Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Normy dot. nośności stropów

bartekfiuto

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś moglby mi udzielić informacji o normach dotyczących nośności stropu poddasza na metr kwadratowy, gdy poddasze zakwalifikowane jest jako:

1. użytkowe

2. nieużytkowe

3. nieużytkowe niemieszkalne

lub wskazać mi gdzie takich informacji mógłbym szukać?

Z góry dziękuję za pomoc

Bartek

Zależy to od rodzaju stropu.(żelbetowy drewniany,itp)

Trzeba zebrać obciążenia (od ścianek, użytkowe, itp) następnie trzeba sprawdzić nośność i ugięcie stropu.

To tak w szybkim skrócie. Szukaj norm obciążeniowych.

Ja rozumiem, ze bartekfiuto chodzi o wartości obciążenia zmiennego, jakie się przyjmuje do obliczeń. Czyli nie ciężar własny konstrukcji, czy od ścianek, tylko o to, jakie dodatkowe obciążenie konstrukcja ma przenieść.

Te dane można znaleźć w normie PN-82/B-02003 - Podstawowe obciążenia zmienne i technologiczne.

Ja rozumiem, ze bartekfiuto chodzi o wartości obciążenia zmiennego, jakie się przyjmuje do obliczeń. Czyli nie ciężar własny konstrukcji, czy od ścianek, tylko o to, jakie dodatkowe obciążenie konstrukcja ma przenieść.

Te dane można znaleźć w normie PN-82/B-02003 - Podstawowe obciążenia zmienne i technologiczne.

Tak - chodziło mi o dodatkowe obciążenia :). Dzięki za wskazanie normy.

Bartek

• 2 weeks później...
a czy może mi ktoś pomóc?

>> Czy jest możliwość przeliczenia:

jeśli obciążenie stropu ogółem (stałe i zmienne) wynosi 7,63 kN/m2, to znaczy iloma kilogramami można 1m2 takiego stropu obciążyć???

Niestety tego Ci nikt nie powie nie znajac konstrukcji.

W tym 7,63 zawarte masz wszystko, czyli ciezar wlasny konstrukcji, ciezary posadzek itd...

Ale zwykle domy jednorodzinne projektuje sie na 1,5 - 2,0 kN/m2 (czyli dodatkowo mozna obciazyc strop 150-200 kg).