Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Właśnie kupiłem SOLBET

Recommended Posts

Jak w temacie klasa 500 bez pw, dom 130m2 z użytkowym poddaszem, i w związku z tym mam pytanie czy ta klasa nie będzie za krucha (bo wykonawca się coś krzywił i mówił o 700!?)a ja wybrałem optymalnie parametry wsp. U z wytrzymałością. Wiem że dużo osób kupuje 600, ale ja to zrobiłem ze świadomego wyboru i z premedytacją. Proszę o jakieś opinie w temacie, może ukoją mój ból głowy pozostały jeszcze po analizach dot. wyboru materiału na ściany.

lechu5

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

lechu5 - na ściany zewnętrzne 500-ka wystarczy, ale jeśli masz jakieś ściany nośne wewnętrzne to 500 może być mało (na ścianie zewn. belki stropowe opierają się tylko z jednej strony, a na wewnętrznej z dwóch i obciążenie jest znacznie większe). To tak na moje oko, bo technologie powinieneś mieć opisaną w projekcie, a jeśli dokonywałeś zmiany to warto ją skonsultować z projektantem aby to przeliczył.

700 - to cy tam stawiasz, 500 moze byc ale i tak jest "za mocna", no chyba że dasz ściane gruba na 24cm. Do dwóch kondygnacji wzupełności wystarczają ściany z bloczków 400 gr 36cm. Ja osobiście miałem tak w projekcie i tak zrobiłem, wyjątek stanowia ściany wewnętrzne nośne - są zrobione z bloczków odmiany 600 gr.24cm, ale tak właśnie było w projekcie.

Ty lepiej pogoń tego majstra ze swojej budowy, bo on nie mam pojęcia o budowaniu z betonu komórkoweko.

Zapomniałem jeszcze dodać, że ściany zew. to 24cm a środkowych ścian nośnych nie mam, w środku budynku brak ław i fundamentów, cłość będzie na podciągach opartych na 5 słupach żelbetowych wychodzących z ław fundamentowych(chyba dobrze to nazwałem).Kupiłem część 900szt, reszta tj. ok. 500 szt. w marcu bo ma ruszyć produkcja, a teraz mają tylko 600, to chyba nie warto kupwać tak różnie, poczekam bo myślę że wszystkie bloczki powinny być jednakowe. Czy mam racje.

Dzięki za info, tylko proszę nie dołujcie mnie za bardzo bo ból głowy znowu powróci.

lechu5

[ Ta wiadomość była edytowana przez: lechu5 dnia 2003-02-28 15:12 ]

Pięćsetka 24 + 12 ocieplenia. Tak właśnie budował mój znajomy, ktory zresztą też namówił mnie na solbet (wóczas nie było nawet jeszcze bloczków profilowanych). Napewno NIE WOLNO mieszać odmian bloczków na jedne kondygnacji. Ale jeżeli musisz ocieplać ściany to czy wibierzesz pięćsetke czy sześćsetke nie powinno odgrywać żadnej roli tymbardziej że nie będziesz mial kolejnej kondygnacji. Słyszałem jeszcze opinie dotyczącą stosowania ocieblenia na BK, że powinno być ono wykonane z wełny gdyż ta, tak jak BK jest paroprzepuszczalna a styropian nie, co może prowadzić do zawilgotnienia przestrzeni pomiędze BK, a styropianem. Ale tego nie wiem, tak jak pisałem wątek wyżej postawiłem ściany z 400 i myśle że obejdzie sie bez ocieplenia.

Pozdrawiam

Marcin Majewski

• 1 month później...

Ja to bardzo dokładnie analizowałem,zwłaszcza relację cena/parametry, wieczorem postaram się podać coś bliższego nt. parametrów które analizowałem z tego co podaje Itong i Solbet.Tak ogólnie z tego co podają to wynika, że parametry są niemal identyczne a cena za to jaka: tak jak gdzieś pisałem z Solca pod czeską granicę kl.500/24cm luzem+transport+rozładunek wyszło mi dokładnie niecałe 42 zł/m2, zaś Itong proponował mi w promocji to samo za 58zł + obowiązkowo w systemie nadproża+coś jeszcze (nie pamiętam)+ transport i było wieeele drożej.

Reasumując wychodzi niedrogo no i mam niejako też "Itonga" o tych samych parametrach, z wyglądu też nie widać, a jak nie widać to po co przepłacać :smile:.

Do użytkowników Itonga - do tego materiału nic nie mam, poprostu wybrałem cena/możliwości, a jak by był tani to też bym go kupił i proszę mnie nie linczować :smile:

lechu5

Solbet jest jak najbardziej OK. Mam też inne doświadczenia niż Bartt - bardziej opłacało mi się zamówić Solbet z odległej o 400 km fabryki (poprzez jedną z wrocławskich hurtowni) niż bloczki z Milicza odległego o 50 km. Notabene kawałek ściany działowej mam z bloczków z Milicza, i jakościowo też prezentują się nieźle, więc jeśli ktoś miałby na nie dobrą cenę to też warto rozważyć.

dzięki wielkie. Nie cierpię anaonimowych odpowiedzi na Forum. Ciekaw że wszyskie są takie, hm, wkurzające. Oczywiście sami eksperci, ciekawe dlaczego nie mają odwagi się podpisywać pod swoimi jedynie słusznymi wywodami.

Mam jeszcze trochę czasu - 1 sezon co najmniej do podjęcia ostatecznej decyzji, ale będę się dzielnie edukować. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. dzięki. :)

[ Ta wiadomość była edytowana przez: AgnesK dnia 2003-04-28 22:34 ]