Hannah 10.03.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Dorbie Wam wyszło więcej za stan surowy bo macie o ten pokój nad garażem więcej... Z tego co tu się wczytałam na forum to 25m2 to 25.000zł więcej... pozatym my nie mamy okien dachowych bo jakos stwierdziliśmy na "żywo" oglądając gotowa lukrecje ,że kazdy pokój i tak jest doświetlony, a w części sypialni planowanej chcemy zrobic dużą szafę "garderobę" więc jakoś bez okna się chyba tam obejdzie Sallix dzięki za informację, my też planujemy podłogówke cały parter i łazienka na górze, więc teraz wiem jakich cen moge się spodziewac przy rozmowach z hydraulikiem i elektrykiem... Czy to ceny z materiałem czy robocizna sama? I jeszcze pytanie: czy hydraulik montuje np. "geberity" czy kiedy to się robi dziewczyny? Po tynkach czy przed? Pewnie to głupie pytania ale na razie w instalacjach jestem "zielona" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sallix 10.03.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 kwoty podane w poprzenim poście dotyczą robocizny z materiałami, poza tzw. białym montażem. czyli wszelkie rury, stelaże itp zostały juz ujęte, natomiast wanna, baterie, umywalki itd. będa kupowane poza tą kwotą. co i kiedy robić ? są różne szkoły, oczywiście rury rozprowadzjące wodę i kananalizację trzeba położyc przed tynkiem a wężownice podłogówki dopiero po tynkach. natomiast podejścia do baterii, kaloryferów itd mozna robić i przed i po tynkach. oba rozwiązania mają swoje zalety i wady, warto pogadać z hydralukiem i znajomymi którzy juz to mają za sobą. ja staralem się maksymalnie duzo zrobic przed tynkami., tak aby po ich połozeniu nie ryć nowych bruzd w ścianach. oczywiście podłogówka zawsze po tynkach.saliix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaclav 14.03.2008 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witam,Z przyjemnością znalazłem "lukrecjowy" wątek. Buduję ten dom pod Lublinem. Zaczęliśmy jesienią zeszłego roku (stan zero), a w zeszłym tygodniu zaczęli murowac ściany. Dziś zalaliśmy strop a w przyszłym tygodniu ciągną parter.Mamy wersję bez garażu i lustrzane odbicie (tak pasowało do stron świata na naszej działce). Po kilkumiesięcznych dylematach z czego budować stanęło na Porothermie 25P+W, czyli zgodnie z projektem. Zmieniliśmy strop na gęstożebrowy, małe modyfikacje otworów okiennych (np. zmniejszyliśmy okno w solonie i wyjście na taras, które było ogromne, zlikwidowaliśmy też łuk w oknie na klatce schodowej), zlikwidowaliśmy też dwa mniejsze balkony - doszlismy do wniosku, że ich tak się z nich nie korzysta a budowanie ich to niepotrzebny dodatkowy koszt i trudny do ocieplenia mostek termiczny. Poza tym praktycznie bez zmian.Ktoś pisał wcześniej o zmniejszeniu okna w kuchni tak żeby zmieścił się zlew. Do tej pory o tym nie pomyślałem, ale może rzeczywiście to dobry pomysł (jeszcze nie jest za późno). Ciekawy jestem jakie sa doświadczenia tych, którzy nie zmniejszali i próbowali już wyposarzyć kuchnię?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hannah 14.03.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 To zlew sie nie zmieści pod oknem takim jak w projekcie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 16.03.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Witajcie miłośnicy domu w lukrecji. Zapisałam się do waszej grupy dawno temu, ale tak się złożyło że nie kupiliśmy działki, którą planowaliśmy. Teraz mamy inną i budujemy inny dom, ale został mi projekt. Może ktoś chce odkupić orginalny projekt Dom w lukrecji G odbicie lustrzane? Kompletny projekt, załącznik z rekuperacją i DGP - szczegóły na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 18.03.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 To zlew sie nie zmieści pod oknem takim jak w projekcie?! Miesci sie ale na rowni z blatem jest dol okna i jak zrobisz kran to okna nie otworzysz. Ja podnioslam okno o 20cm i tym samym je zmniejszylam, wg mnie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sallix 04.04.2008 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 To zlew sie nie zmieści pod oknem takim jak w projekcie?! Miesci sie ale na rowni z blatem jest dol okna i jak zrobisz kran to okna nie otworzysz. Ja podnioslam okno o 20cm i tym samym je zmniejszylam, wg mnie super. jak umieścisz kran w osi symetrii okna to także je otworzysz, mogę już pochwalic sie zrobionymi wczoraj wylewkami podłogowymi. koszt łącznie ze steropianem w pomieszczeniach bez podłogówki - 4 kpln. a z innej beczki, jaką powierzchnię scian zewnetrznych brał u was wykonawca do swoich kalkulacji i jak sie cenił? jestem wlasnie na etapie poszukiwań kogos kto ociepli mi budynek. sallix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 06.04.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Elewacja 244m2, 10m2 balkony 43zl/m2 za robocizne z polozeniem baranka, tzn zaplacilam z polozeniem gruntu 32zl/m2 a 11zl/m2 po polozeniu baranka i 200zl za polozenie baranka na bonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 06.04.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 To zlew sie nie zmieści pod oknem takim jak w projekcie?! Miesci sie ale na rowni z blatem jest dol okna i jak zrobisz kran to okna nie otworzysz. Ja podnioslam okno o 20cm i tym samym je zmniejszylam, wg mnie super. jak umieścisz kran w osi symetrii okna to także je otworzysz, mogę już pochwalic sie zrobionymi wczoraj wylewkami podłogowymi. koszt łącznie ze steropianem w pomieszczeniach bez podłogówki - 4 kpln. a z innej beczki, jaką powierzchnię scian zewnetrznych brał u was wykonawca do swoich kalkulacji i jak sie cenił? jestem wlasnie na etapie poszukiwań kogos kto ociepli mi budynek. sallix Sam kladles folie i styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sallix 06.04.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 witam, folie i styropian kładli wykonawcy, tzn. tam gdzie była podłogówka - hydraulik, a na pozostałej powierzchni fachowiec od wylewek. teraz czas na ocieplenie dachu i regipsy - fachowiec proponuje za 100-110 pln za m2, w zalezności od ceny wełny - w tym robocizna 30 pln za m2 oraz ocieplenie elewacji i tynk zewnetrzny, mineralny - tu wykonawca oszacował materiały na 10,3 kpln a robocizne na 11 kpln, chyba jednak przesadził z powierzchnią bo wyliczył 250 m2 a mi wychodzi co najwyżej 225 m2później kafelki, kolejny fachowiec bierze 30 pln za m2. jak oceniacie te propozycje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 15.04.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Nam wyszlo 490m2 tynkow, pokoj nad garazem , gdzie jest dodatkowa scianka - garderoba, korytarzyk na gorze do pokoju nad garazem, ale za to bez tynkowania garazu, jest spizarka ale scianka przy kominie bardzo wasko otynkowana i u nas bez schodow murowanych Czy ktos robil ocieplenie poddasza? Ile welny? Jakie ceny - z robocizna i ile metrow wyszlo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtehal 18.04.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Witam po dłuższym milczeniu,sporo sie działo, ale wszystko idzie w dobrym kierunku. Umowa z wykonawcą podpisana, start budowy w połowie maja, zakonczenie stanu surowego otwartego pod koniec sierpnia.Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 18.04.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Witam po dłuższym milczeniu, sporo sie działo, ale wszystko idzie w dobrym kierunku. Umowa z wykonawcą podpisana, start budowy w połowie maja, zakonczenie stanu surowego otwartego pod koniec sierpnia. Pozdrawiam wszystkich Powodzenia, czekam na zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tora 25.04.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Ponieważ wątek jest rozwojowy postanowiłam dorzucić swoje trzy grosze. Dawno, dawno temu pytałam o projekt, decyzja została podjęta, pozwolenie na budowę w lecie 2007, ale w związku z kłopotami z wykonawcą (pogoniłam z budowy) w zasadzie dopiero w marcu 2008 prace ruszyły pełną parą. W przyszłym tygodniu przychodzą cieśle zaczynać dach; drzewo czeka, ale niestety dachówki brak - może będzie za cztery tygodnie Ze zmian w projekcie: garaż będzie dwustanowiskowy, ponad nim strych (z możliwością adaptacji na pokój) z przejściem z sypialni północnej, schody drewniane zamiast wylewanych, okno klatki schodowej zamknięte prostym nadprożem zamiast łuku, zmniejszona wysokośc okna w kuchni do 120 cm (jak u Dorbie, z tego samego powodu - wylewka baterii kuchennej). Do tej pory rozczarowały mnie: - łazienka na dole - jest bardzo malutka i trudno rozstawić w niej sprzęty, - kotłownia - również niewielka, nie ma co liczyć na zorganizowanie tu pralni Problematyczne może być ustawianie mebli w salonie - wymaga to niekonwencjonalnego podejścia ze względu na niewielką powierzchnię ścian i spore przeszklenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaclav 26.04.