Kane66 08.05.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 To na wypadek gdyby ktos chcial podzielic sie swoimi myslami nt naszego dziennika budowy http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=70689 Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 08.05.2006 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 czesc projekt mi sie podoba dziennik tez to sobie zajrze od czasu do czasu, a co pozdrawiam!!! ps. najlepiej wstaw link do dziennika i komentarzy do swojej sygnaturki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.05.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Fajny projekt - ciekawa jestem kształtu bryły, bo chyba zanosi się interesująco :) Good luck ( nie dziękuj :)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 11.06.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 bede cie obserwowac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 14.06.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 hej tak spojrzalam sobie na projekt (wypoczetym okiem ) i mam pewne pytania: http://www.kane.pl/plan.jpg - gdzie sa drzwi do sypialni (tej u gory po lewej stronie) -? - jak rozumiem jedyne miejsce to wejscie do tej sypialni przez to male pomieszczenie ? (no chyba ze przez barireke schodow do piwnicy - ale nie sadze ) - co to za pomieszczenie? garderoba? korytarzyk? - gdzie okno w sypialni głównej (tej z łazienka i garderobą) ? jesli tam gdzie łózko to jak rozwiazane zostanie ich otwieranie? - moim zdaniem garderoba jest "za płytka" - to juz razcej szafa z przesuwanymi drzwiami a nie garderoba - nie wiem czy nie lepsze byloby zamienienie miejscami lazienki z garderoba ( tu jest od strony sypialni - moze byc ew halas szum wody ) ale czy na to jest miejsce zalezy od usytuowania otworu okiennego w samej sypialni (tego ktorego nie ma teraz) - gabinet i biurko pod oknem -jw. na tyle wysoko okno ze biurko nie bedzie przeszkadzac w ich otwieraniu? - przedsionek - narysowany jest tak ze kant szafy wchodzi fragmentem w otwor drzwiowy (z przesuwanymi drzwiami jak widze) prowadzacy do hallu (rozumiem ze to jest szkic ale takie rozwiazanie w rzeczywistosci bedzie absolutnie niedopuszczalne ) - jak rozumiem drzwi beda sie w rzeczywistosci przesuwac w druga strone a otwor dzwiowy wejsciowy bedzie sie symetrycznie pokrywal z tym miedzy przedsionkiem a hallem (rozwiazanie jak dwie pary drzwi jedne za drugimi usytuowanych blisko siebie i w malym pomieszczeniu nie są w tej samej osi jest wyjatkowo mało ciekawe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 21.06.2006 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Juz odpisuje: Projekt przerysowalem niezbyt starannie :/ 1)Male pomieszczenie przy jednej z polnocnych sypialni nie istnieje - przeprojektowalem to nieco. Wejscie do sypialni od strony lewej jest takie samo jak w prawo. 2)Okno w sypialni - ulozenie lozka jest do negocjacji - okno jest na srodku sciany sypialni (chyba 178cm szer jak dobrze pamietam projekt). 3)Dziekuje za rade z garderobą - poglebiismy garderobe. 4) Lazienka bedzie miala wlasne okno, przesunelismy ja na poludniowa sciane, na polnocnej jest obecnie wieksza garderoba (na glebokosc) ale mniejsza na szerokosc (część szerokosci wykorzystalismy na toalete/WC dostepna z hallu). 5) w gabinecie usunelismy jedno z okien - rzeczywiscie bylby to problem dla monitora LCD dostac oknem w potylice 6) sprawa przedsionka - oczywiscie masz racje - zrealizowane to bedzie w osi, szafa nie zawadza. zreszta zaraz zeskanuje z projektu tymczasowego (oryginalne sa u wykonawcow i w architekturze a mnie biednemu zostal tylko roboczy ) Dzieki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 25.06.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Cena za robotę wydaje się OK.Ja u siebie za stan surowy otwarty z wykonaniem więźby dachowej + odeskowanie + papa ustaliłem 27 000 PLN. Budynek bez piwnic, ściana pojedyncza. Ewentualne dopłaty u mnie:- mur podwójny + 5 000.- wykonanie dachu z rynnami i okami dachowymi + ok. 12 000PLN.- wylewki podłóg na parterze i piętrze + ok. 2 000 +2 500 PLN.- wyżywienie - 2 000 PLNU mnie wyszłoby 46 000 PLN, ale bez piwnicy i ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 25.06.2006 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Dzieki za słowa otuchy Wiesz jak zaczynalem myslec o budowie to cieszyly oko watki 'dom za 100k PLN' - teraz juz wiem ze apetyt rosnie w miare jedzenia i 100k PLN jest mrzonką chyba ze ktos bedzie robił to własnymi rękoma (czyt.: umie i ma czas). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 25.06.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Domek fajny, ale wydaje mi się że wyjdzie drogo - podpiwniczony, duża powierzchnia zabudowy, wielki dach wielospadowy zapewne, poza tym drogie ściany 3W. Generalnie kwota za robociznę spora, ale w przypadku takiego domu wydaje mi się OK. Na ile szacujesz całą budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 25.06.2006 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Biore kredyt na 200k PLN. Kosztorys dla banku w trakcie tworzenia - nie zrobie w tej sumie to doloze z innych zrodel (zwolni to tempo prac oczywiscie). Nie bede wykanczal tez calosci od razu - dwie boczne sypialnie, lazienka przy glownej sypialni - to narazie zostanie niewykonczone. Dach będzie dwuspadowy - szkoda mi pieniazkow na skomplikowany, acz z uwagi na metraz dachu cena wyjdzie i tak dosc konkretna (brass romanska: 13000 materialy + 12000 robocizna + 6500 więźba). Fakt powstania tak obszernej piwnicy zrodzil sie z koniecznosci - jako ze potrzebowalem paru pomieszczen uzytkowych (np magazyn) i garazu na dwa samochody to mialem wybor - albo zrobic pietrowy dom i pomieszczenia umiescic na parterze a garaz obok bryly budynku albo zrobic piwnice. Padlo na piwnice jako tansze rozwiazanie (wg moich kalkulacji) - takze dlatego ze nie bede musial jej grzac (pomieszczenia uzytkowe na parterze wypadalo by grzac). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.10.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Cos umarly Twoje kommentsy Niniejszym je wiec reaktywuje Jak postępy? Zaciekawil mnie Twoj generator - dealujesz tym sprzetem? Mam potrzebe czegos takiego - moze cos zaproponujesz? No i oczywiscie wracam do reku made by Adam. Ale to juz może na priva, chyba, że masz jakieś już przemyslenia nt. tego sprzeta? Ja na razie jestem zafiksowany na Bartoszu, ale jesli sprawdzi sie u Ciebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 01.10.2007 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Coz - pare sprzedanych generatorow i potem trzeba bylo przestac - niestety dostawca okazal sie byc niesolidny zarowno w kwesti faktur jak i gwarancji na papierze (co prawda nikomu nic nie padlo jeszcze :/) - moj generatorek stoi w garazu moze sie przyda moze ktos go kupi pozniej (mam juz jakis czas prąd na budowie). Reku od Adama lezy u mnie, caly poza sterowaniem. Obliczeniowo wydaje sie byc bardzo ok, jest przewymiarowany poniewaz interesowalo mnie (no, Adama tez) by efekty jego pracy byly mozliwie energooszczedne i ciche. Zajmuje przez to nieco powierzchni - naszczescie mam gdzie to postawic. Jak dobrze pojdzie to koncem pazdziernika czy poczatkiem listopada zalozymy go na budowie wraz z kanałami itp. Przemyslenia - coz - finansowo wychodzi to bardzo podobnie do Bartosza. Wydajnosciowo - nie ma czego porownywac tak naprawde - uwazam ze reku Bartosza jest niezle pomyslany i mimo prostoty to dobra konstrukcja jednak samorobka Adama wydajnoscia bedzie to bic na glowe. Problemy eksploatacyjne - coz mam nadzieje ze nie wystapia - jedyny mechaniczny element to dosc niezawodne wentylatory EBM-Papst oraz siłownik w klapie mechanizmu bypassu. Jak nie mozecie zaufac Adamowi w kwesti obliczen mocy i oporoww wymiennika - zawsze mozna kupic gotowe wymienniki chocy w Heatexie i dorobic do nich skrzynke (lub zlecic) z wentylatorami ktorych charakterystyka jest znana Pozostale postepy na budowie - coz - problem z ekipa, nabrali duzo robot przez co opozniaja m.in. moj projekt - niby nie mam na to wplywu, wywalac ich nie chce bo poza pewnymi wpadkami robią niezle i dosyc tanio. Aktualnie czekam az laskawkie przyjda polozyc folie dachowa i dachowke, wiezba stoi, komin wymurowali. Przez reszte jesieni i zime mam nadzieje zrobic kotlownie, wode (bez zalewania), elektryke i sufit (mam strop drewniany). Okna i drzwi jeszcze w pazdzierniku. Wylewki i ogrzewanie podlogowe - wiosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.12.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Widzę, że tylko ja komentuje Twój dziennik Tak se czytam i mamy zaskakująco dużo wspólnych pomysłów i doświadczeń - ja np. wzbogaciłem się ostatnio duchowo dzięki manewrowi a la Houdini, który odstawił mój _niedoszły_ wykonawca (znany w mojej rodzinie jak "ten sk...syn"). Czy ja dobrze doczytalem, że u Ciebie tez wykop stał przez zime? Bo ja mam wykopane lawy i tak glupio mi troche... Takie gole? Cala zime? A co sasiedzi na to powiedza? W ogole to szkoda, ze mieszkasz gdzies na jakims Slasku, bo bym Cie chcetnie nawiedzil popodziwiac i bufor, i reku adama_mk... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 31.12.2007 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Coz z Warszawy daleko nie ma Tak, wykop stał całą zimę - dziura w ziemi 12x20 metrow - basen sie tam zrobil konkretny przy wiosennych roztopach. Sciany wykopu sie nie obsunely, wszystko bylo w jak najlepszym porzadku poza totalnym bagnem na jego dnie - wykonawa klął przy szałowaniu i wylewaniu ław. Sąsiadami sie nie przejmuj - ja jednemu powiedziałem ze zakładam hodowle karpia Wspolczuje 'zniknięcia' wykonawcy - cos o tym wiem :/ Pozdrowienia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.02.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Ej no i co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 06.02.2008 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 No juz juz...Panie roboty po same uszy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.02.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Właściwie to przyganiał kocioł garnkowi - u mnie nic się nie dzieję, a nie pisze. Ale w sumie, to dlatego nie pisze - że nic się nie dzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 07.02.2008 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Bezpodstawnie sadzilem ze w zime odpoczne od budowy ale nic z tego nie wyszlo - skoro sa fachowcy okazyjnie i jeszcze maja czas (!) to trza ich brac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.02.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 No trzeba, trzeba. Ja się dałem nabrać, że zima będzie sroga i wstrzymałem wszelkie akcje i teraz codziennie się biję młotkiem w ciemie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamWr 24.02.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Pozdrowienia z francji ... !!! Czekam na efekty podlaczenia pieca !!! @+ adamwr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts