Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek + nadmuch ciepłego powietrza

Przepiura

Recommended Posts

Ok w takim razie keny52 napisz nam tu cos o firmach, ktore takie kominki zpw produkuja - jakie montowales, jakie polecasz. Jakie piece z tym wspolpracuja. Jak sie rozni instalcja.

I oczwiscie przykl;adowe ceny: material (ile, komine, ile piec, co trzeba dolozyc do instalacji i za ile?) i robicizna.

Zawsze myslalam, ze to sa bardzo duze koszty a terz wszyscy dookola mnie namawiaja. Zwykly wklad kominkowy + grawitacyjendgp to ok. 6000 i nie grzeje wody.

A ile taka przyjemnosc za komiek z plaszczem wodnym?

Piszcie ile kosztowaly wasze instalacje tego typu. Zglebiam temat. Za ok. 2 miesiace wchodzi instalator na pierwszy etap. Do tego czasu musze miec pewna decyzje i jeszcze zgromadzic wyceny. Moze ma ktos cos takiego w okolicach Poznania?

to i ja sie podłącze z pytaniem:

Czy ktos zna firmę produkującą kominki z płaszczem do małego domku (100 m2) - i w dodatku bardzo dobrze ocieplonego? - czyli kminki z płaszczem o małej mocy

Bo z tego co widziałem w necie to kominki z płaszczem to od 15KW się zaczynają, a ja szukam około 6 - 8 KW. Czy ktos spotkal sie z takim kominkiem, albo czy ktoś wie czy istnieje możliwość zastosowania jakiegoś rozwiązania (nie wiem, typu jakiś zawór czterodrogowy czy inne sprzęgło hydrauliczne), które pozwoli zainstalować taki kominek w małym domku.

Dodam, że pomieszczenie w którym ma stać kominek to około 23 m2

A tak w ogóle tonajbardziej odpowiadałby mi kominek gazowy z płaszczem wodnym :D

Nie dokłada sie, nie czyści, normalne ogrzewanie gazowe a dodatkowo taki widok ognia: http://www.chazelles.com.pl/kominki-gazowe/ lub: http://www.stylowekominki.pl/galeria_gazowe_helex.html

No to i ja uzupełnię - pow. użytkowa domu 120 m2. Pomieszczenie z kominiem ma 24m2 + otwarta kuchnia ok. 10m2. Wycieplony standardowo (pth 25 + 14 cm styropian). Wiec warunki troche gorsze, ale generalnie podobne poprzednika. Czy wiec kominek z palszczem bedzie alternatywa w takim wypadku dla kominka z dgp?

Dodam, ze dla mnie glowna wado kominka z dgp jest brud osiadajacy na scianach i suficie. I podobno zadnymi filtrami nie da sie tego uniknac. A im mniejszy dom tym jasniejsze kolory na scianach... Ciekawe co nam doradzicie? :wink: :roll: :D

Ok w takim razie keny52 napisz nam tu cos o firmach, ktore takie kominki zpw produkuja - jakie montowales, jakie polecasz. Jakie piece z tym wspolpracuja. Jak sie rozni instalcja.

I oczwiscie przykl;adowe ceny: material (ile, komine, ile piec, co trzeba dolozyc do instalacji i za ile?) i robicizna.

Zawsze myslalam, ze to sa bardzo duze koszty a terz wszyscy dookola mnie namawiaja. Zwykly wklad kominkowy + grawitacyjendgp to ok. 6000 i nie grzeje wody.

A ile taka przyjemnosc za komiek z plaszczem wodnym?

Piszcie ile kosztowaly wasze instalacje tego typu. Zglebiam temat. Za ok. 2 miesiace wchodzi instalator na pierwszy etap. Do tego czasu musze miec pewna decyzje i jeszcze zgromadzic wyceny. Moze ma ktos cos takiego w okolicach Poznania?

iga9 wspułpracuję z kenym52 ja wykonuję instalację kominka z płaszczem wodnym a on go obudowuje co do firm to mogę polecić dwie 1 http://www.merkury.win.pl 2 http://www.kominki.byrski.pl co do współpracy to kominek z płaszczem wodnym może wspułpracować z każdym piecem olejowym,gazowym,elektrycznym c.o a wycenę robocizny i materiałów prześlę ci na meila pozdrawiam

Witam :)

Mariobros35 a ja mam takie pytanie, całkiem laickie:

jak wygląda dokładnie połączenie kominka z piecem c.o. gazowym? chodzi mi o to, czy jest jakaś automatyka sterująca zaworami, pompami obiegowymi i wyłączaniem i włączaniem kotła, czy też ręcznie muszę otworzyć zawory na rurach od kominka gdy palę w kominku i wyłączyć wtedy piec?

pozdrawiam

Tomek

Witam :)

Mariobros35 a ja mam takie pytanie, całkiem laickie:

jak wygląda dokładnie połączenie kominka z piecem c.o. gazowym? chodzi mi o to, czy jest jakaś automatyka sterująca zaworami, pompami obiegowymi i wyłączaniem i włączaniem kotła, czy też ręcznie muszę otworzyć zawory na rurach od kominka gdy palę w kominku i wyłączyć wtedy piec?

pozdrawiam

Tomek

oczywiście że jest automatyka w postaci urządzenia włanczającego i wyłanczającego pompy od kominka w zależności od tenperatury na płaszczu kominka jednocześnie te same urządzenie steruje załanczaniem się pieca gazowego poprzez stycznik elektryczny no i steruje piorytetem ciepłej wody urzydkowej z kominka poprzez zawór trójdrożny

• 8 years później...

Witam czytałem kazdy post tutaj i wypowiem sie tak .

Kolego jezeli nie czujesz narazie budzetu na kominek z płaszczem wodnym a dom idzie i tak pozniej do sprzedania to po co przepłacać, te dwa lub 3 lata jakoś wytrzymiesz. Farby nie sa drogie by przemalowac raz na rok pokoje.

Jesli chodzi o centralne ogrzewanie gazowe i kominek z płaszczem wodnym to dobra alternatywa pod warunkiem ze jest dobrany dobry wymiennik płytkowy i grupa mieszająca np. Conect Base z zaworem trojdroznym . Kocioł kondensacyjny odpalasz do rozruchu a na podtrzymanie palisz kominkiem . grzejniki w tym wypadku przy kotle gazowym musiały by być przewymiarowane jesli chodzi o moc a najlepiej jak by to była podłogówka lub scienne ogrzewanie. Co do wody uzytkowej zamiast zasobnika z wezownica wolałbym pompe ciepła powietrzna .

Witam czytałem kazdy post tutaj i wypowiem sie tak .

Kolego jezeli nie czujesz narazie budzetu na kominek z płaszczem wodnym a dom idzie i tak pozniej do sprzedania to po co przepłacać, te dwa lub 3 lata jakoś wytrzymiesz. Farby nie sa drogie by przemalowac raz na rok pokoje. . .

A czy kolega zwrócił uwagę na daty postów?

:)