kaKa 04.02.2002 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Witam wszystkich Planuje sciany domu budowac z betonu komorkowego o grubosci - 30 cm,na to planuje dac ocieplenie z welny mineralnej - 10 cm,pustka powietrzna - 3 cm,no i elewacja z lupanej cegly silikatowej - 6.5 cm.Dodaje wszystko i mam 50 centymetrowa sciane.Na welne mineralna zdecydowalem sie, bo mi sie zdaje, ze sciana jednowarstwowa z betonu komorkowego w naszej strefie klimatycznej nie wystarczy.Czy aby to nie za duzo? Ze bedzie cieplo, to jasne, ale jak to bedzie wygladalo? Dzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 04.02.2002 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 No jasne ze bedzie wygladalo grubo, ale jak staniesz w srodku sciany. Po to sie robi sciany jednowarstwowe zeby zejsc z calkowitej grubosci sciany. Jesli zatem chcesz sciane na 30 cm to mniej ja ociepl, albo zrob sciane 36 cm gruba i jej nie docieplaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 04.02.2002 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 No, ale sciana jednowarstwowa mi nie odpowiada. W naszej strefie klimatycznej, a mieszkam w Litwie, to troche na polnocny-wschod od Polski , klimat jest o wiele zimniejszy. Np.: Chyba w tamtym roku na wiosne bylem w Olsztynie, to juz kwiatki zaczynaly kwitnac, a u nas to jeszcze chyba z dwa miesiace snieg padal. Przeciez dom ja buduje jeden na cale zycie, to sie chce go tak ocieplic, zeby pozniej nie trzeba bylo znow docieplac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polny 04.02.2002 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 SIE!! Ja bym jednak zastanowił się na twoim miejscu nad ścianą jednowarstwową i jeżeli tak jest zimno to zwiększ grubość do 42 cm pustaka komórkowego i nie ocieplaj. Ja tak mam zamiar budować. Mam nadzieje że napiszę jeswzcze jak to było z realizacją a jak się bedzie mieszkać to zapewne dopiero za kilka lat. Według moich już trwających jakiś czas ustaleń wynika że ma być ciepło i zdrowo ja w to wierzę!! Ale może jest ktos kto juz mieszka i ma ocobictw odczucia???Mieszkam w Podkarpackim u nas też specjalnie ciepło nie jest (zima przez 10 miesięcy a póżniej juz tyklko lato i lato- nie mówię o roku bieżącym - chociaż może być jeszcze różnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus 04.02.2002 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 mi ściana jednowarstwowa nie pasuje -i tez robie trzywarstwową o grubości całkowitej 49 cm( 25 beton komórkowy; 10 wełna;2 pustka ;12 cegła)i uważam ze to najlepsza na nasz klimat ściana i pod względem izolacyjności cieplnej i trwałości. Wcale nie uważam że mam za grubą ściane !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.02.2002 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Wiarus - ja mam taką ścianę, ale wydaje mi się trochę gruba, ale robię dokładnie tak samo jak Ty, bo chcę mieć klinkier. Specjaliści z Roben i Paroc na Budmie twierdzili, ze pustka powinna mieć 2.5-4cm, bo nikt ci nie wymuruje czysto i dokładnie, tak by mieć min. 2cm. Co Ty na to? KaKa - nie rób jednowarstwowej, bo nie wiele zyskasz. Dopiero jak zrobisz 44cm to schodzisz do k=0.3, a to jeszcze nie jest chuda ściana. Chcesz mieć trochę chudszą i bardzo ciepłą to zrób 25+15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2002 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Wiarus !Jesteś niezły z tą ścianąNie chcę kadzić, ale mnie zaintrygowałeś w sensie pozytywnym...Mery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafaelo 04.02.2002 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Frankai.Z danych producentów betonu komórkowego wynika, że bloczek 38 lub 40 cm jest wystarczający, wtedy k = 0,27. Czyżby kłamali. Jak widzę jesteś doświadczony w kwestiach budowy domu. Może mi doradzisz czy kupować