iga9 09.05.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Na lato planowałam położenie tynków cementowo-wapiennych. A tu nagle okazuje się, że jedni mowia, ze to najlepszy okres, bo szybko ladnie przeschnie. A ja wlasnie zapoznalam sie opinia, ze nie mozna w ogole tynkow (przynajmniej tradycyjnych) robic w te najcieplejsze miesiace, bo caly tynk przy wysychaniu popeka i zrobi sie "pajeczynka". Inny wykonawca mowi, ze mozna to szerkoscia otwierania okien (bo ja bede miala okna przed tynkami)regulowac? I ze nie mozna popadac w paranoje... Podobno tez przez pierwsze 2 -3 tygodnie szybkie schnięcie betonu zmniejsza jego wytrzymałość - to akurat o wylewkach, ale jak to się ma do tynków? Powiem wam, ze sama nie wiem co myslec. Zalezy mi na czasie i najbardziej pasuje mi polozenie tynkow w lipcu, ew. w sierpniu... To robić, czy nie robić? Miał kotś z robiących to w lecie jakieś problemy z pekaniem? Czekam na wszelkie wasze sugestie i porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 09.05.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 jak lato będzie takie jak w zeszłym roku... to go w zasadzie nie będzie, w lipcu lało i lało. Ja bym poczekał spokojnie, przyjdzie lipiec, zobaczysz jaka będzie pogoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmichal 09.05.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Witam Ja nie dalej jak wczoraj rozmawiałem ze swoim majstrem od tynków (gotowy tynk firmy Kreisel). Jedno o co mnie spytał to czy będą okna. Odpowiedziałem, że tak bo właśnie zamierzam je montować. A facet mówi, że to dobrze bo w przeciwnym razie będzie za szybko wysychać i pękać. Do prac zamierzam przystąpić w pierwszym tygodniu czerwca. Pozdrawiam Michał W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 09.05.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Z tym określaniem idealnych terminów to jest tak, że zawsze coś da się znaleźć co będzie przeszkadzać. Ja robiłem tynki i wylewki w październiku/listopadzie, bez okien, było zagrożenie nadchodzącego mrozu - czyli mówili, że źle. W lato też źle. No to kiedy jest idealny czas?? Nie ma co za bardzo przesadzać tylko iść do przodu i budować, budować i jakoś tam będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.05.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 A mi wszyscy odradzają zakładanie okien przed tynkami A będę tynkował w czerwcu. Prawdę mówiąc, chciałbym już pod koniec maja, ale tynkarze nie mają wolnych terminów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 09.05.2006 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 No0 wlasnie z tymi terminami u tynkarzy taki problem! Np. Moi maja juz caly lipiec zajety!!! Wiec ludzie w lipcu tynkuja... Co do okien - jak sa z pcv to nie ma zadnego problemu - mozna je montowac przed tynkami - a jak otworzysz to wilgoc wyleci. Jesli sa drewniane - to bezwzglednie po tynkach. Poczatek czerwca to jednak nie srodek lata... Moze ktos jeszcze sie wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 09.05.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Ekspertem nie jestem, ale dla mnie jak są okna, to nie powinno być problemu - tynki schną szybko głównie dzięki wietrzeniu, a nie temperaturze. Więc jeśli ograniczymy wietrzenie poprzez wstawienie okien, to powinno być ok. U mnie w zeszłym tygodniu zostały położone tynki gipsowe. Okna już miałem wstawione (PCV oczywiście) i nic się z nimi nie stało - albo tynkarze kompletnie ich nie zachlapali, albo wyczyścili zanim zdązyłem to zauważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.05.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Wbrat, zakładałeś okna przed tynkami? A drzwi wejściowe? Wszyscy mi odradzają, bo podobno duża szansa, że ukradną. A ja się prawdę mówiąc bardziej boję kradzieży kabli przed tynkowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 09.05.2006 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Kable kradną na 100% (u nas to plaga). Ja robie najpierw alarm, nastepnie okna i drzwi (może tymczasowe) + uruchomienie alarmu, poznej instalacje i tynki. Choć to nie dotyczy meritum problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.05.2006 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 No i co tu zrobić - kablować czy zakładać okna? Jeśli bym założył okna przed tynkami to będzie możliwość "regulowania" wilgotności i nie powinno popękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 09.05.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Wbrat, zakładałeś okna przed tynkami? A drzwi wejściowe? Wszyscy mi odradzają, bo podobno duża szansa, że ukradną. A ja się prawdę mówiąc bardziej boję kradzieży kabli przed tynkowaniem. Niestety pewnych spraw się nie przeskoczy - czasem trzeba po prostu zaryzykować . Alarmu zainstalować nie mogłem, bo nie mam jeszcze prądu (rozprowadziłem tylko instalacje). Drzwi zewnętrzne zamontowałem w tym samym czasie co okna - też słyszałem o kradziezach okien - a drzwi sprawę utrudniają. Natomiast nie widzę zależności: posiadanie tynków a kradzieze okien. Po prostu najlepiej zakładać okna i drzwi w tym samym czasie - niezależnie czy tynki są czy nie - moim zdaniem to że są tynki nie zmniejsza ryzyka kradziezy okien. Niewątpliwą zaletą posiadania okien podczas tynkowania jest to, że nie rozkładasz prac na dwa etapy: 1. tynki na ścianach, 2. obróbka tynkarska wokół okien (glify). No i faktycznie w pewnym stopniu rozwiązana jest kwestia regulacji wigotności. Generalnie z własnego doświadczenia mogę powiedzieć tylko, że nie ma żadnego problemu, żeby okna (cały czas mowa o PCV!!!) wstawić przed tynkami - może miałem wyjątkowo czystą ekipę bo okna są w stanie bardzo dobrym. Aha, jeszcze jedno - podczas tynkowania wszystkie okna były zamknięte a klamki wyjęte - dzięki temu tynkarzy nie kusiło ich otwieranie i żadne śmieci (czyt. tynk) nie dostał się tam gdzie nie powinien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.05.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Natomiast nie widzę zależności: posiadanie tynków a kradzieze okien. Po prostu najlepiej zakładać okna i drzwi w tym samym czasie - niezależnie czy tynki są czy nie - moim zdaniem to że są tynki nie zmniejsza ryzyka kradziezy okien. Chodziło mi o to, że tynki utrudniają kradzież instalacji elektrycznej. Wydaje mi się jednak, że większa jest szansa kradzieży kabli z domu bez okien niż kradzież okien. Poza tym tynkarze nie mają teraz terminów, dopiero w drugiej połowie czerwca. W tym wolnym czasie można by założyć okna i drzwi. A wszyscy mi odradzają montaż okien przed tynkami. Ale myślę sobie, że jak ktoś będzie chciał je ukraść, to tynki mu nie przeszkodzą, a przecież nie będę pilnował domu po montażu okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 09.05.2006 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Jedyna co moze przeszkodzic w kraziezy okien to alarm z wyjciem - a najlepiej z monitoringiem, a to do tynkow ma sie nijak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzit 10.05.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 też się zastanawiamy co zrobić w pierwszej kolejności. Z powodu kradzieży, zakładamy najpierw okna i drzwi i bramę garażową, potem robimy instalacje elektryczną, alarmową z monitoringiem, co, i wodno- kan, no i potem tynki. Trochę boimy sie o nasze drzwi wejściowe drewniane ale innego wyjścia nie widzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 10.05.2006 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Ok ponawiam pytanie do forumowiczow. Robic te tynki w pelni lata czy odpuscic. Czy beda mniej twrale i popekaja (w przeciago roku czasu) czy nie? Czy na prawde nikt z szacownego grona nie robil tynkow w srodku lata albo nie sluszal o tym problemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ukashekk 10.05.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Ok ponawiam pytanie do forumowiczow. Robic te tynki w pelni lata czy odpuscic. Czy beda mniej twrale i popekaja (w przeciago roku czasu) czy nie? Czy na prawde nikt z szacownego grona nie robil tynkow w srodku lata albo nie sluszal o tym problemie? Więc na temat: zapytaj firmy wykonującej czy w razie wysokich temperatur posiadają siatkę ochronną na rusztowania, która osłania m.in. przed wiatrem i słońcem, które są przyczyną zbyt szybkiego wysychania tynku. Jeżeli tak to raczej nie masz się o co martwić zwłaszcza, że firma wg prawa budowlanego musi Ci dać 5-letnią gwarancję na wykonaną usługę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 10.05.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Ok ponawiam pytanie do forumowiczow. Robic te tynki w pelni lata czy odpuscic. Czy beda mniej twrale i popekaja (w przeciago roku czasu) czy nie? Czy na prawde nikt z szacownego grona nie robil tynkow w srodku lata albo nie sluszal o tym problemie? W środku - bez znaczenia, może szrobić. Na zewnątrz - pilnować max. temperatury przetwarzania (+25 deg C), przy intensywnym nasłónecznieniu - przysłonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.05.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Ok ponawiam pytanie do forumowiczow. Robic te tynki w pelni lata czy odpuscic. Czy beda mniej twrale i popekaja (w przeciago roku czasu) czy nie? Czy na prawde nikt z szacownego grona nie robil tynkow w srodku lata albo nie sluszal o tym problemie? Więc na temat: zapytaj firmy wykonującej czy w razie wysokich temperatur posiadają siatkę ochronną na rusztowania, która osłania m.in. przed wiatrem i słońcem, które są przyczyną zbyt szybkiego wysychania tynku. Jeżeli tak to raczej nie masz się o co martwić zwłaszcza, że firma wg prawa budowlanego musi Ci dać 5-letnią gwarancję na wykonaną usługę. Przecież ten wątek jest o tynkach wewnątrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ukashekk 10.05.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Nie zauważyłem. Ale chyba za to nie bijecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.05.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Nie zauważyłem. Ale chyba za to nie bijecie? Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts