radlid 09.05.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 będe zaczynał budowę mam już działkę , co dalej załatwiać i gdzie żeby dostać pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 10.05.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Gratuluje !Po pierwsze musisz mieć pewność, że działka jest działką budowlaną, a to sprawdzisz w urzędzie gminy/miasta w architekturze, przy okazji złożysz wniosek o wydanie Warunków Zabudowy ( trzeba dołączyć podkład geodezyjny z Twoją działką ).Po otrzymaniu WZ musisz je dokładnie przestudiować i pozbierać niezbędne papierki...Po drugie :- szukasz projektu, który spełnia wymagania zawarte w WZ.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 11.05.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Hej,ja mialem taka kolejnosc; - uzyskanie warunkow zabudowy, - mapki sytuacyjno-wysokosciowe, - zlozenie wniosku o wydanie warunki przylaczenie do sieci energetycznej, - zlozenie wniosku o wydanie warunkow przylaczenia do sieci wod-kan, w miedzyczasie szukalem projektu - jak juz go mialem to dostal go w lapska architekt i wykonal adaptacje,po otrzymaniu kompletu czterech projekotw z naniesionymi zmianami oraz mapki z naniesionym budynkiem itp (kazdy architekt wie co ma zrobic) wypelnilem dwa papierki: - oswiaczenie o prawie do dysponowania nieruchomoscia na cele budowlane, - wniosek o wydanie pozwolenia na budowe,i to wszystko razem zanioslem do kancelarii starostwa, oczekujac na pozwolenie trzeba jeszcze zlecic wykonanie projektow przylaczy (wod-kan, prad, gaz), sa one konieczne do realizacji budowy, ale nie sa wymagane do uzyskania pozwolenia na budowe. potem jeszcze tylko zgloszenie rozpoczecia robot w lokalnym nadzorze budowlanym, zlozenie oswiadczenia przez kierownika budowy o objeciu obowiazkow, pobranie dziennika budowy i ................ jazda na dzialke !!!! to tak w skrocie,wszystko trwalo cztery miesiace, ale niespecjalnie sie spieszylem .... pozd.Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 11.05.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Hej, ja mialem taka kolejnosc; - uzyskanie warunkow zabudowy, - mapki sytuacyjno-wysokosciowe, - zlozenie wniosku o wydanie warunki przylaczenie do sieci energetycznej, - zlozenie wniosku o wydanie warunkow przylaczenia do sieci wod-kan, w miedzyczasie szukalem projektu - jak juz go mialem to dostal go w lapska architekt i wykonal adaptacje, po otrzymaniu kompletu czterech projekotw z naniesionymi zmianami oraz mapki z naniesionym budynkiem itp (kazdy architekt wie co ma zrobic) wypelnilem dwa papierki: - oswiaczenie o prawie do dysponowania nieruchomoscia na cele budowlane, - wniosek o wydanie pozwolenia na budowe, i to wszystko razem zanioslem do kancelarii starostwa, oczekujac na pozwolenie trzeba jeszcze zlecic wykonanie projektow przylaczy (wod-kan, prad, gaz), sa one konieczne do realizacji budowy, ale nie sa wymagane do uzyskania pozwolenia na budowe. potem jeszcze tylko zgloszenie rozpoczecia robot w lokalnym nadzorze budowlanym, zlozenie oswiadczenia przez kierownika budowy o objeciu obowiazkow, pobranie dziennika budowy i ................ jazda na dzialke !!!! to tak w skrocie, wszystko trwalo cztery miesiace, ale niespecjalnie sie spieszylem .... pozd. Jacek To mi na warunki zabydowy każą czekać 3-4 miesiące!!! Chyba ich powaliło!!! Masakra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 11.05.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 a skad ))) moje dostalem po dwoch tygodniach !! i oplacie 5PLN za znaczek skarbowy i chyba ze 20PLN za same warunki. ale trzeba pamietac, ze czas czekania na ich wydanie oraz wysokosc oplaty zalezy od tego czy one sa !! moja dzialka byla zakupiona od gminy na oficjalnym przetargu i warunki byly znane od dwoch lat, wiec ich wydanie to byla czysta formalnosc. w przypakdu zakupu kawalka gruntu z pomyslem wybudowania na nim czegokolwiek, naklezy sie dowiedziec czy dle tej parcelu istnieja warunki zabudowy, jesli nie dopiero zostana na nasz wnioesk nadane .... a to potrwa. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radlid 12.05.2006 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Dzięki za odpowiedzi.Moja działka jest budowlaną nie powinno być żadnych przeszkód , udam się do gminy w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 15.05.