Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LUKRECJI pracownia ARCHON

Recommended Posts

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Tora, przepraszam ze tak pozno sie odzywam, ale mialam troche pracy, potem rodzine na glowie i zupelnie nie ruszalam kompa.

My na razie dalismy projekt do adaptacji. Robimy troche zmian w nim:

- zmiana dachu nad garazem z pulpitowego na dwuspadowy z pokojem nad garazem- nie wiemy jeszcze czy dwustanowiskowy czy jedno ale na pewno poszerzymy go.

- z pokojem nad garazem zwiazane jest : korytarz na pietrze kosztem czesci pokoju, scianka przesunieta na srodek lukarny z szafa wnekowa od strony korytarza, bo jest tam slup

- zlikwidowalismy okno w garazu, skrocilismy w kuchni bo jest na wys90cm, a jak sie chce blat i zlew przy oknie to jest problem z kranem, takze skorcilismy okno o 20cm i jest 120x150; zlikwidowalismy scianke miedzy jadalnia a kuchnia

- schody drewniane by bylo bardziej przestrzennie w pokoju

-dodalismy okna dachowe w lazience i w kazdym pokoju

Na razie nic nie wiem o bledach.

Mamy oddany projekt pod wycene, jak bede miala odpowiedz w przyszlym tygodniu to dam znac.

Budowe planujemy rozpoczac w sierpniu.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Witam serdecznie,

Ja też będę budować dom w lukrecji - z garażem, lustrzane odbicie. Mam nadzieję zacząć czerwiec/lipiec. Ze zmian planuję poszerzyć dom o ok 1 m i część kotłowni połączyć z łazienką, zeby stworzyc wnękę na pralnię. Zobaczę co na to architekt :D Rozważam też zmianę na Ytong 36,5 cm (ściana 1 warstwowa)

Czy macie już wyceny stanu surowego? Jeśli tak, to podzielcie się proszę.

Pozdrawiam

Ania

aniaHubi : my płacimy niecałe 140 000 za stan surowy zamkniety ( ale nasze okna)+ ocieplenie+elewacja kolorowa+dach z dachówki ceramicznej+ściany wewn. murowane :lol: tyle, ze to są ceny z umowy negocjowanej kilka miesięcy temu, teraz trochę wyższe ;-)

inne koszty:

rekuperator z GWC - materiały+robocizna wyniesie nas 11 000

instalacje (bez prądu) - 22 000 z piecem takim jak chcemy, kranami na zewnątrz, ogrzebawnie gazowe, podłogówka+częsciowo kaloryfery

wyślim mi maila na prv, to ja ci dam kosztorys oryginalny z archonu. z tym, ze kosztorys dla wersji bez garażu, bo wtedy nie było takiej opcji. garaż doprojektowywany u architekta :-) ale powiem ci, ze u nas sie sprawdza w wersji z garażem - dokladnie tyle nas to wynosi. tam sa ciut zawyżone niektóre ceny :lol: :lol:

• 1 month później...

I jak plany? Caly czas Ytong? Macie juz pozwolenie?

Witam serdecznie,

Ja też będę budować dom w lukrecji - z garażem, lustrzane odbicie. Mam nadzieję zacząć czerwiec/lipiec. Ze zmian planuję poszerzyć dom o ok 1 m i część kotłowni połączyć z łazienką, zeby stworzyc wnękę na pralnię. Zobaczę co na to architekt :D Rozważam też zmianę na Ytong 36,5 cm (ściana 1 warstwowa)

Czy macie już wyceny stanu surowego? Jeśli tak, to podzielcie się proszę.

Pozdrawiam

Ania

No cóż.... cały czas czekam aż gmina się zgodzi na podział działki - miał być w tym tygoniu :evil:

Jak tylko będzie pozytywna decyzja (a musi być) to daję projekt do adaptacji - architekta już mam. Cały czas zastanawiam się, czy Ytong czy zostać przy porotermie - jak już będę miała zmieniony projekt (powiększony) to dam do wyceny na oba materiały i wtedy podejmę ostateczną decyzję. Ale jak cena mnie nie załamie to skłaniam sie ku Ytongowi jednak.

Już się nie mogę doczekać aż ruszę....może uda się w sierpniu (naiwna jeszcze jestem).