Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co sądzicie o tej technologii

System PRAEFA

Materiałem, na którym bazuje nasza technologia jest keramzyt (LWA).

Wypalone w temperaturze ok. 1200°C kuleczki gliny o doskonałych właściwościach termoizolacyjnych

i akustycznych stwarzają atmosferę budynku zbliżoną do domów z cegły.

https://forum.murator.pl/topic/53609-dom-z-keramzytu/

Wyskoczyłeś w sposób klasyczny z tematem, który był sto razy już wałkowany. Ale że sam tak wtopiłem po lamersku pół roku temu (niezbyt dobrze poznałem wtedy mechanizm szukania), to ci odpowiem zanim cię tu zjedzą: jest parę wątków i wypowiedzi ludzi, którzy się już wybudowali. Łącznie z eleganckim wypunktowaniem wad i zalet. Wśród zalet jest szybka budowa, cienkie i równe ściany, konkretnie zdefiniowny koszt budowy. Wśród wad wysoki koszt na dzieńdobry (no i jak szybko budujesz, to szybko płacisz - problem znika jeśli budujesz na kredyt), jakieś pęknięcia na złączach płyt oraz klasyczne problemy z niektórymi niesprawdzonymi deweloperami. Ponadto wałkowany jest przy okazji problem płyt fundamentowych. Chciałem startować w tym systemie, ale wszystko mi się niespodziewanie przesunęło. Żeby się wkupić na forum, kolejne domy wybuduję w różnych technikach, za parę lat porównam wrażenia i dam sprawozdanie wreszcie z pierwszej ręki :D
https://forum.murator.pl/topic/53609-dom-z-keramzytu/#findComment-1168969