Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydrofor

Recommended Posts

A jaki masz domek, z poddaszem czy bez? Ja mam parterowy bez piwnicy i też sie zastanawiałem czy nie zrobić przy studni,(pom.gospodarcze jest zbyt małe) w końcu wszystkie urządzenia takie jak hydrofor,2 podgrzewacze,naczynie wzbiorcze,umieściłem na strychu, oczywiście zabezpieczając to wszystko przed mrozem izolowaną ścianką a przy tym jeszcze przez to pomieszczenie przechodzi komin. Przy 30 st. mrozie w pom. było 23 st.C.

Czy warunki umieszczenia hydroforu będą dla niego lepsze w obudowie studni, czy też w pomieszczeniu domowym. W pomieszczeniu domowym hydrofor mocno sie "poci"i dłuższa jest droga ssania wody,natomiast lepsze są warunki pracy silnika.Dlatego sie zastanawiam co jest lepsze w praktyce? Nie mam w tej sprawie żadnego doświadczenia.

Witam

Hydrofor podaje wodę zimną o temperaturze studziennej (7-10stC). Cały korpus taką właśnie temperaturę przyjmuje zaraz po załączeniu. Pocenie się to wykraplanie wilgoci z otaczającego powietrza i tylko wtedy, gdy ma ono wyższą temperaturę niż korpus hydrofora. Wszelkie urządzenia nie lubią wilgoci. W studzience przed domem będzie mu dobrze. Ale...

Ale jak będzie właścicielowi zimą jak technika zawiedzie? Remont na mrozie i w śniegu? Oby nie.

Każda lokalizacja ma swoje zalety. Niestety, ten wybór jest Twój! :lol:

Pozdrawiam Adam M.

moi rodzice mają pompę w połowie głębokości studni (ma ona 15m) a zbiornik w domu w ich przypadku to piwnica a u znajomych pom.gospodarcze. studnia jest oddalona od domu o około 18m. Kiedyś hydraulik mówił mi że pompa wodę popchnie kilkanaście razy dalej niż jest w stanie pociągnąć i umieszczenie jej jak najbliżej wody wpływa korzystnie na jej trwałość

jesli masz miejsce to w wymuruj z bloczkow fundamentowych kwadrat 150 / 150 z zewnatrz ociepl styropianem 10 glebokosc wymyrowanego pomieszczenia tak ze 2,5 m wstaw hydrofor dociepl rury welna mineralna zrob dobra pokrywe dociepl ja i masz studzienke hydroforowa pamietaj zawor cisnieniowy jak najnizej a hydrofor tez mozesz welna okrecic i masz spokoj PS ja tej zimy nikomu nie odmrazalem hydrofora znaczy to ze system sie sprawdza