Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LUKRECJI pracownia ARCHON

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ocieplenie dachu przede mną więc chętnie skorzystam.

Na razie u mnie okno w kotłowni zmniejszone, ale pralka i tak pod nie nie wejdzie, bo panowie z wodociągów się rozpasali i przyłącz wody zajmuje całe miejsce pod oknem. Potrzeba matką wynalazku i pole na mój pralniczy kombajn przygotowane zostało pomiędzy kominem a wejściem do garażu. Drugi zestaw pod pralkę jest w górnej łazience - jak to się skończy czas pokaże... Tymczasem w kotłowni pod oknem postaram się jakoś kreatywnie przestrzeń zagospodarować.

Przeszklenia salonu zostały niemal bez zmian, drzwi tarasowe przesuwne zaoszczędziły mnóstwo miejsca; duże okno to fix, okno na schodach to też fix - światła tyle, ile trzeba w moim przekonaniu. Mebli będzie niewiele, ale nad ich ustawieniem będę musiała jeszcze popracować. Na razie na 100% wiadomo, gdzie będzie TV etc bo punkty elektryczne już gotowe

Z prac - trwają przygotowania do wylewek, w poniedziałek ciąg dalszy puzzli czyli styro na podłogi. Kanalizacja prawie gotowa (została do podciągnięcia wywiewka), c.o. gotowe tylko grzejniki wieszać i kocioł wybrać, woda gotowa, tynki prawie suche. Ufff... Nawet nie chce mi się wymieniać jak wiele zostało, ale zaczynam powoli dostrzegać światełko w tunelu. Mam nadzieję, że to nie zbliżający się pociąg ;)

• 2 weeks później...
Nam tak wyszlo stan surowy otwarty: ok 170tys, w tym dachowka cementowa Benders, 5 okien dachowych, bez schodow wylewanych, 1 komin klinkierowy, ale nad garazem pokoj jak widac w avatarze, okna to juz stan sur zamkniety takze poza tym. dwie bramy garazowe. U nas instalacje to koszmarek, tak jakos duzo zżarly kasy ze szok, a to jeszcze nie koniec

Możesz się podzielić opiniami na temat dachówki Bendersa? Oferują fajną kolorystykę, ale czy znasz opinię na temat jej jakości?

Będę wdzięczna za uwagi.

• 3 weeks później...

Witam wszystkich budujących domek w lukrecj

Planujemy budowę domu w lukrecji 117,50m bez garażu.

Mamy parę pytań:

ile sztuk porothermu będziemy potrzebować, ile bloczków betonowych na stan zero i ile stali na fundament i wieńce??.

Mamy nadzieję, że ktoś odpowie nam na nurtujące nas pytania. Pytamy, ponieważ mimo, iż budować będziemy się w przyszłym roku, to chcielibyśmy zakupić już część matariałów do budowy.

Serdecznie dziękujemy i pozdrawiamy.

Bączek i Marcin:)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujących domek w lukrecj

Planujemy budowę domu w lukrecji 117,50m bez garażu.

Mamy parę pytań:

ile sztuk porothermu będziemy potrzebować, ile bloczków betonowych na stan zero i ile stali na fundament i wieńce??.

Mamy nadzieję, że ktoś odpowie nam na nurtujące nas pytania. Pytamy, ponieważ mimo, iż budować będziemy się w przyszłym roku, to chcielibyśmy zakupić już część matariałów do budowy.

Serdecznie dziękujemy i pozdrawiamy.

Bączek i Marcin

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Fajnie ze jest coraz wiecej posiadaczy lukrecji. Pozdrawiam. My niestety i stety w Gdansku sie zbudowalismy

Dorbie

Witam,

Zabieramy się za budowę Lukrecji :D

Czy ktoś buduje może w okolicach Krakowa?

Pozdrawiamy wszystkich budowniczych Lukrecji!!

K&T

My też się dołączamy - Cieszyn. :-)

Mamy już projekt i pozwolenia, teraz liczymy ile nas to będzie kosztować. Budujemy bez garażu, likwidujemy maly i jeden duży balkon.

Zostawimy tylko ten nad tarasem, co sądzicie o tym pomyśle?

Drugie pytanko, czy 300 000 wystarczy na postawienie z podstawowym wykończeniem ( bez mebli), materiały standardowe ( Porotherm, Braas itp)?. Wychodzi mi ze tak, ale wole nie być optymistką i dostać w łeb już na początku. Będziemy budować z poszczególnymi ekipami, a malowanie, panele kładziemy sami.

pozdrowienia dla lukrecjowiczów

Anita

Mamy już projekt i pozwolenia, teraz liczymy ile nas to będzie kosztować. Budujemy bez garażu, likwidujemy maly i jeden duży balkon.

Drugie pytanko, czy 300 000 wystarczy na postawienie z podstawowym wykończeniem ( bez mebli), materiały standardowe ( Porotherm, Braas itp)?. Wychodzi mi ze tak, ale wole nie być optymistką i dostać w łeb już na początku. Będziemy budować z poszczególnymi ekipami, a malowanie, panele kładziemy sami.

pozdrowienia dla lukrecjowiczów

Anita

Nam wyszlo 400tys, a nie mamy elewacji i ogordzenia, TYle ze mamy pompe ciepla z solarem ktora wraz z ogrzewaniem podlogowym kosztowala 58tys, nie wiem ile wychodzi piec z kaloryferami, dobry na pewno polowe mniej, takze tak liczcie

A my w ten weekend sie przeprowadzamy :roll: :D Nam wyszło 400 tys., mamy kocioł za 8tys i elewacje oraz podstawowe umeblowanie. Brak podjazdu, ogrodu, płotu itd. nie wykończony garaż. Myślę, że całośc to około 450 tys ze wszystkim trzeba mniej więcej tak liczyć. Trzymam kciuki za zaczynających i przyznam szczerze , że sie ciesze ,że my już finiszujemy :wink: . W razie co służę chętnie pomocą w miarę możliwości :wink:

(...)

Budujemy bez garażu, likwidujemy maly i jeden duży balkon.

Anita

My mamy dokładnie tak samo - z trzech balkonów, które są w projekcie został tylko ten nad tarasem. Co prawda jeszcze nie mieszkamy, ale myślę, że takie rozwiązanie jest racjonalne. Każdy balkon to dodatkowy koszt, a przede wszystkim element trudny do ocieplenia i przez to niepotrzebny mostek termiczny. Myślę, że jak się ma choćby kawałek ogrody i chce się wyjść na świerze powietrze to korzysta sie z ogrodu, a nie z balkonu. Wg mnie jeden balkon w takim domu zupełnie wystarczy.

Pozdrowienia