Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LUKRECJI pracownia ARCHON

Recommended Posts

my na szczęscie już ruszylismy :lol:

mamy wylany strop i schody :lol:

szybko wam zleci, zobaczycie :-)

mamy nośne ściany i jak na nie patrzymy to stwierdzamy, że między kotłowną a łazienką też stawiamy inaczej ścianę :-) właśnie, zeby wnękę wygospodarować jakąś. na razie rysujemu wirtualne ściany na podlożu,

dużo zmian w trakcie budowy wychodzi

czekamy na pietro, zeby okna zamówić, bramę garażową i drzwi wejściowe

i tu niespodzianka... z niektórych firm czeka się na drzwi po 16 tygodni :roll:

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zobaczycie jak wam zleci jak juz zaczniecie budowac

nam wylali stromi schody własnie :-)

czekam na to piętro, żeby okna zamówić :-)

wiecie, ze na niektóre drzwi wejściowe czeka się... bagatela 16 tygodni??

dorbie, ty już oglądaj w bel-polu co ci się podoba, bo potem będziesz tak jak ja czasem ograniczona co do modelu i ceny :evil: te co mi się najbardziej podobaly to najdluzej się czeka. a cena była sensowna

Słuchajcie Kochani, ja tez się 'zawziełam' na lukrecjię-b. mi sie podoba, ale czy nie macie wrażenia że kuchnia jest za mała, wszystko jest ok, tylko ta kuchnia mnie martwi- tam chyba nawet nie da sie zrobić barku od strony jadalni i zeby jeszcze zostało spokojne przejscie do jadalni?

Tak, jest mala, tez mam takie wrazenie, dlatego jej nie zamykamy. Ale tak mi odpowiada ten uklad, ze przezyje to, mam jadalnie, spizarke na graty, mala to mala ale jako duza szafa zostawiam. Podobny uklad tyle ze dom wiekszy jest Dom w lewkoniach Archonu nam sie bardzo podobal, ale to juz 170m http://www.archon.pl/index.phpact=33&rodzaj=rzuty&sid=m43ec5c0c51a0b

Chociaz nasz po powiekszeniu o pokoj nad garazem bedzie mial 138m2 uzytkowych

Już jest decyzja o podziale w gminie :D ! W związku z tym do końca czerwca będę już oficjalnie szczęśliwą posiadaczką działki budowlanej.

Marzenaz: my też powiększamy domek - po 1 m od strony tarasu i garażu. Kuchni nie powiększamy, większa będzie jadalnia i pokój dzienny oraz kotłownia, łazienka i pokój gościnny.

Ile cię będzie kosztowała adaptacja projektu z powiększeniem domku? Nam architekci wołają od 3,5-4,5 tys, bo muszą wszystko przerysować.

• 1 month później...
Własnie znalazłam ten wątek na forum...:) My też budujemy Lukrecje z garażem. Jestesmy po wstępnych rozmowach z dwoma ekipami , obie za robociznę za stan surowy zawołały po 50000 zł. W tym maja być ściany wewnętrz. i dach z dachówką. Jak sądzicie czy cena jest odpowiednia i czy ktoś może wie ile wyniosą mniej więcej koszty materiałów na stan surowy z dachówką?

No niestety.... kobieta od której mam kupić działkę zmieniła zdanie co do wielkości działki którą chce sprzedać (będzie mniejsza) i będzie robić jeszcze jeden podział. W tej sytuacji odpada dom w lukrecji - kalenica musi być w drugą stronę (- plan zagospodarowania). Z żalem wypisuję się z waszej grupy, zwracam projekt i szukam od nowa. Ale będę obserwować wasze postępy.

Pozdrawiam

Ania

Dorbie: wariactwa z działką - dobrze powiedziane. Kobieta od której mamy kupić spotkała się niedawno ze swoją jedyną spadkobierczynią i tamta na nią najechała, ze za małą działkę sobie (jej) zostawia, bo może ona tu się wybuduje - mieszka 100 km od nas. Poza tym ta "nasza" kobieta uważa, ze jak im da większą działkę, to oni się nią będą opiekowali jak będzie niedołężna. Totalna bzdura, ale nie da sobie nic wytłumaczyć. Tak więc musimy albo szybko znaleźć coś innego, co nie jest proste, albo cierpliwie czekać :evil: . A już miałam szykować papiery... No cóż tak to bywa. A ponieważ póki co nie ruszamy z budową to...poszłam do pracy :D bo pierwszy plan był taki, że będąc w domu będę pilnować majstrów i ogólnie koordynować całą budowę. Ale że się na to nie zanosi póki co, to sobie popracuję, a budowę jakoś wspólnymi siłami (z mężem) pociągniemy.

Pozdrawiam

Witam !

Dołączam czterema łapkami do Was czyli do Tych-Co-Budują-Lukrecję.

Właśnie na 99% jestesmy zdecydowani na ten projekt.

Mam kilka pytań:

1/ czy ktoś z Was myślał (liczył) czy opłaca się robić strop gęstożebrowy zamiast żelbetu ?

2/ podnosicie ściankę na poddaszu o 1 cegłę (ok. 25cm) ?

3/ schody robicie ażurowe ? zabiegowe czy dwubiegowe ?

4/ oprócz usunięcia spiżarki jakieś poważniejsze zmiany ?

Chciałem wydłużyć domek troszkę (ok 1 m z każdej strony) bo mamy działkę 18.8 x 46 ale architekt zakrzyczał 4k PLN. Za tyle z pocałowaniem robią indywidualne .... koniec świata.

PS. Jeśli ktoś buduje bądź się przymierza do budowy w okolicahc Poznania (do 100 km) proszę o kontakt - chciałbym podjechać za przyzwoleniem i obejrzeć

Pozdrawiam serdecznie

Dawid

Szczerze mowiac gdybym miala powiekszac po 1m po obu stronach i placic za to architektowi to bym od razu wolala kupic inny projekt, nam sie bardzo podobal Dom w lewkoniach 2 http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m43ec5c0c51a0b Podobny rozklad jak lukrecja tylko 170m2.

My zostawiamy spizarke, schody azurowe drewniane, zmienilismy dach nad garazem na dwuspadzisty na koszt dodatkowego pokoju z garderoba na gorze i poszerzylismy garaz o 60cm. W sumie domek ma 138m2. Na gorze przejscie do pkoju nad garazem jast w pokoiku waski korytarzyk, przesunieta scianka dzialowa miedzy dwoma pokojami na srodek lukarny i stad dwa oddzielne okna balkonowe, dodalismy po oknie dachowym do lazienki i dwoch pokoi, nad garazem sa dwa okna w szczycie.

Zaczynamy w sierpniu i niestety daleko od Poznania.

Powodzenia

Witam !

Dołączam czterema łapkami do Was czyli do Tych-Co-Budują-Lukrecję.

Właśnie na 99% jestesmy zdecydowani na ten projekt.

Mam kilka pytań:

1/ czy ktoś z Was myślał (liczył) czy opłaca się robić strop gęstożebrowy zamiast żelbetu ?

2/ podnosicie ściankę na poddaszu o 1 cegłę (ok. 25cm) ?

3/ schody robicie ażurowe ? zabiegowe czy dwubiegowe ?

4/ oprócz usunięcia spiżarki jakieś poważniejsze zmiany ?

Chciałem wydłużyć domek troszkę (ok 1 m z każdej strony) bo mamy działkę 18.8 x 46 ale architekt zakrzyczał 4k PLN. Za tyle z pocałowaniem robią indywidualne .... koniec świata.

PS. Jeśli ktoś buduje bądź się przymierza do budowy w okolicahc Poznania (do 100 km) proszę o kontakt - chciałbym podjechać za przyzwoleniem i obejrzeć

Pozdrawiam serdecznie

Dawid

Ja sie strasznie boje czy zdazymy z kredytem na czas, bo jeszcze wniosek nie podpisany a wyjezdzamy na tydzien, mam nadzieje ze da rade podpisac ten wniosek teraz w piatek.

Strasznie sie ciesze ze budujesz tez lukrecje w tym samym czasie. mam troche wzor kolezanka buduje blisko a zaczela w marcu chyba

A gdzie buduejcie?