Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

max?porotherm?

Recommended Posts

Zaczynam za 2 miesiące i mam dylemat. Po wielu rozważaniach ( zbudować dobrze i niezbyt drogo ) ostatecznie wybraliśmy maxa ze styropianem. Obecnie jestem po rozmowach wstępnych z kierownikiem budowy, który powiedział " jak chcecie mieć lodówkę to budujcie z maxa ze styropianem" Myślę,że wiele osób budowało takim systemem i może podzielą się swoimi opiniami? Bardzo byłabym wdzięczna, bo jeszcze mam czas na zmianę planów. :o :-?

A ile tego styropianu??? I jaki pth ew. w zastępstwie?

Max musi być prosty, z dobrej cegielni. Ja mam uczulenie ;)

Kierownik rzeczywiście dziwny - albo ma kogoś, kto handluje pth ;)

Tak naprawdę wsio ryba (jeśli maxy ok) U mnie wyszło tak, że mam jedno i drugie ;)

Naprawdę nie wiem czego się spodziewasz.

Mieszkam w bloku z maxa ocieplonego 13 cm styropianu.

Jak się ogrzewa to jest ciepło. Gdybym chłodził to by było zimno - w tym sensie Twój kierownik ma rację - byłaby lodówka :lol:

Rocznie około 1400 m3 gz 50 - powierzchnia 85 m2.

Ja tak mam i nie narzekam. Jeśli Porotherm to oczywiście ściana jedowarstwowa czyli Porotherm 44 lub 50. Jeśli wierzysz, że ściany "oddychają" i masz przekonanie, że ściana jednowarstwowa będzie wystarczająco "ciepła to buduj z Porothermu. ściany jenowarstwowe mają swoje zalety. Niemniej znam przypadki wybudowania z Porothermu a później wykonania ocieplenia styropianem co jest oczywistym nieporozumienim. Co do tzw. "termosu" to właśnie o to chodzi. W zimie dom utrzymuje długo ciepło a w lecie jest nie za gorąco. W "oddychanie" ścian, okien drewnianych itp. ja po prostu nie wierzę.