I.W. 08.05.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 WitamJestem właśnie po rozmowie w sprawie mojego włączenia się do prywatnego wodociągu. Wodociąg jest w prywatnej drodze która jest także moją współwłasnością ale został wybudowany zanim kupiłem działkę. Długość wodociągu fi 100 to około 100 m + przejście pod drogą+hydrant ppoż w drodze. Ja włączyłbym się w połowie tej odległości.Dwaj współwłaściele zaroponowali 5000 za zgodę. Czy taka cena jest odpowiednia czy mnie naciągają. Poza tym w tej cenie chyba mieli od razu swoje przyłącza. Czy ktoś może napisać czy to realne koszty?Moją wątpliwość budzi fakt że jak jakiś czas temu rozmawiałem z jednym z nich to mówił że ich wyszło 12 tys a teraz nagle skoczyło do 15 tys i nie wiem czy nie strzelają sobie z sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 08.05.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 ja za 100 metrów wodociągu zapłaciłam na gotowo niecałe 5000 zł, ale srednica rury była na pewno mniejsza, fi50 albo nawet mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niki 08.05.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Wodociąg 200m4 inwetorówZapłaciliśmy po 4500Wodociąg w części w drodze prywatnej a w części w drodze gminnej.Musieliśmy zrzec się praw do wodociągu i dopiero wodociągiem popłynęła woda. Ale nie było innego wyjścia, bez wodociągu nie chcieli dać nam warunków zabudowy - na warunki czekaliśmy 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 09.05.2006 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Dwaj współwłaściele zaroponowali 5000 za zgodę. Czy taka cena jest odpowiednia czy mnie naciągają. A co to znaczy "odpowiednia", "naciągają" ? Towar jest wart tyle, ile klient (Ty) jest skłonny za niego dać. Ich zbójeckim prawem jest nawet "strzelać z sufitu" - i co im zrobisz ? Przecież to nie jest karalne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukow 09.05.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Za 85 metrów fi 40 ze studzienką zapłaciłem niecałe 4 kzł - trochę drogo ale miałem wysoki poziom wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 09.05.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 I.W.5 tys. to sporo, ale z drugiej strony nic dziwnego, że sąsiedzi chcą sobie odbić część kosztów które ponieśli, poprosić o pokazanie rachunków, etc.Jeśli w tej cenie mieli przyłącza, to zaproponuj, że do ich 15 tys. dodasz swoje x za Twoje przyłącze i dopiero wtedy dzielicie na 3 ( oczywiście potrącasz sobie za Twoje przyłącze).Warto ponegocjować, ale pamiętaj, że być może znajdą się następni chętni do włączenia i wtedy zwróci Ci się część kasy.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delor 09.05.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 My i drugi wspólwłaściciel za 90 m zapłaciliśmy 9 tys. z przewiertem przez drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 09.05.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Ja mam wycenę na 6000 (materiały) + 1500 (robocizna) + 1500 (koparka) za 200 m, razem 9000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 09.05.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Dlaczego zaraz oszukać? Kto powiedział, że Ty masz zapłacić równo 1/3 ich kosztów.Swoje koszty (w tym koszty organizacyjne, swój czas potrzebny na załtwianie, nadzór itd.) wyliczyli sobie na kwotę X dodali do tego swój zysk Y i wyszło im, że powinieneś zapłacić 5000 zł.Nie chcesz płacić? Twoja sprawa. Wybuduj sobie obok swój wodociąg. Ty jesteś także współwłaścicielem tej drogi więc masz do tego prawo.Być może za jakiś czas to Ty będziesz odpłatnie mógł udzielić zgody na podpięcie się do Twojego wodociągu komuś nowemu. Nie podoba mi się tylko to, że nie mówią szczerze, że chcą na tym zarobić. A zarobić na tym mają święte prawo. Nie masz najmniejszych szans by wymóc na nich okazanie rachunków.Sprawa negocjacji jest otwarta. I to bym proponował byś uczynił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 09.05.2006 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Dlaczego zaraz oszukać? Oszukać w tym sensie że mówią że takie koszty ponieśli + jeszcze mnostwo innych a czuję że cos kręcą. Gadanie typu "to jest najtaniej jak się tylko dało" i że "i tak to nie jest pełny koszt" trąca mi ironią. Owszem mają do tego prawo jest towar - jest popyt. Ale tak samo jak każdy z nas nie przepada za monopolem tak i ja nie jestem z tej sytuacji zadowolony tym bardziej że rozmowa wcześniej była nieco inna. A jest to pewnego rodzaju monopol bo na pociągnięcie swojego wodociągu muszę mieć również ich zgodę jako współwłaścicieli drogi. To chyba nic dziwnego że chciałbym wiedzieć ile na mnie zarabiają też mam do tego prawo . Mam też do rozważenia inną opcję Moja działka znajduje się pomiędzy dwoma drogami prywatnymi w tej drugiej mam tylko służebność przejazdu. W tej drugiej drodze inny sąsiad będzie ciągnął wodę i zastanawiam się nad wejściem w układ z nim (o ile będzie to formalnie możliwe) dlatego też korzystając z Waszych doświadczeń próbuję uzyskać obraz ceny takiej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 10.05.2006 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witaj, Mnie wodociąg (80m) kosztował "na gotowo 8000zł z tym że nie martwiłem sie o nic. Wykonawca załatwiał wszystkie papiery i formalności ja przyszedłem na działkę i odkręciłem kurek Co do Twoich sąsiadów to chyba nie masz wyjścia i musisz się dogadać - ponegocjuj cenę. Może masz jakiś argument za? wymysl coś... Może oni kiedyś będą potrzebowali coś zrobić na drodze? jakiś telefon pociągnąć albo utwaedzić będą chcieli, chodniczek jakiś? Na wszystko będą potrzebowali Twojej zgody. Więc powołaj się na dobrosąsiedzką współpracę....Może żonę wyslij do negocjajcji Pozdrawiam Tamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 10.05.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Koszt budowy wodociągu to oprócz kosztów wykonania także koszty projektów, uzgodnień itp Ja za 40mb wodociagu wraz z przyłączem zapłaciłam 5200,00 plus koszt geodezji, koszt badania wody, koszt odbioru wodociągu, koszt odbioru przyłącza - łacznie 6200,00 i w tym poniosłam koszt hydrantu, który miał znajdować się w innym miejscu i zostanie przeniesiony po budowie dalszego odcinka wodociągu Dodam, że projekt wykonania wodociągu już był zrobiony przez miasto i nie musiałam przebijać się pod drogą itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 10.05.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Ja mam wycenę na 6000 (materiały) + 1500 (robocizna) + 1500 (koparka) za 200 m, razem 9000 Proszę , daj namiar na ekipę - zaoferowali Ci b.dobrą cenę - szukam pilnie wykonawcy wodociągu. W gminie dali mi cenę prawie 2xwyższą. 105 m, w tym 65m fi 90 a 40m fi 63 + co tam trzeba za 8500 brutto. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 10.05.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witam Jestem właśnie po rozmowie w sprawie mojego włączenia się do prywatnego wodociągu. Wodociąg jest w prywatnej drodze która jest także moją współwłasnością ale został wybudowany zanim kupiłem działkę. Długość wodociągu fi 100 to około 100 m + przejście pod drogą+hydrant ppoż w drodze. Ja włączyłbym się w połowie tej odległości. Dwaj współwłaściele zaroponowali 5000 za zgodę. Czy taka cena jest odpowiednia czy mnie naciągają. Poza tym w tej cenie chyba mieli od razu swoje przyłącza. Czy ktoś może napisać czy to realne koszty? Moją wątpliwość budzi fakt że jak jakiś czas temu rozmawiałem z jednym z nich to mówił że ich wyszło 12 tys a teraz nagle skoczyło do 15 tys i nie wiem czy nie strzelają sobie z sufitu. Miałem identyczną sytuację jak Ty. U mnie chodziło nawet o wodę i gaz. 2 500 za wodę i tyle samo za gaz załatwiło sprawę. Wydali mi zgodę do podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 10.05.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Ludkowie, skąd te ceny u Was ?Okolice Radomia, 68 m fi 40, przewiert pod drogą, 2 zasuwy, bocianek, dokumenty od podania do odbioru - 2800,00 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.05.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Panda..generalnie temat dotyczy nie przyłączy, ale wodociągu, a to inna średnica, inne uzbrojenie przewodu, inne procedury ( pozwolenie na budowę, etc. ) to i inne koszty.pozdroJ ..a co okolica to inne ceny .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts