bartekfiuto 09.05.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Witam, Czy ktoś moglby mi udzielić informacji o normach dotyczących nośności stropu poddasza na metr kwadratowy, gdy poddasze zakwalifikowane jest jako:1. użytkowe2. nieużytkowe3. nieużytkowe niemieszkalne lub wskazać mi gdzie takich informacji mógłbym szukać? Z góry dziękuję za pomocBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 09.05.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Zależy to od rodzaju stropu.(żelbetowy drewniany,itp)Trzeba zebrać obciążenia (od ścianek, użytkowe, itp) następnie trzeba sprawdzić nośność i ugięcie stropu. To tak w szybkim skrócie. Szukaj norm obciążeniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 09.05.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Zależy to od rodzaju stropu.(żelbetowy drewniany,itp) Trzeba zebrać obciążenia (od ścianek, użytkowe, itp) następnie trzeba sprawdzić nośność i ugięcie stropu. To tak w szybkim skrócie. Szukaj norm obciążeniowych. Ja rozumiem, ze bartekfiuto chodzi o wartości obciążenia zmiennego, jakie się przyjmuje do obliczeń. Czyli nie ciężar własny konstrukcji, czy od ścianek, tylko o to, jakie dodatkowe obciążenie konstrukcja ma przenieść. Te dane można znaleźć w normie PN-82/B-02003 - Podstawowe obciążenia zmienne i technologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekfiuto 09.05.2006 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Ja rozumiem, ze bartekfiuto chodzi o wartości obciążenia zmiennego, jakie się przyjmuje do obliczeń. Czyli nie ciężar własny konstrukcji, czy od ścianek, tylko o to, jakie dodatkowe obciążenie konstrukcja ma przenieść. Te dane można znaleźć w normie PN-82/B-02003 - Podstawowe obciążenia zmienne i technologiczne. Tak - chodziło mi o dodatkowe obciążenia . Dzięki za wskazanie normy. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agatix 20.05.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 a czy może mi ktoś pomóc? >> Czy jest możliwość przeliczenia: jeśli obciążenie stropu ogółem (stałe i zmienne) wynosi 7,63 kN/m2, to znaczy iloma kilogramami można 1m2 takiego stropu obciążyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 21.05.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 a czy może mi ktoś pomóc? >> Czy jest możliwość przeliczenia: jeśli obciążenie stropu ogółem (stałe i zmienne) wynosi 7,63 kN/m2, to znaczy iloma kilogramami można 1m2 takiego stropu obciążyć??? Niestety tego Ci nikt nie powie nie znajac konstrukcji. W tym 7,63 zawarte masz wszystko, czyli ciezar wlasny konstrukcji, ciezary posadzek itd... Ale zwykle domy jednorodzinne projektuje sie na 1,5 - 2,0 kN/m2 (czyli dodatkowo mozna obciazyc strop 150-200 kg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts