Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolor scian do czerwonej sofy- licze na wasza pomoc

Mufka

Recommended Posts

Nie tylko Leny, inni rowniez, pozatym maj takie kolorki ktore uspokajaja oczy po snifingu.

Do koloru ignore(czerwony) takie cos mi zestawil program do tego przeznaczony.

http://img163.imageshack.us/img163/8161/zestawienie16jc.jpg

Kolory inaczej wygladaja w realu.Zestawienie jest 60%powierzchni pokoju(najciemniejszy) do 30% i 10%, gdzie ignore stanowi te 10% jak 412-2 i 414-1

Fajny program.Jestem ciekaw jak zestawi kolory do np. koloru barszczyku zabielanego , albo malinowego nosa ?

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wszystko zalezy od tego co sie podoba - a tego zaden program komputerowy nie zgadnie...

mi na tej fotce te kolory zgnilej brudnoszarawej zieleni (jak w wojskowym plaszczu) nijak nie "stykają" :-?

wogole nie lubie "brudnych" ciemnych i zlamanych kolorów na bazie szarosci na duzych polaciach i powierzchniach....

fatalnie czulabym sie w pomieszczeniu o takiej kolorystyce :-?

tak mnie naszlo - nie wiem czy słusznie :D - zwykle (szczegolnie Panie) dobieraja ubrania, kolory szminek itp. do swojej urody, karnacji ... w jednych kolorach czujemy sie dobrze od innych nas odzuca :wink:

z pomieszczeniami jest troche inaczej ale mysle ze mozna tez sobie zadac pytanie typu " czy wogole ten kolor lubie? czy wyobrazam sobie jakikolwiek dodatek np. do stroju wlasnie w takim odcieniu ?

nie wolno tez zapomniec ze na scianie to bedzie duuuza powierzchnia - zwielokrotniona i bardzo rzucajaca sie w oczy....

wszystko zalezy od tego co sie podoba - a tego zaden program komputerowy nie zgadnie...

...

Powaznie? :p Mnie sie podobaja np kobitki i nie musze pytac komputera.

Zreszta program komuterowy to i tak potwierdzi.

A na kolory gosposi wez poprawke, to screen. Czerwien z niektora zielonkom sie zestawia i jest calkiem do stosunku :p

...

Powaznie? :p Mnie sie podobaja np kobitki i nie musze pytac komputera.

no to o tym mowie :D - albo sie wie i komputer nie potrzebny

albo sie nie wie - ale tez nie nalezy slepo ufac programowi :wink:

ps. ze sie kobitki podobaja to raczej jasne , pytanie tylko - jakie ? :wink: :D

Zaproponowałam ciemny brąz, bo lubię takie zestawienie. Nie lubię natomiast zestawienia czerwieni z bordo.

Podoba mi się zaś to, co wydumał program :)

Ja akurat lubię i "złamane", brudne kolory, i dość ciemne. Nie lubię natomiast szarego, chyba że w ciepłym odcieniu.

I na koniec, nie sądzę, żeby pomalowanie jednej ściany na ciemny kolor drastycznie zmniejszyło pomieszczenie. Nie zawsze trzeba dążyć do powiększania na siłę (zresztą czerwień też raczej hali z pokoju 18m nie zrobi).

Tyle.

Co chciałam przez to przekazać - każdy może mieć inną wizję.

Za cholere nie pasuje mi zestawienie czerwieni z niebieskim. :o Brrrrrrrrrrrrrrrrrr Zielony tez kiepsko wyglada. Ja zrobilabym sciany szarobezowe (bardziej w strone szarego, nie wiem do czego porownac.... np. fuga srebrno-szara:)), jedna scianke z czerwonej cegielki tez z szarobezowa fuga.

Ja mam takie meble:

http://www.gawin.pl/pl/images/products/duze_zdjecia/ferra.jpg

Jedna ściana w salonie jest w kolorze takim jak na zdjęciu powyżej - Maxtorki - ciemoszara, a reszta ścian jest jasnoszara.

Uważam że takie zestawienie kolorów jest świetne, i tego się trzymam. W całym domu mam jasne szarości na ścianach, kawałek sufitu jest ciemnoszary, do tego sporo koloru drewna.

Czyli odpowiadając na pytanie autorki wątku - szarości, drewno i mocny akcent czerwonej sofy to murowany sukces. Warto do takiego mocnego akcentu sofy dołożyć coś co nawiązuje do tego koloru - np. obraz na ścianie lub coś innego co też będzie czerwone.

Inezka

Ja zrobilabym sciany szarobezowe (bardziej w strone szarego...

BK, Inezka

Ciesze sie ze mamy taki sam gust :D

garyfisher

Mufka

tak jak myslalam - kamienny

DULUX RZYMSKI PORANEK - nowosc w palecie Duluxa

Idealny !

RZYMSKI PORANEK jest jasnš popielš złamanš jasnym beżem :p .

BK

przepieknie!!! Gratulacje :p I pozdrowienia dla ukochanego Wrocka :wink:

Dziękuję za pozdrowienia

Niestety, pięknie jeszcze nie jest, a to dlatego że zabrakło na razie pieniędzy na detale, które są bardzo ważne. Dlatego efekt psuje stolik z Ikei za 35,50 - nie ma innego,stolik jest w kolorze intensywnie zielonym, co wygląda ohydnie. Do tego 13-letni telewizor 12 calowy który nie chce się psuć więc nie ma okazji żeby go wymienić na bardziej designerski :roll: co też wygląda ohydnie. Do tego brak obudowy kominka i brak lamp.

Lampa marzy mi się od foscarini:

http://www.foscarini.com/it/products/suspension/product.php?id=1382&name=Caboche#gallery

A najbardziej marzy mi się od catellani & smith - taka jak niżej - zachorowałam na taką lampę od roku i mi nie przechodzi. Lampa wisiałaby nad tymi mebelkami. Obudowa kominka mogłaby być z płyt betonowych albo konwencjonalnie, z płyt GK i elemntami (bardzo oszczędnymi) z płyt granitowych w kolorze czarnego nagrobka (takie płytki mamy na ścianach w kuchni).

http://catellanismith.simply.it/page.php?lingua=ita&idimg=42&id_p=29&f=1&tot=47,42,476,385,481,471,389,391,395,&larghezza2=400&altezza2=661&tipologia=p

I jeszcze jedno - szary wcale nie jest smutny. Pokochałam szarości po mieszkaniu 12 lat w lokalu którego ściany były pomalowane na żółto albo inaczej na kolorowo.

Z szarości takiej jak mam w domu albo takiej jak na zdjęciu pokazanym przez Maxtorkę można wydobyć naprawdę ogniste kolory. Taka szarość jest piękna.

Szarości wydobywają piękno drewna - np stołu czy krzeseł i piękno ognistych mebli takich jak czerwona kanapa.