Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pośrednik grozi sądem

Mariusz25

Recommended Posts

Mam problem i w związku z tym proszę o radę....

2 lata temu została mi przedstawiona działka przez pośrednika, podpisałem umowę na oglądnięcie itd, nie zdecydowałem się jednak na jej kupno

los chciał ze za pół roku ponownie znalazlem sie na tej samej dzialce tym razem z ogłoszenia w gazecie, zakupilem ją, jednak nie poinformaowalem posrednika o tym fakcie (a co za tym idzie nie zarobil na prowizji od sprzedazy), poniewaz dowiedzialem sie ze wlasciciel nie podpisywal z nim zadnej umowy

teraz posrednik grozi mi sadem za takie postepowanie....

Chciałbym zapytac czy mam szanse wygrac te sprawe, jesli nie to jakie groza mi konsekwencje. Dodam ze dowiadywalem sie z jedengo zrodla ze mam szanse, poniewaz posrednik nie mial umowy pisemnej z wlascicielem lecz tylko "ustnie sie dogadal". Na mojej umowie nie bylo adresu wlasciciela ani adresu i numeru dzialki. Co radzicie? Może isc i poprostu dogadac sie z posrednikiem ? Z góry dziekuje za podpowiedzi.

Zgodnie z prawem, liczą się fakty, a nie domniemania (z małymi wyjątkami). Pośrednik nie ma "mocnych papierów" (jeśli nie ma umowy z właścicielem nieruchomości). Sprawdź, co zwiera umowa z pośrednikiem (jeśli była), a konkretnie o klauzule (jeśli są) o prawie pierwokupu. Jeśli jestaś w stanie udowodnić, że właściciel działki sam się ogłaszał, to powiedz pośrednikowi, żeby od niego ewentualnie egzekwował, bo ty działałeś "w dobrej wierze". Moim zdaniem pośrednik próbuje Cie naciągnąć, i ma małe (przktycznie brak) szanse na wygranie ewentualnej sprawy.

Powodzenia

Ja na wszystkich umowach z pośrednikami miałem zapis mówiący o tym, że pośrednikowi należy się prowizja w przypadku zakupu prezentowanej działki (na umowie był dokładny spis działek) w terminie x miesięcy od podpisania umowy. Zobacz, czy u Ciebie jest podobnie (wszyscy z którymi podpisywałem umowy mieli prawie identyczne umowy).