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Do Jacekp71: czekałam 2 miesiące. Ale: 2 tygodnie zabrało wysłanie zawiadomień do sąsiadów, oczekiwanie na potwierdzenie odebrania zawiadomień , potem przez 2 tygodnie uprawomocnienie się WZ. A więc minimum miesiąc. Jak to się stało, że miałeś WZ w ciągu 2 tygodni?? Pozdrawiam budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 15.05.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Janewa, wszystko zaleze od tego czy warunki sa czy ich nie ma. moja dzialka byla sprzedawana w grudniu 2005, a warunki zabudowy dla niej zostaly juz uchwalone w 2002 roku. tak wiec po przetargu na moj wniosek pani w urzedzie po prostu siegnela do wlasciwej szufladki i wydrukowala warunki. tak naprawde mialem je otrzymac w terminiu do dwoch tyg. - a mialem je po okolo 1,5 tyg. wniosek: kupujac dzialke warto sie dowiedziec czy warunki dla niej sa czy tez nie. to nie sa jakies "tajne" sprawy i WZ nie sa wydawane jedynie na wniosek wlasciciela parceli - kazdy moze o nie wystapic (nawet Ty mozesz to zrobic np odnosnie mojej dzialki) ) .... pozd. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 15.05.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Jacekp71U mnie warunki też były, tylko,że warunki te wydane były na 7 działek wspólnie. Dlatego byłam zmuszona wystąpic o warunki na jedną - czyli konkretnie na swoją działkę. I tak uważam, że czekałam niedługo. Znam osoby, które czekały nawet pół roku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radlid 25.05.2006 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Dostałem wypis z planu zagospodarowania przestrzennego i nie wiem czy się cieszyć czy raczej smucić , jest tam taki punkt że : zakaz stosowania paliw stałych dla celów grzewczych i bytowych.A ja chciałem ogrzewać drewnem , węglem na inne za bardzo mnie nie stać.Tzn. że nawet kominka nie będe mógł użytkować o piecu na węgiel nie wspomnę .Działka nie leży w żadnym parku , rezerwacie , w przyszłości ma być podłączone do ciepłowni mjejskiej ,ale kiedy to będzie to się chyba nie doczekam .Co robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 25.05.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 .. a niech ktoś zabroni DGP z kominka, a podstawowe ogrzewanie np. elektryczne grzejniki mają być ...J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radlid 25.05.2006 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 .. a niech ktoś zabroni DGP z kominka, a podstawowe ogrzewanie np. elektryczne grzejniki mają być ... J tzn. co, bo nie rozumiem . Mam jeszcze tak napisane: Zasilanie budownictwa mieszkaniowego i usługowego w ciepło z miejskiej sieci ciepłowniczej pod warunkiem uzyskania zgody od właściwej jednostki. Dopuszcza się jako rozwiązanie alternatywne zaopatrzenia w ciepło z miejskiej sieci gazowej (gaz ziemny) ,pod warunkiem uzyskania zgody od właściwej jednostki. Dopuszcza się zasilanie budownictwa mieszkaniowego i usługowego z lokalnych (domowych) ekologicznych systemów grzewczych. No i jeszcze to co wcześniej napisałem- Zakaz stosowania paliw stałych dla celów grzewczych i bytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radlid 21.06.2006 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Geodeta robi mi mapkę do celów projektowych - 350 zł , następnie projekt u architekta 1600 zł , projekt przyłącza wodno kanalizacyjnego 400 zł .Czy to wszystko dobrze jest , wy też za to płaciliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.06.2006 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 radlid ! 350 to dobra cena (oczywiscie ze zestaw 6 mapek), mozesz cos z tego zerwac - dogadaj sie np ze wezmiesz tego samego geodete do wytyczenia law. powinien na to pojsc. projekt wod-kan za 400 zl to wg mnie bardzo dobra cena, ja place 500 a dlugo szukalem kogos za te pieniadze ) ........ 1600 dla architekta to rozumiem ze za adaptacje projektu gotowego - mnie sie wydaje wysoko, ale ta cena jest mocno zalezna do tego jakie zmiany wprowadziles do projektu, tzn ile roboty dales architektowi. dla przykladu, ja zaplacilem troche mniej, zmienialem glownie rozklad okien i modyfikowalem garaz, ale tez wszystko co dal mi architekt zanioslem do urzedu i spokojnie, bez nerwow. po trzech tygodniach odebralem pozwolenie na budowe. wiec gosc mi sie spisal i zrobil wszystko od a do z. pozd. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts