Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolor scian do czerwonej sofy- licze na wasza pomoc

Mufka

Recommended Posts

Witam

Znajoma poprosila mnie o pomoc w doborze koloru sciany. Mebelki ma w kolorze klon vancouver, sofe czerwona. Znajoma jest nastolatka, wiec chcialaby zaszalec z kolorami, mysli o czerwieni na scianie, ale sadze, ze jakby zobaczyla inne ciekawe propozycje pewnie by zmienila zdanie. Dzis wkleje kolor mebli, jutro postaram sie wkleic sofe dla zobrazowania problemu. Licze na pomoc i rady, jaki widzielibyscie kolor scian?

http://www.bomar.grajewo.com/gify/dekory/R5706.jpg

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja bym czerwieni na sciane jednak nie dawala

czerwony pobudza, wrecz wprowadza w stan agresi i pobudzenia...

co innego jeden akcent, mebel a co innego duza polac sciany

mysle ze przebywajac w takim otoczeniu po godzinie zacznie sie wariowac :wink:

ja osobiscie postawiłabym na ten jeden wyrazny agresywny czerwony akcent jakim jest sofa w pomieszczeniu

a sciany dala w kolorystyce bezu, moze zółci (moze cos jak meble ale o ton, dwa ciemniejsze? :wink: )

jak to nastolatka i pomieszczenie nie jest male moze dac fajny efekt ciemnoniebieska (prawie granatowa) sciana (tylko wtedy zdecydowanie jasna podloga np jasnodrewniana_ nie piszesz jaka jest obecnie ) i zeby to taki "chamski" niebieski nie wyszedł,

raczej "blekit paryski " ciemny wpadajacy w granat - fajnie to wyglada przy jasnych podlogach , choc na pewno zmniejsza pomieszczenie

ciekawe tez beda odcienie bardzo jasnego szarego wpadajace w gołebi (tylko trzeba uwazac zeby sie szara smutna breja na scianie nie zrobila - wiec szary wpadajacy w blekit i nie za ciemny!!!)

a moze roznokolorowe sciany? 3 sciany beż (ciemny ecru) a czwarta sciana granat?

albo ta czwarta kolor mocnego zlamanego rozu wpadajacego w kolor czerwonego wina?

ew to samo dwa kolory scian - ale np. mocny sloneczny pomaranczowy (na jednej, dwoch scianach?)

wogole pomarancz zdecydowanie lepszy od czerwonych scian - a kolor dajacy energie i pasujacy do czerwieni

(ps. zdecydowanie odradzam zielenie - w polaczeniu z czerwonym (i nie daj boze jeszcze z zoltym) ja mam wizje szpinaku z pomidorami -fu !

zielonooka zgadzam sie z toba, czerwien na sciane to koszmar, nic tylko isc i mordowac ;), dlatego wlasnie chce delikatnie jej odradzic ten pomysl, a mysle ze najlepiej bedzie jej przemowic do wyobrazni pokazujac konkretne rozwiazania. Siedze caly wieczor w googlach i wertuje strony z czerwonymi sofami :)

Mufka - ktos tu kiedys podal taka stronke :

http://www.benjaminmoore.ca/colours/colour_viewer.aspx

czerwonej sofy tu co prawda chyba nie ma ale mozna pobawic sie kolorami na scianie a nawet wyciac czerwony prostokat i przylozyc do ekranu (albo wydrukowac i nakleic) - niech udaje te sofe :wink: - w sumie chodzi przeciez o akcent kolorystyczny - i pobawic sie kolorami i popatrzec co do tego czerwonego najlepiej pasuje

Gość gorzowska_gosposia

Bardziej jestem za tym co napisala Zielonooka. To co powyzej to lipa.

Kolory, ktore Tobie zaproponuje mozna znalesc tutaj http://www.colorcharts.org

512-6 (rattan palm) na sciany , sufit 312-2 (bamboo) z czerwona sofa bedzie odjazd i do zaprezentowanego drewna super.

Numery wpisz w search na stronie, wybieraj kolory ze wzornika pittsburgh paints.

2-ga opcja to, ciemny sufit 216-5 (lion`s mane), sciany 116-4 (shell flower)

Ja też bym była raczej za jakimś kamiennym kolorem. Jak znajoma jest młoda, to może sobie własnie na taki surowy kolor pozwolić. No i wyeksponuje w ten sposób sofę. Pomarańczowy kolor bardzo lubię, ale nie na ścianach, miałam w kuchni ppoprzednio - strasznie pobudza apetyt i teraz przez to jestem gruba :wink: Ta gorzka czekolada też fajna, ale chyba bym nie dała na wszystkie ściany. Może na jedną?

Stawiam na ciemny brąz w kolorze gorzkiej czekolady, nie za ciepły...

na scianie? :o

strasznie ciemny wyjdzie , zmniejszy wnetrze, jak nora w ziemi to bedzie wygladać moim zdaniem :-? co innego podloga albo eksperymantalne mieszkanie miliardera o pokojach pow. 100 m2, ale nie typowy pokoj , nawet ok 20metrowy

kolor szary pasuje do czerwieni (sama dalam propozycje szarego :wink: ) tyle ze sie zastanawiam teraz - to polaczenie swietnie wyglada w ciuchach (u facetow i u kobiet :wink: ) i w dodatkach do mieszkania - natomiast na scianach łatwo mozna zrobic krzywde :-? i wyjdzie ponure smutne przygnebiajace wnetrze - wiec trzeba byc pewnym koloru i tego czy sie takie sciany lubi... choc jak sie trafi to efekt moze byc swietny

Gość gorzowska_gosposia

Nie tylko Leny, inni rowniez, pozatym maj takie kolorki ktore uspokajaja oczy po snifingu.

Do koloru ignore(czerwony) takie cos mi zestawil program do tego przeznaczony.

http://img163.imageshack.us/img163/8161/zestawienie16jc.jpg

Kolory inaczej wygladaja w realu.Zestawienie jest 60%powierzchni pokoju(najciemniejszy) do 30% i 10%, gdzie ignore stanowi te 10% jak 412-2 i 414-1