YTONG, POROTHERM a może polski beton komórkowy i czy tak na prawde jednowarstwowa ściana nie ma sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.02.2002 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2002 Rafaello - z tym doświadczeniem to jest różnie. Potraktuj moje wypowiedzi jako podpowiedzi kolegi i bibliotekarza (3 roczniki Muratora w głowie). Jak 2 lata temu zaczynałem budowę, to do wyboru było tylko 36 i 44cm (i to było jakieś 0.28 o ile pamiętam). Ytong ma wg mnie jeden plus, bo o ile się nie mylę, to sami sprawdzą co Ci potrzeba i dostarczą. Ma też jeden podstawowy minus - cenę. Inni producenci są tańsi. Porównaj też ceny nadproży itp. Porotherm był też bliższy mojemu sercu, bo ten ciepły czerwony kolor i ceramika. Ja jednak wybrałem lokalnego producenta betonu komórkowego, ze względu na cenę. Ściana jednowarstwowa ma sens - pilnuj jednak wtedy wykonawców. Poczytaj w Muratorze i nie tylko o poprawnym wykonaniu takiej ściany. Z najważniejszych spraw, to: dobrze wykonane wieńce i nadproża, używanie tylko całych bloczków, cienka spoina (siporeks) lub ciepłochronna zaprawa (Porotherm). Nikt nie podejmie decyzji za Ciebie i nikt Ci nie powie, że coś naprawdę jest lepsze (to drugi musiałoby zniknąc z rynku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.02.2002 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Sciany jednowarstwowe sa dobre poniewaz bardzo latwo je wykonac niz sciany 3-warstowe gdzie potrzeba wiekszej dokladnosci i umiejetnosci do jej budowy. Sciana 3 warstwowa jest najdrozsza ale uwazam ze najlepsza pod wzgledem zadan jakie powinna spelniac sciana zewnetrzna.Ale majac sciane jedowarstwowa masz mniejszy fundament a jak ci sie elewacja znudzi dotychczasowa to bez problemy wykonasz na niej docieplenie.Sciana 36 cm z siporeksu spelnia norme ochrony cieplnej.Ale kazdy ma swojego bzika, jedni lubia kolor czerwony inni bialy i jest to sprawa indywidulana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafaelo 05.02.2002 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Dzięki Wam za podpowiedzi. Niestety wiem, nikt za mnie nie podejmie decyzji o wyborze, ale dobrze wiedizeć co inni myślą na te tematy, przecież wielu z Wam przeszło już ten proces. Generalnie stwierdzam żeby zacząć budowę w systemie gospodarczym trzeba mieć nie tylko kasę ale i profesurę z każdej dziedziny !!!!! A tylko po to żeby wykonawny nie starali się zrobić mnie w c.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 05.02.2002 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Nie przesadzajcie z tą "ciepłotą" ściany, i tak więcej ciepła ucieknie przez wentylację i okna. Współczynnik 0,3 jest zupełnie wystarczający, a unika sie wielu problemów ścian warstwowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.02.2002 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Alanta - mam bardzo podobny pogląd co do k. Nie cudujmy, ale 0.3 jednak trzeba spełnić, choć dla jednej warstwy prawo dopuszcza 0.5. Co do widzimisię, to mam pogląd podobny do pitbulla - jakoś spokojniej będę się czuł mieszkając w domy ze ścianą trójwarstwową. A Rafaello ma zdrowe podejście. Sam podchodziłem podobnie, choć mniej się zdążyłem nauczyć, ale o swoich i projektanta błędach napiszę trochę później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł 05.02.2002 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2002 Zgadzam sie z Wami, opłacalność zwiekszania współczynnika k ścian ma sens jeśli koszt lepszego k zwróca się w przeciągu paru lat. Dobre okna mają k=1,1, a ich powierzchnia jest stosunkowo duża (do ścian)zatem duża część ciepła ucieknie właśnie przez okna, no i oczywiście wentylację, stropy, posadzki.Solidna ściana k=0.27 jest wystarczająca przy braku mostków.pozdrawiam Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts