Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mróweczki na działce

Recommended Posts

Można jeszcze opryskiwać gnojówką z piołunu, zakładać pułapki z roztworem miodu czy opylać Ameisenol-em- odstrasza, a nie tępi.

Niestety najbardziej dokuczliwe na dzialkach sa mrowki koczujace. Zakladaja gniazda bardzo plytko ziemi (latwo sie mozna na nie natknac np pielac rabatki) i co chwila sie przenosza. Odstraszanie musialoby polegac na pryskaniu calej posesji, ale chyba nie o to chodzi...

Posesji może nie, ale dziewczynom chodziło o rabaty i chodniki :wink: Ja od lat stosuję metody ekologiczne na " szkodniki" i nie narzekam. Kiedyś miałam problem z nornikami- nasiałam nasturcji, nasadziłam wrotyczu i mam spokój. Z połyśnicą marchwianką poradziłam sobie sadząc obok marchewki cebulę i też działa, a na śmietkę cebulankę- marchewkę. Trzeba tylko być wytrwałym w stosowaniu tych metod. Pozdrawiam

Hmm, a co powiecie na syntetyczne pyretroidy. Miałam inwazję mrówek - wynosiły jedzenie z koszyka piknikowego przed jego otwarciem. Wystarczył jeden oprysk Decisem w dawce dużo niższej niż do np. zwalczania mszyc i zapaszek im się nie spodobał i się wyniosły.

Pisze że chodzi mi o syntetyczne pyretroidy, naturalne były znane już starożytnym np. tzw. proszek perski uzyskiwany z chryzantem na wszy.

Można jeszcze opryskiwać gnojówką z piołunu, zakładać pułapki z roztworem miodu czy opylać Ameisenol-em- odstrasza, a nie tępi.

Niestety najbardziej dokuczliwe na dzialkach sa mrowki koczujace. Zakladaja gniazda bardzo plytko ziemi (latwo sie mozna na nie natknac np pielac rabatki) i co chwila sie przenosza. Odstraszanie musialoby polegac na pryskaniu calej posesji, ale chyba nie o to chodzi...

No i tak mają te moje. Po godzinie od usypania skarpy całe stadko maszerowało przenosząc poczwarki.

Ja naprawdę chciałabym kochać te mrówki, zresztą chyba wielokrotnie dawałam wyraz moim trochę nienormalnym poglądom na ochronę środowiska. Naprawdę nic nie miałabym przeciwko tym dużym brunatnym (choć tych raczej nie będzie, bo do lasu kawałek) czy takim dużym szarym, co to mieszkają w piasku. Ale naprawdę jak zaczęłam zagospodarowywać to moje pole kukurydzy, to tych nie widziałam! To ja jestem gatunkiem pierwotnym!

Mrówki i mszyce :evil: :evil: . Napiszcie jak zabezpieczyć śliwy, by mrówki nie wchodziły na nie? U mnie są przynajmniej dwa gatunki: małe czarne - wspinają się na drzewa, duże czarne ze wstawką czerwoną przed odwłokiem i te jak na razie nie wchodzą na drzewa. Pomalować pień drzewa? Jeśli tak to czym? :-?