Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam problem z nadwyżką dachówki :(

Olena

Recommended Posts

Podpowiedzcie mi czy są jakieś przepisy nakazujące dostawcy odebranie nadwyżki materiału i zwrot pieniędzy? Nadmieniam, ze to dostawca robił mi wycenę dachu, po której została mi cała paleta dachówki. Poniewaz kupowałam ją w grudniu tłumaczy się, ze nie może jej przyjać bo zamknął już rok. Jedyne wyjście jakie łaskawca widzi, to odbiór tej dachówki w momencie pojawienia się nowego klienta na nią. Ale to niestety jest rzadko kupowana i droga dachówka :( I nie dość że to sporo pieniędzy to jeszcze nie mogę przez nią zająć się wyrównaniem ziemi w ogrodzie... Co mogę zrobić - w Was nadzieja...

Olena, to razem mamy już dwie palety dachówek :wink: . Szkoda tylko że pewnie są innego rodzaju. Mam na myśi to, że u mnie wyszło podobnie, może z taką różnicą, że kilka składów obliczało mi potrzebną ilość dachówki i każdemu wychodziło inaczej (różnice rzędu 20-50 m.kw. ) przy powierzchni dachu ok. 300 m!), a kierownikowi budowy wyszło jeszcze inaczej i w sumie nie pamiętam czy kupiłem tyle co obliczył akurat ten wybrany skład.

Przepisów nakazujących przyjęcie zwrotu nadmiaru dachówki nie ma, przynajmniej ja nie znam. Od strony prawnej Twoja (i moja) sytuacja jest dość niejasna, można twierdzić, że sprzedawca przyjął na siebie obowiązek obliczenia potrzebnej ilości i nienależycie go wykonał, więc powinien odpowiadać za szkodę na zasadach ogólnych. Jeśli masz dowód, że to sprzedawca obliczał, jakieś szanse na wygranie są, ale jeśli gość nie przestraszy się, proces będzie niełatwy i pewnie potrwa.

Ja odpuściłem, bo nie miałem takiego dowodu ani ochoty na szarpanie w sądzie

Możesz jeszcze pogadać w Federacji Konsumentów, może mają jakieś gotowe patenty na takie sprawy.

By sytuacja była całkiem jasna.

- Czy kryjąc dach wprowadzono jakieś zmiany w stosunku do projektu?

Wystarczy, że postanowiono zmniejszyć wypust dachu poza ścianę z murłatą o jeden rząd a oszczędności moga przekroczyć nawet jedną paletę. Być może masz zrobione bardzo szerokie kosze czy też ewentualnie coś innego.

- Zawsze przyjmuje się pewien procent ubytków związny z kruszeniem się dachówek podczas cięcia lub też inne straty takie jak upuszczenie dachówki itp. Byc moze Twój wykonawca był nadzwyczaj dokładny i "straty" były minimalne.

- Zawsze należy zostawić sobie "na zaś" co najmniej 2 lub 3 wiązki dachówki.

1.Do wyceny dachu facet brał projekt, projekt nie zostal zmieniony podczas prac.

2. Procent ubytków byl wliczony - mam sporo dachówkowego gruzu do wciśnięcia pod taras ;)

3. "Na zaś" zostawiłam już sobie 3 wiązki - poza nimi została mi paleta i parę wiązek (zaczne je chyba słać pod adresem firmy...)

4. Koszt jak dla mnie jest dość spory, ok. 1 tys zł

PS. Majka w sumie mogę jeszcze pomyślec o budzie dla psa i ewentualnie parasolami dla gipsowych krasnali w ogrodzie :wink: Albo potłukę te dachówki i zrobię z nich wzorki na elewacji? :wink: :wink:

PS2 Tomasz M. a nie masz moze namiarow na Federacje?