Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Właśnie kupiłem SOLBET

Recommended Posts

Dodam dla zinteresowanych trochę moich analiz liczbowych i porównań;na wstępie trochę teorii:

1. R=d/lambda czyli opór cieplny=grubość ocieplenia[m]/współczynnik przewodzenia ciepła [W/mK] im większy opór R tym bardziej energooszczędny dom, dla ścian zew.podają że powinien być >4,0

2. U=1/R czyli współ. przenikania ciepła [W/m2K] im mniejszy tym lepszy, dla murów dwu i trzywarstwowych norma chyba poniżej 0,3. np. dla mojego budynku jest w projekcie 0,26.

3. lambda - współ. przewodzenia ciepła [W/mK] podają go lub można wyliczyć znając R i d.

Moje rozważania dotyczyły tylko materiału na ściany zew. (oczywiście na całość wchodą okna, drzwi,podłoga, dach) ale ja tylko porównywałem teoretycznie pod kątem materiał+ocieplenie. Np. dlla muru Itonga kl.500 podają:

lambda U i R (24cm) U i R (36cm)

0,11 0,43/2,33 0,29/3,45

a dla Solbetu na ich stronie obliczeniowe wartości wynoszą:

0,135 0,51/1,96

dalej dla 24 cm Solbetu obliczałem tak: opór muru+opór 10cm wełny=R (1,96+2,9=4,86) z tego co pisałem wyżej to całkiem niezły wynik, no i U=1/R (1/4,86=0,205)Myślę, że jak dojdą straty ciepła na oknach i drzwiach ogólne U będzie całkiem,całkiem.

Nadmieniam, że to tylko teoria i różnie to producenci podają, ale jakiś dane bazowe trzeba przyjąć.

To tyle moich rozważań, jak coś pomyliłem to proszę mnie poprawić lub dodać od siebie, może komuś się coś z tego przyda.

lechu5

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uwazam ze roznice pomiedzy BK tej samej odmiany (np. 400) roznych producentow sa do pominiecia, jesli jest to BK tego samego typu,

tzn. piaskowo-wapienny (jak Ytong, Prebet, Prefabet Milicz)

lub z popiolami lotnymi (Termorexy, Prefabet Bielsko, Kozienice,

Lagisza). Roznice ktore widzicie w ich mat. informacyjnych wynikaja

glownie z metodyki pomiaru (suchy vs. wilgotnosc rownowagowa,

U obliczeniowe vs. U teoretyczne itp.)

Krzysiek

PS jak dla mnie mozna przyjac, ze BK 36.5 400 ma U=0.3-0.33,

a BK 500 36.5 - U=0.38-0.4 (dla wersji piaskowo-wapiennej) - U obliczeniowe

Nie jest tak dobrze. Wielu polskich producentow tylko delkaruje okreslone parametry (np. lambde) a nie ma ich potwierdzonych certyfikatami i aprobatami. A lambda zalezy nie tylko od skladnikow ale i od technologii. A ta w przypadku Ytonga jest na wyzszym poziomie niz u polskich producentow. Stad dla sciany Ytong 36,5cm mozna na pewno stwierdzic ze U=0.28 a dla podobnej sciany z polskiego siporeksu mozna stwierdzic ze producent deklaruje ze U=0,3.

D.

Jestem skłonny przyjąć to, że Ytong może mieć lepsze parametry - stąd zapewne może wynikać i cena (testy, badania, laboratorium itd...) ale załóżmy, że będzie to właśnie różnica o te 0,2 to i tak nie będzie miało to większego znaczenia przy dociepleniu, a cena może mieć dla niektórych znaczenie.

lechu5

1. Różnica w kosztach ogrzewania dla ściany 0.28 a 0.3 rzędu 60 zł rocznie(150-180 m2 żcian). Kiedy mamy prąd. 30 zł - gaz. Różnica w cenie ściany, 150 m2*20 zl m2 = 3000 zł. Zysk 2% dla prądu, 1% - dla gazu. Nie opłaca się budować z Ytongu.

2. Aprobata podaje wyniki badań lambdy dla Ytong BK-400 0.104, dla Milicza 0.109. Stan suchi.

Ciepłe nadproża z Ytonga tak, ale jakie drogie. Ja dla swojego solbetu kupiłem kształtki U na nadproża a w środku będzie zbrojony beton. Czy nie tak samo to wygląda w Ytonu tylko że jest gotowe?

Ważne to dla ściany jednowarstwowej a dla ocieplenia i tak chyba nie ma to duzego znaczenia.

lechu5

Lechu5, hm, ma się rozumieć ze 36 a nie 24.... Włąśnie dostałam odp. z Solbetu dot. nadproży - tu się bałam o mostki. Niestey nie przeprowadzili badań, ale piszą jeno że prawidłowo docieplone będzie miało min. wpływ na gospodarkę energet. całęgo budynku. Koniecznie informuj na bieżąco nt swoich poczynań z Solbetem. :)

Oczywiście nieomieszkam informować. A nadproża-w zasadzie kształtki U-kupiłem żeby nie robić do nich szalunku, ale zawsze te nadproże będzie z zew. z tego samego materiału co mur. Jak masz np. watpliwości co do tych badań to można zastosować do ściany jednowarstwowej gotowe nadproża z Ytonga i kłopot z głowy bo matriał z tej samej rodziny.

lechu5