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Ponieważ wątek jest rozwojowy postanowiłam dorzucić swoje trzy grosze. (...) Do tej pory rozczarowały mnie: (...) Problematyczne może być ustawianie mebli w salonie - wymaga to niekonwencjonalnego podejścia ze względu na niewielką powierzchnię ścian i spore przeszklenia. Wlaśnie między innymi z tego powodu my zmniejszyliśmy trochę te przeszklenia w salonie. Zmniejszyliśmy okno, które dodatkowo u nas wychodzi od północy, więc tak ogromne okno jest nieracjonalne. Usunęliśmy też jedno skrzydło z drzwi tarasowych. Mimo tych zmian salon wygląda ładnie i jest dobrze doświetlony. Miejsca na meble dzięki temu trochę więcej, choć i tak trzeba będzie dobrze przemyśleć ich rozstawienie. Ma to może i dobrą stronę - nie da się go za bardzo zagracić Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 26.04.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Jesli chodzi o pom gospodarcze ja zmniejszylam okienko by postawic pralke pod oknem i powiesze sobie drazki spuszczane na dol na sznurkach nad pralka i bedzie suszarnia, obok zmiesci mi sie pompa ciepla, na przeciwko bufor do pompy ktory jest wielki bo 80x80 i wys 180cm i zostaje jeszcze miejsce na umywalke, z ktorej zrezygnowalismy bo myslelismy ze sie nie zmiesci. takze pom gosp tylko wydaje sie male. A my je zmniejszylismy o 15cm na rzecz lazienki. Troszke poprzestawialismy dzialowki zwiekszajac lazienke na 152cm szer i 2.00m dlugosci. Wchodzi na szer sedes - 65cm szer reszta kabina ktora bedzie chyba z systemow szyb z takimi rozporkami, bez drzwi. Wyjdzie nam kabina 125cm x 85, a na lewo od wejscia umywalka blatowa w blacie z kafli. Z lazienka warto pokombinowac juz na etapie dzialowek jak sie chce tam wstawic kabine.My wlasnie jestesmy zadowoleni z tego przeszklenia. Wybralismy taki projekt bo mamy wejscie od poludniowego- zachodu i wlasnie przez to duze okno bedziemy miec slonce w salonie caly dzien. A w salonie jest w planach kanapa lub dwie 2ka i 3ka. Tarasowe mamy otwierane tylko dwa srodkowe, wiec jak na witryne bedzie zachodzic kanapa to nie bedzie problemu Nam akurat podobalo sie wlasnie to przeszklenie. A okno na schodach daje swiatlo na pokoje na gorze tez i to jest super, tyle ze wszystko widac przez nie od zewn.Jak macie zdjecia swoich domkow to wklejajcie, jestem ciekawaU nas tynki gotowe i schna i bedziemy klasc styropina na podlogi i czekamy na podlogowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hannah 27.04.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Ja tez zmniejszyłam okno w kotłowni i też będe tam miała pralkę i komore gospodarczą a nad nimi suszarkę sznurkową. Po drugiej stronie kocioł gazowy, chcemy zasobnik dać na strych ale zobaczymy jak to wyjdzie... no i jeszcze się zmieści wąz do odkurzacza centralnego, i może jakas półka. Kotłownię zmniejszyliśmy też powiększając łazienkę o szerokośc komina. Zmieści się kabina, umywalka nablatowa 50, wc. Duże przeszklenia w salonie tez nam się podobają. Robimy tylko rolety elektryczne na te 2 okna- salon i tarasowe żeby chroniły przed słońcem/ śniegiem. Drzwi tarasowe zaszaleliśmy i robimy przesuwne. Pozatym zrezygnowaliśmy z drzwi z wiatrołapu do holu i będzie to przestrzeń otwarta. U góry pokój obok łazienki, który będzie naszą sypialnią w części skośnej będzie miał garderobę z drzwiami 70. Wyjdzie ona nawet spora ok. 4,5 m2. W pozostałych pokojach na górze powiekszone sa okna o 10cm na szerokość. Nie mamy okien dachowych. To by było chyba na tyle. Więcej grzechów nie pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaclav 11.05.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Mam pytanie do tych co już robili tynki wewnętrzne. Ile wychodzi metrów tynków w Lukrecji (interesuje mnie zwłaszcza wersja bez garażu i dobudówek). Rozmawiałem z dwoma fachowcami, którzy zupełnie inaczej szacowali - choć nie był to jeszcze precyzyjny obmiar tylko "na oko". Jeden mówił, że bedzie ok. 400 m2, drugi, że 650. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 11.05.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 U mnie bez garazu ale z pokojem nad garazem i tam garderoba, ale na dole bez scianki dzial kuchnia/jadalnia i bez scianki przy schodach, bo schody beda azurowe drewniane wyszlo 495m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaclav 12.05.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Dzięki Dorbie za dość optymistyczną odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts