iga9 12.05.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Ok w takim razie keny52 napisz nam tu cos o firmach, ktore takie kominki zpw produkuja - jakie montowales, jakie polecasz. Jakie piece z tym wspolpracuja. Jak sie rozni instalcja.I oczwiscie przykl;adowe ceny: material (ile, komine, ile piec, co trzeba dolozyc do instalacji i za ile?) i robicizna.Zawsze myslalam, ze to sa bardzo duze koszty a terz wszyscy dookola mnie namawiaja. Zwykly wklad kominkowy + grawitacyjendgp to ok. 6000 i nie grzeje wody.A ile taka przyjemnosc za komiek z plaszczem wodnym? Piszcie ile kosztowaly wasze instalacje tego typu. Zglebiam temat. Za ok. 2 miesiace wchodzi instalator na pierwszy etap. Do tego czasu musze miec pewna decyzje i jeszcze zgromadzic wyceny. Moze ma ktos cos takiego w okolicach Poznania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 12.05.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 to i ja sie podłącze z pytaniem: Czy ktos zna firmę produkującą kominki z płaszczem do małego domku (100 m2) - i w dodatku bardzo dobrze ocieplonego? - czyli kminki z płaszczem o małej mocy Bo z tego co widziałem w necie to kominki z płaszczem to od 15KW się zaczynają, a ja szukam około 6 - 8 KW. Czy ktos spotkal sie z takim kominkiem, albo czy ktoś wie czy istnieje możliwość zastosowania jakiegoś rozwiązania (nie wiem, typu jakiś zawór czterodrogowy czy inne sprzęgło hydrauliczne), które pozwoli zainstalować taki kominek w małym domku. Dodam, że pomieszczenie w którym ma stać kominek to około 23 m2 A tak w ogóle tonajbardziej odpowiadałby mi kominek gazowy z płaszczem wodnym Nie dokłada sie, nie czyści, normalne ogrzewanie gazowe a dodatkowo taki widok ognia: http://www.chazelles.com.pl/kominki-gazowe/ lub: http://www.stylowekominki.pl/galeria_gazowe_helex.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 12.05.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 No to i ja uzupełnię - pow. użytkowa domu 120 m2. Pomieszczenie z kominiem ma 24m2 + otwarta kuchnia ok. 10m2. Wycieplony standardowo (pth 25 + 14 cm styropian). Wiec warunki troche gorsze, ale generalnie podobne poprzednika. Czy wiec kominek z palszczem bedzie alternatywa w takim wypadku dla kominka z dgp? Dodam, ze dla mnie glowna wado kominka z dgp jest brud osiadajacy na scianach i suficie. I podobno zadnymi filtrami nie da sie tego uniknac. A im mniejszy dom tym jasniejsze kolory na scianach... Ciekawe co nam doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 12.05.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Ok w takim razie keny52 napisz nam tu cos o firmach, ktore takie kominki zpw produkuja - jakie montowales, jakie polecasz. Jakie piece z tym wspolpracuja. Jak sie rozni instalcja. I oczwiscie przykl;adowe ceny: material (ile, komine, ile piec, co trzeba dolozyc do instalacji i za ile?) i robicizna. Zawsze myslalam, ze to sa bardzo duze koszty a terz wszyscy dookola mnie namawiaja. Zwykly wklad kominkowy + grawitacyjendgp to ok. 6000 i nie grzeje wody. A ile taka przyjemnosc za komiek z plaszczem wodnym? Piszcie ile kosztowaly wasze instalacje tego typu. Zglebiam temat. Za ok. 2 miesiace wchodzi instalator na pierwszy etap. Do tego czasu musze miec pewna decyzje i jeszcze zgromadzic wyceny. Moze ma ktos cos takiego w okolicach Poznania? iga9 wspułpracuję z kenym52 ja wykonuję instalację kominka z płaszczem wodnym a on go obudowuje co do firm to mogę polecić dwie 1 http://www.merkury.win.pl 2 http://www.kominki.byrski.pl co do współpracy to kominek z płaszczem wodnym może wspułpracować z każdym piecem olejowym,gazowym,elektrycznym c.o a wycenę robocizny i materiałów prześlę ci na meila pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 13.05.2006 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Witam Mariobros35 a ja mam takie pytanie, całkiem laickie: jak wygląda dokładnie połączenie kominka z piecem c.o. gazowym? chodzi mi o to, czy jest jakaś automatyka sterująca zaworami, pompami obiegowymi i wyłączaniem i włączaniem kotła, czy też ręcznie muszę otworzyć zawory na rurach od kominka gdy palę w kominku i wyłączyć wtedy piec? pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 13.05.2006 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Witam Mariobros35 a ja mam takie pytanie, całkiem laickie: jak wygląda dokładnie połączenie kominka z piecem c.o. gazowym? chodzi mi o to, czy jest jakaś automatyka sterująca zaworami, pompami obiegowymi i wyłączaniem i włączaniem kotła, czy też ręcznie muszę otworzyć zawory na rurach od kominka gdy palę w kominku i wyłączyć wtedy piec? pozdrawiam Tomek oczywiście że jest automatyka w postaci urządzenia włanczającego i wyłanczającego pompy od kominka w zależności od tenperatury na płaszczu kominka jednocześnie te same urządzenie steruje załanczaniem się pieca gazowego poprzez stycznik elektryczny no i steruje piorytetem ciepłej wody urzydkowej z kominka poprzez zawór trójdrożny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArekOPC 10.08.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Witam czytałem kazdy post tutaj i wypowiem sie tak . Kolego jezeli nie czujesz narazie budzetu na kominek z płaszczem wodnym a dom idzie i tak pozniej do sprzedania to po co przepłacać, te dwa lub 3 lata jakoś wytrzymiesz. Farby nie sa drogie by przemalowac raz na rok pokoje. Jesli chodzi o centralne ogrzewanie gazowe i kominek z płaszczem wodnym to dobra alternatywa pod warunkiem ze jest dobrany dobry wymiennik płytkowy i grupa mieszająca np. Conect Base z zaworem trojdroznym . Kocioł kondensacyjny odpalasz do rozruchu a na podtrzymanie palisz kominkiem . grzejniki w tym wypadku przy kotle gazowym musiały by być przewymiarowane jesli chodzi o moc a najlepiej jak by to była podłogówka lub scienne ogrzewanie. Co do wody uzytkowej zamiast zasobnika z wezownica wolałbym pompe ciepła powietrzna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_K 14.08.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Witam czytałem kazdy post tutaj i wypowiem sie tak . Kolego jezeli nie czujesz narazie budzetu na kominek z płaszczem wodnym a dom idzie i tak pozniej do sprzedania to po co przepłacać, te dwa lub 3 lata jakoś wytrzymiesz. Farby nie sa drogie by przemalowac raz na rok pokoje. . . A czy kolega zwrócił uwagę na daty postów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.08.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 A czy kolega zwrócił uwagę na daty postów? Oj tam, oj tam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts