HomeLess 09.05.2006 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Witam i grzecznie pytam, czy są tu tacy co tak mają? Jeśli tak to mam pytanie takie (albo dwa): jak głeboko trzeba szambo posadowić, żeby później bez problemu podjazd "wykostkować"? Może jeszcze jakieś spostrzeżenia, na co zwrócić szczególną uwagę, żeby później bez strachu i obrzydzenia móc korzystać z garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 09.05.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Ja tak mam. Mam pokrywę typu ciężkiego, która wytrzymuje większy ciężąr. Odległość pokrywy do poziomu kostki jest ok.50 cm, tak wyszło ale pewnie może być mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 09.05.2006 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 A ile masz komór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 09.05.2006 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Jeszcze mnie taka myśl napadła, upatrzyłem sobie szambko takie i jego wymiary są mniej więcej takie, że przy zachowaniu min odległości krawędzi szamba od granic działki 2m wychodzi że krawędź szamba od ściany (fundamentu) garażu wyjdzie max 1.5m. Wykop trzeba zrobić z 0.5m więcej, więc wychodzi 1m od ściany, czy to nie za mało, nie naruszy się fundamentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bociek 09.05.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 O ile wiem to nie jest istotna odległość ściany szamba tylko odpowiednie odległości studzienki szamba. Zerknij sobie na plan zagospodarowania działki. Tam masz uwidocznioną tylko studzienkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 09.05.2006 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Mój niepokój wzbudza inna kwestia. Dręczy mnie myśl następująca:- jak blisko ściany fundamentowej można kopać, jak szanowni forumowicze "grzebali" dół kloaczny, że się tak wyrażę? Natomiast odległość wg Rozporządzenia rzeczywiście dotyczy pokryw i wylotów wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.05.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 mozesz kopac zupełnie blisko, przecież szambo ma bok dlugości 3m, dom Ci nie zjedzie. Chociaż ja zostawiłabym przynajmniej 1m przerwę /na np. drenaż, spust rynien itp.. Bedziesz musiał dobudować kominy, aby pokrywy były na równo z kostką brukową. Z tago co pamietam liczyła sie odległość wieka od ganicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HomeLess 09.05.2006 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Dzięki Majka, właśnie przed chwilą sprawdzałem rozporządzenie w sprawie waunków technicznych i rzeczywiście odległość dotyczy pokryw i wylotów wentylacji (zmieniłem więc tamte posty). Ale żeby nie było, przed ich napisaniem dzwoniłem do Urzędu i sympatyczna pani powiedziała "oczywiście, że krawędzi zbiornika". I tak to jest człowiek sam musi wszystko robić, a jedyne na co można liczyć to bezinteresowna pomoc forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pug 09.05.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Powiem jak mam. Szambo - 10m3 - jest ok. 2,5-3 m od ściany garażu. Miałem trochę problemu z wykopem gdyż mam wąską działkę i nie miał jak manewrować koparką, a szambo dźwig musiał "podawać" z ulicy ponad drutami telefonicznymi (to tak na marginesie) ale co do bliskości budynku to był problem z bardzo wysokimi wodami gruntowymi, bo w trakcie kopania woda rwała jak wściekła i ciągle zapadał się wykop - "doszedł" do jakiegoś metra do budynku (poza tym o mało nie wpadła do niego koparka - wisiała na 3 kołach i podparła się łopatą - widok niezapomniany) - poza tym szambo jest ok. 5-10 cm pod kostką - podkładem jest tylko piach zmieszany z drobnym żwirem, troszkę się pofałdowała ale w sumie jest ok. tylko kałuże dłużej wsiąkają. A wokół włazu mam kwietnik (szambo "wystaje ok. 1m poza podjazd) i całkiem ładnie rośnie. Pozdrawiam PUG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 09.05.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Mój niepokój wzbudza inna kwestia. Dręczy mnie myśl następująca: - jak blisko ściany fundamentowej można kopać, jak szanowni forumowicze "grzebali" dół kloaczny, że się tak wyrażę? Natomiast odległość wg Rozporządzenia rzeczywiście dotyczy pokryw i wylotów wentylacji. Można blisko tylko raczej unikać szer. odsłonięcia fund. na ponad 1.0-1.5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts