Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto zapłaci za geologa?

malgo77

Recommended Posts

Witam i od razu pytam:

Kto ma ponieść koszt odwiertów, w sytuacji kiedy była robiona adaptacja projektu u architekta?, nadmieniam że w momencie kiedy projekt się adaptował wspominałam o wysokim poziomie wód gruntowych, ale zostały normalnie ławy, po zdjęciu humusu okazało się że nie wygląda to dobrze i kier bud wezwał arch. na budowę, a ta po obejrzeniu stwierdziła,że musi to przerobić na płytę, myślała nad tym parę dni po czym dzisiaj oddała projekt z poprawkami - tzn kazała lać płytę, ale jednocześnie dała wpis, że teren wymaga badań geologicznych :evil: .

Wytłumaczcie mi proszę, bo ja chyba nic nie rozumiem, na jakiej podstawie ona kazała lać tą płytę, skoro i tak musi to zobaczyć geolog i skasuje za to conajmniej 600 zł, czy arch. adaptujący projekt nie musiał dostosować go do warunków panujących na działce i czy to nie był jego obowiązek?. Fakt, że adaptacja robiona była w lutym i arch. tłumaczy się adnotacją w projekcie o braku możliwości dokonania takich badań.

w związku z taką adnotacją kier bud też nie chce nic robić bez tych badań i tu się mu nie dziwię. Wściekam się strasznie, bo chcielibyśmy już zacząć, z ekipą mieliśmy termin na 4.05!, a tu dalej nic bo teraz trzeba wzywać geologa, który też "chwilę" będzie potrzebował na wystawienie opinii. Czy ten wpis o geologu to nie jest asekuracja architekta?, który weźmie kasę za pieczątkę, bo to jej znajomy?, już sama nie wiem co o tym myśleć, a z drugiej strony wiadomo, że chcę mieć solidną podstawę domu i nie mam chyba innego wyboru.., proszę o jakieś info :(

Witam.

W koncu trzeba od czegos zaczac.

O ile sie nie myle to zgodnie z obowiazujacym prawem nalezy wykonac geologiczne badanie gruntu.Pozwoli to bowiem konstruktorowi na przystosowanie fundamentow z projektu gotowego do miejscowych warunkow.Jest to niezbedne do projektu zagospodarowania tak jak i mapa sytuacyjno-wysokosciowa(1:500 zwykle)

Nie znam podstaw prawnych,info na ten temat znalazlem w "Twoj Nowy Dom" nr 1(7) 2006 str.12

Witam.

W koncu trzeba od czegos zaczac.

O ile sie nie myle to zgodnie z obowiazujacym prawem nalezy wykonac geologiczne badanie gruntu.Pozwoli to bowiem konstruktorowi na przystosowanie fundamentow z projektu gotowego do miejscowych warunkow.Jest to niezbedne do projektu zagospodarowania tak jak i mapa sytuacyjno-wysokosciowa(1:500 zwykle)

Nie znam podstaw prawnych,info na ten temat znalazlem w "Twoj Nowy Dom" nr 1(7) 2006 str.12

Cześć!

dzięki za odzew, właściwie to już po sprawie, był geolog i stwierdził że można ławy lać bez problemu i skasował za to 250 zł, więc jeszcze cena do przyjęcia. Bałam się że to będzie dużo droższa impreza, zrobił 4 odwierty i stwierdził, że jest ok, tylko nie bardzo rozumiem w końcu po co było to całe zamieszanie, że płyta musi być itp :roll: , ale cieszę się bo ławy dzisiaj zostały zalane i poszło 24m betonu, a nie 44 jak było zamówione na płytę, dziś wywiercili nam też studnię, więc ogólnie udany dzień na budowie :D pzdr