Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralka w moim domu stoi w:  

183 użytkowników zagłosowało

1. 1. Pralka w moim domu stoi w:

Recommended Posts

W pierwszym domu miałam pralnię przy kotłowni na parterze i latałam z naręczem ciuchów na górę i na dół. W ogrodzie mało suszyłam, ponieważ pracuję dużo i nie mam kiedy pilnować suszenia na dworze - w większośc ikozrystam z suszarki. Teraz chciałabym mieć pralnię na górze, przy garderobie i sypialniach, żeby mieć blisko do szaf i zostawiać tam od razu brudne rzeczy przy przebieraniu i słaniu łóżek.

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich,

Ja mam zamiar zrobić pralnię na poddaszu, w pomieszczeniu obok łazienki. Pomieszczenie z oknem, półkami i sznurkami na pranie. :wink:

Brałam też pod uwagę pralnię na parterze obok łazienki, ale wtedy trzeba z tym praniem chodzić z góry do dołu i na odwrót. :)

Myślę, że na poddaszu to najlepsze wyjście, sypialnie są na górze więc będzie najwygodniej. Temat pralni warto gruntownie przemyśleć, widziałam pralnie robione w kotłowni z braku innego miejsca i nie wygladało to najlepiej. Kotłownia to raczej pomieszczenie gospodarcze.

Pozdrawiam,

Latte.m

• 1 month później...

Witam,

Mamy w planie pralnie w części strychu, ale zastanawiam się czy nie zrobić jej w łazience :-? Jest ona dosyć duża- 12m2, więc miejsce się znajdzie. Musze jeszcze pokombinować jak to zrobić żeby z wejścia do lazienki od razu nie rzucały się sznurki z praniem....

Witam!

My zrobilismy pralnie z suszarnia niedaleko lazienki na poddaszu. Uwazam ze to najlepsze dla niej miejsce, bo to lazienka z ktorej wszyscy korzystaja i tam beda brudne ciuchy choc zastanawiam sie nad taka klapka w scianie przez ktora bedzie mozna z lazienki wrzucac ciuchy do kosza ktory stoi w pralni bo oba pomieszczenia maja wspolna sciane.

Podrawiam

Marta

W pomieszczseniu gospodarczyn na parterze/ mam parterówkę/ z wyjściem na dwór. Latem suszę na zewnątrz, zimą na suszarce. Obawiałam się, ze suszarka się nie zmieści bo pomieszczenie ma zaledwie 5 m. Przy maksymalnym rozłożeniu jest trochę ciasno ale rzadko do tego dochodzi bo zazwyczaj piorę 1 x dziennie a na rozłożonej mieszczą się rzeczy z 3 pralek Pranie szybko schnie bo jest nawiew do pieca. Muszę kupić na dwór rozkładany parasol do prania bo obecna suszarka wciąż sie przewraca.

W poprzednim domu pralnia była w piwnicy , a główna łazienka, gdzie wszyscy się rozbierali na poddaszu. Ileż ja się nabiegałam po schodach z naręczem brudnych ciuchów :evil:

W projekcie nowego domku specjalne pomieszczenie pralni z suszarnią i prasowalnią zaopatrzone w okno połaciowe jest przewidziane na poddaszu obok głównej łazienki, ale z osobnym wejściem z przedpokoju. Dla wygody zrobię otwór w ścianie łazienki czymś ładnym przysłonięty (ale jeszcze nie mam pomysłu), przez który będzie się wrzucać brudne ciuchy bezpośrednio do kosza w pralni tj. po drugiej stronie ściany. Zastanawiam się też nad specjalnym stanowiskiem w pralni do prania ręcznego, mycia psa ect., którym mogłaby być metrowa zwykła blaszana wanna na podwyższeniu, żeby nie trzeba było się schylać.

Garderoba też jest na poddaszu, naprzeciwko łazienki :D

Fajnie wykombinowałam, co nie?

U mnie pralnia jest na poddaszu nad kotłownią i sądze że to rozsądny wybór. Gwarantem jest to że wszytskie brudy będą zostawiane na piętrze, i że wszystkie czyste i uprasowane rzeczy właśnie w tej pralni będą lądowały w garderobach na poddaszu :p

A jeśli chodzi o wywieszanie prania na zewnątrz i teorie że będzie trzeba biegać z praniem do ogrodu to uważam że musi być zbyt wiele czynników sprzyjających wywieszaniu prania na zewnątrz żeby tworzyć pralnie specjalnie pod tym kątem na parterze :lol: