Andrzej54 08.05.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Pomóżcie dokonać mi wyboru miejsca instalacji hydroforu.Lepsze będzie jego miejsce w pomieszczeniu gospodarczym , czy w obudowie studni. Na ten temat jest tak dużo różnych opinii, że nie wiem co mam robić. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 08.05.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 też mieliśmy taki problem. wszelkie za i przeciw..... wybraliśmy jednak piwnicę i chyba to był wybór trafny. Nie wiem czy w obudownie studni przy tak wielkich mrozach jakie były, wszystko byłoby ok. pozdrawiamD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubin23 08.05.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 A jaki masz domek, z poddaszem czy bez? Ja mam parterowy bez piwnicy i też sie zastanawiałem czy nie zrobić przy studni,(pom.gospodarcze jest zbyt małe) w końcu wszystkie urządzenia takie jak hydrofor,2 podgrzewacze,naczynie wzbiorcze,umieściłem na strychu, oczywiście zabezpieczając to wszystko przed mrozem izolowaną ścianką a przy tym jeszcze przez to pomieszczenie przechodzi komin. Przy 30 st. mrozie w pom. było 23 st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej54 08.05.2006 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Czy warunki umieszczenia hydroforu będą dla niego lepsze w obudowie studni, czy też w pomieszczeniu domowym. W pomieszczeniu domowym hydrofor mocno sie "poci"i dłuższa jest droga ssania wody,natomiast lepsze są warunki pracy silnika.Dlatego sie zastanawiam co jest lepsze w praktyce? Nie mam w tej sprawie żadnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.05.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Witam Hydrofor podaje wodę zimną o temperaturze studziennej (7-10stC). Cały korpus taką właśnie temperaturę przyjmuje zaraz po załączeniu. Pocenie się to wykraplanie wilgoci z otaczającego powietrza i tylko wtedy, gdy ma ono wyższą temperaturę niż korpus hydrofora. Wszelkie urządzenia nie lubią wilgoci. W studzience przed domem będzie mu dobrze. Ale... Ale jak będzie właścicielowi zimą jak technika zawiedzie? Remont na mrozie i w śniegu? Oby nie. Każda lokalizacja ma swoje zalety. Niestety, ten wybór jest Twój! Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 10.05.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Jest jeszcze jedna kwestja.Woda stojąca w hydroforze w pomieszczeniu gospodarcym przyjmuje ciepło z otoczenia, a co za tym idzie potrzeba mniej anergi na jej ogrzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.05.2006 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 WitamMyślisz o zbiorniku, a nie o samym hydroforze, w którym jest jej jakieś 3 litry.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 11.05.2006 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 A czy nie lepiej zastosowac rozwiązanie nastepujące Pompa głebinowa w studni Zbiornik hydroforowy np 200l w piwnicy Zawory i wszystko proste - bez kłopotu i hałasu i ciągłej pracy hydrofora??? Przy pompowaniu wody słychąc tylko pst pst Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 12.05.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Sebo niektórzy nie mają piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro m 12.05.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 moi rodzice mają pompę w połowie głębokości studni (ma ona 15m) a zbiornik w domu w ich przypadku to piwnica a u znajomych pom.gospodarcze. studnia jest oddalona od domu o około 18m. Kiedyś hydraulik mówił mi że pompa wodę popchnie kilkanaście razy dalej niż jest w stanie pociągnąć i umieszczenie jej jak najbliżej wody wpływa korzystnie na jej trwałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej54 12.05.2006 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Moi drodzy, kto ma zainstalowany solar + piecyk gazowy + kominek z plaszczem wodnym lub systemem wykorzystania gorącego powietrza. Jak to się w praktyce sprawdza i jakie są koszty tego systemu. Czy warto o tym myśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi_grzes 12.05.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 jesli masz miejsce to w wymuruj z bloczkow fundamentowych kwadrat 150 / 150 z zewnatrz ociepl styropianem 10 glebokosc wymyrowanego pomieszczenia tak ze 2,5 m wstaw hydrofor dociepl rury welna mineralna zrob dobra pokrywe dociepl ja i masz studzienke hydroforowa pamietaj zawor cisnieniowy jak najnizej a hydrofor tez mozesz welna okrecic i masz spokoj PS ja tej zimy nikomu nie odmrazalem hydrofora znaczy to ze system sie sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts