odzew, właściwie to już po sprawie, był geolog i stwierdził że można ławy lać bez problemu i skasował za to 250 zł, więc jeszcze cena do przyjęcia. Bałam się że to będzie dużo droższa impreza, zrobił 4 odwierty i stwierdził, że jest ok, tylko nie bardzo rozumiem w końcu po co było to całe zamieszanie, że płyta musi być itp , ale cieszę się bo ławy dzisiaj zostały zalane i poszło 24m betonu, a nie 44 jak było zamówione na płytę, dziś wywiercili nam też studnię, więc ogólnie udany dzień na budowie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts