Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewka nad podłogówką, jak najlepiej ja wykonać

Recommended Posts

strona teoretyczno-chemiczna jest mi w miarę znana, chodzi mi raczej o samą realizację, czyli w jaki sposób mozna najsprawniej i w miarę tanio wykonac tą wylewkę ?

Rozważam nastepujace rozwiazania:

- betoniarka, ale jak zrealizowac "transport" betonu na piętro ?

zaznaczam że podlogówkę kładę w calym domu i jazdy taczkami chyba raczej nie wchodze w grę, no i po drodze są jeszcze schody :grin:

- grucha, podobny problem z transportem i dodatkowo problem z czasem, podejrzewam ze wykonanie wylewki nad podlogówką trwa dlużej niż dajmy na to wylanie chudziaka na gruncie

- grucha z pompą, odpada problem z transportem pozostaje problem z czasem no i ta cena ....

- mixokret ? slyszalem o tym ale nie wiem jak wygląda to w praktyce

Pomysł z mikro kretem jest bardzo dobry,ale jest jeden problem

tj. musisz prawiłowo dobrać sam odpowiednie frakcje uziarnienia do wykonania betonu żeby uzyskać odpowiednia wytrzymałość,osobiście dodaje do wylewek tzw,zbrojenie rozproszone sa to cięte włokna z tworzywa sztucznego,stali lub szkła na"fachowców" nie ma co liczyć w tym względzie chyba że beton zamówisz w wytwórni ale niestety jakość kosztuje :smile:

rozmawialem dzisiaj z firmą specjalizujacą sie własnie w posadzkach 200 m kw robia w jeden dzień nic mnie nie obchodzi, oni zapewniają sprzęt wykonastwo i materiał (łącznie z plastyfikatorem) od nich się dowiedziałem o czymś takim jak utwardzanie nawierzchni włóknem szklanym ? Cena wyjściowa to 30 zł za metr, hmmm

jeszcze nie mam jej położonej ale wstępnie przedstawia się to nastepująco, folia 200 m kw 200 zł, styropian FS20 50 mm ok 300 m kw czyli ok 25 m sześciennych - 1 kubik 120 zł brutto, rurka

PEX ALU PEX ok 4 zł za mb ilość 1300 metrów do tego dwa komplety rozdzielaczy ok 1000 zł ni i tasma brzegowa i spinki ok.500 zł.

Robocizna 15 zł za metr kw. A na koniec wylewka robocizna z materiałem ok 5000 zł. uff chyba nic nie pominąłem :smile: