Dorota2 09.05.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Chcę zrobić mały skwerek z małych kamyczków i w środku posadzić np tuję , ale nie wiem jak to zrobić. Czytałam,że pod kamyki należy poożyć geowłókninę. Czy trzeba najpierw wybrać ziemię, potem położyć tę geowłókninę, a na nią kamyki? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.05.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Zależy jaki masz grunt. Jeśli słąboprzepuszczalny to warto wybrać warstwę i dać trochę zwykłego piasku by dobrze wchłąniał wodę, na to geowłóknina a na nią kamyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota2 09.05.2006 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Mam nieciekawa ziemie, jest to glina i na niej nie za duzo nawiezionej ziemi, ale nie wiem jakiej,bo sie nacielismy troche jak nam nawozili ziemie. Czyli gline trzeba wybrac i na to zwykly piasek, a do dolka z roslina zyzna glebe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.05.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Co do gliny to powiem Ci z własnego przykładu. Do czasu gdy nienawiozłęm cienkiej warstwy miałem kałuże i błoto nawet po lekkim deszczu - teraz problem się rozwiązał a warstwa nieprzekracza 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota2 09.05.2006 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 My mamy na te gline nawieziona ziemie i nie ma blota, nawet juz trawe mamy. Chodzi mi o to czy musze teraz wybrac te ziemie i troche gliny i na to dac zwykly piasek, a do dolka z roslina zyzna glebe i na to geowloknine i kamyczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.05.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Jeśli masz już ziemię to widzę dwa rozwiązania.1. Usuwasz wszystkie rozliny do samej ziemi i kładziesz geowłókninę a nia nią kamyczki2. Usuwasz rosliny wymieniasz żyzną ziemię do warstwy gliny na zwykły piasek i reszta jw. Czy ty chcesz na tej geowłókninie sadzić rośliny? Jakoś nie widzę większego sensu. Przecież geowłóknina ma być tylko separatorem by kamyczni nie mieszały się z ziemią i nie wgniatały w nią (będą ciągle sypkie). Co do opisanych wariantów - pierwszy ma służyć temy by nic nie gniło pod geowłókniną a drugi dodatkowo ma oddać żyzną ziemię (nie wiem jaą masz i czy warto). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota2 09.05.2006 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Chce pomiedzy te kamyki na takim malym skwerku posadzic jedna tuje szczepiona na pniu, a geowloknine chcialam dac pod kamyki zeby chwasty nie wyrastaly, bo jak dam same kamyki, to chyba bede miala trawe, perz i mnostwo chwastow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 12.05.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 witam! kora rozwiązuje problem. 10-20 cm i nie masz chwastów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota2 12.05.2006 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Bardzo dziekuje za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Alina Lozowska 14.05.2006 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 W swoim ogrodzie miałam 10 cm kory i niestety chwasty mimo to wyszły. Dlatego wyłożyłam włókniną, posypałam korą i jest teraz ok. To rozwiązanie jest poza tym bardziej ekonomiczne. nie musisz tyle dawać kory. pozdrawiamAlina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 14.05.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Przy korze daje sie cos specjalnego pod rosliny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 15.05.2006 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Ja nic specjalnego nie używa.Ale faktycznie 10 cm w niektórych przypadkach może być za mało.Zasada jest taka, że zanim wysypiesz kory musisz wypielić. I to im dokładniej tym lepiej. Ja nie układałem nic pod korę, do przy duży wiatr może narobić szkód (kora łatwiej przesuwa się po foliach).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts