Gesiu 09.05.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Czy kotły gazowe z zamkniętą komorą spalania mogą czerpać powietrze z kotłowni a nie z zewnątrz? Jeśli tak to jakie? Czy są realne oszczędności pomiędzy użytkowaniem kotła z zamkniętą a otwartą komorą spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 09.05.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 A jak będzie dostarczane powietrze do kotłowni ?Proponuję wpierw odwiedź strony np. firmy Kominflex i znajdziesz na niej kilkanaście rozwiązań. Potem możemy podyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 09.05.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Sens zamknietej komory spalania jest taki, żeby powietrze było brane z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 09.05.2006 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Nie chce dyskutować tylko szukam odpowiedzi na pytanie! Na tyle na ile się oriętuję to kotły z zamkn. kom. spal. pobierają powietrze z zewnątrz poprzez rurę, z otwartą pobieraja powietrze to co jest w kotłowni, wiec co ma do tego jak bede dostarczać powietrze do kotłowni? Chodzi mi czy muszę wyprowadzać rurę poza ścianę kotłowni czy mogę zrezygnować z rury i kocioł będzie pobierał powietrze tak jak z otwartą komoraą! Doprowadzenie powietrza do kotłowni to osobny temat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 09.05.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Nie chce dyskutować tylko szukam odpowiedzi na pytanie! Na tyle na ile się oriętuję to kotły z zamkn. kom. spal. pobierają powietrze z zewnątrz poprzez rurę, z otwartą pobieraja powietrze to co jest w kotłowni, wiec co ma do tego jak bede dostarczać powietrze do kotłowni? Chodzi mi czy muszę wyprowadzać rurę poza ścianę kotłowni czy mogę zrezygnować z rury i kocioł będzie pobierał powietrze tak jak z otwartą komoraą! Doprowadzenie powietrza do kotłowni to osobny temat! Nie mozesz tak zrobic, poniewaz zasysanie powietrza i wyrzut spalin odbywa sie jedna podwojna rura. Nie jestes w stanie rozdzielic tego dwoma osobnymi rurami. Jesli wyprowadzisz rura spaliny, automatycznie doprowadzisz ta sama rura powietrze do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 09.05.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Istnieje możliwość poboru powietrza jedną rurą, a wyrzut spalin inną. Jeżeli chcesz pobierać powietrze z pomieszczenia , to po co wydawać kasę na droższy piec z zamkniętą komorą spalania ? A oszczędności przy turbo są takie, że kotłownia nie jest wychładzana przez zewnętrzne powietrze, które musisz podgrzać, żeby utrzymać temperaturę w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 09.05.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Jest taka możliwość. Np. do Vaillanta jest taki adapter, do którego przyłacza się dwie rury bodajże fi 80. Jedną doprowadza się powietrze, drugą wyprowadza się spaliny. Jak nie podłączysz pierwszej, to będzie brać powietrze z kotłowni. Mimo wszystko proponuję doprowadzić to powietrze z zewnątrz. Czy to taki problem zrobić w ścianie dziurę na rurę i zakryć z zewnątrz kratką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 09.05.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Hmm... w sumie niezłe pytanie. Też się dołącze, bo tak teraz pomyślałem, żeby u siebie powietrze zasysać nie bezpośrednio z dworu, tylko z nieogrzewanego garażu (niepołączony z częścią mieszkalną) - jest tam jednak trochę cieplej niż na dworze a słyszałem głosy o problemach ze zbyt mroźnym powietrzem dochodzącym do pieca. Chociaż z drugiej strony rozwiązaniem tego problemu jest właśnie system rura w rurze - powietrze zużyte podgrzewa wstępnie to świeże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 09.05.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 A jak to jest przy wentylacji mechanicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzit 10.05.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 a co ma do tego wentylacja mechaniczna, jeśli pobierasz powietrze z zewnątrz to na pewno nie zakłucasz jej działania, u siebie będziemy mieli went. mech. i kocioł kondensacyjny o mocy do 21 kW więc rurę poprowadzimy w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 10.05.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 żeby u siebie powietrze zasysać nie bezpośrednio z dworu, tylko z nieogrzewanego garażu (niepołączony z częścią mieszkalną) - jest tam jednak trochę cieplej niż na dworze a słyszałem głosy o problemach ze zbyt mroźnym powietrzem dochodzącym do pieca. Chociaż z drugiej strony rozwiązaniem tego problemu jest właśnie system rura w rurze - powietrze zużyte podgrzewa wstępnie to świeże. Będzie ci wychładzać garaż. Nawet jeśli jest niegorzewany, to trochę ciepła od silnika będzie, szkoda go dla kotła. Wg mnie nie warto. Problemy z mroźnym powietrzem miałem: zamarzły skropliny w rurce do presostatu i kocioł się wyłączał twierdząc że brak ciągu. Było to raz, w ekstremalne mrozy. Rura w rurze jest najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 10.05.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Jest jeszcze opcja : wylot spalin przez rurę stalową w kominie,a pobór powietrza z przestrzeni wewnątrz komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 10.05.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Ja mam "turbo" ale można rurę od powietrza wyprowadzić oddzielnie ale jest to opcja dla tykch którzy spaliny "wywalają" przez komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.05.2006 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Nie chce dyskutować tylko szukam odpowiedzi na pytanie! Na tyle na ile się oriętuję to kotły z zamkn. kom. spal. pobierają powietrze z zewnątrz poprzez rurę, z otwartą pobieraja powietrze to co jest w kotłowni, wiec co ma do tego jak bede dostarczać powietrze do kotłowni? Chodzi mi czy muszę wyprowadzać rurę poza ścianę kotłowni czy mogę zrezygnować z rury i kocioł będzie pobierał powietrze tak jak z otwartą komoraą! Doprowadzenie powietrza do kotłowni to osobny temat! Nie mozesz tak zrobic, poniewaz zasysanie powietrza i wyrzut spalin odbywa sie jedna podwojna rura. Nie jestes w stanie rozdzielic tego dwoma osobnymi rurami. Jesli wyprowadzisz rura spaliny, automatycznie doprowadzisz ta sama rura powietrze do pieca. jest taka dobra zasada, jeżeli masz rzeczywiście coś do powiedzenia to mów, ale, jak masz pisać bzdury, to chyba tylko po to, żeby nabić licznik, tego typu odpowiedzi odpuść sobie, będziesz zdrowszy a czytający nie będą myślec o Tobie brzydko, odprowadzać spaliny można na wiele sposobów i to w kotłach każdego producenta, - rurą współosiową, (rura w rurze), w szachcie kominowym, gdzie środkiem wyrzucane są spaliny a zewnętrzną rurą zasysane powietrze do spalania, - sytemem rozdzielczym w którym osobną rurą wyrzucane są spaliny, a osobną rurą zasysane powietrze do spalania, - spaliny wyrzucane są rurą w szachcie kominowym a powietrze pobierane jest z pomieszczenia kotłowni, - poziome wyprowadzenie przez ścianę lub dach, rurą współosiową, po zachowaniu odpowiednich obostrzeń wymaganych przez przepisy, - wyrzut spalin rurą w szachcie kominowym, zasysanie powietrza szachtem, możliwość zanieczyszczenia palinka, chyba nic nie zapomniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 10.05.2006 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 odprowadzać spaliny można na wiele sposobów i to w kotłach każdego producenta A który sposób jest najbardziej optymalny? I... przepraszam za pytanie, ale... co to jest ten "szacht"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 11.05.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Najlepsze (o ile nozna powiedzieć, że coś jest najlepsze ) jest turbo. Niski koszt, bo odpada komin, no i powietrze wstępnie się podgrzewa. Wady to umiarkowana "atrakcyjność wizualna" no i przepisy mówią że tylko do 19KW mozna to montować (przynajmniej tak było 3 lata temu) oraz to ze piec powinien być zamontowany albo na, albo obok ściany zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.05.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Najlepsze (o ile nozna powiedzieć, że coś jest najlepsze ) jest turbo. Niski koszt, bo odpada komin, no i powietrze wstępnie się podgrzewa. Wady to umiarkowana "atrakcyjność wizualna" no i przepisy mówią że tylko do 19KW mozna to montować (przynajmniej tak było 3 lata temu) oraz to ze piec powinien być zamontowany albo na, albo obok ściany zewnętrznej. po pierwsze - turbo to obiegowa nazwa kotła niekondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania, po drugie -, zastosowanie jakiegoś rozwiazania zasadniczo nie wpływa na sprawność kotła, różnorodność rozwiązać wymogło życie, każdy stosuje takie rozwiązanie jakie jest możliwe w jego kotłowni, oraz dostępniejsze cenowo, najtaniej wychodzi wyrzut spalin przez ścianę, po trzecie - przepisy zawsze mówiły, że maksymalna moc kotła w którym można zastosować wyrzut spalin przez ścianę to 21 kW w budynkach jednorodzinnych, oraz 5 kW w mieszkaniach w budynkach wielorodzinnych, nie są to zresztą, jedyne obostrzenia przy tego rodzaju odprowadzaniu spalin, i wreszcie po czwarte - szacht to po bożemu przewód kominowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiula77 15.03.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Mam pytanie odnośnie komina do pieca z zamkniętą komorą spalania. Czy jest jakaś określona długośc takiego komina? Kupiliśmy komin IBF Universal o śr.160. Komin ma wysokość 8,33 mb. Czy piec będzie prawidłowo pracował? Bo słyszałam, że mogą być problemy. Tylko nikt nie potrafi mi wytłumaczyć jakie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 15.03.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 A ja mam takie pytanie: jeżeli mam wymurowany komin i wszadzony w niego kwasiak to czy jeszcze muszę jakąś drugą rurę wprowadzić, bo chce mieć kocioł z zamkniętą komorą spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts