Janewa 09.05.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Zaczynam za 2 miesiące i mam dylemat. Po wielu rozważaniach ( zbudować dobrze i niezbyt drogo ) ostatecznie wybraliśmy maxa ze styropianem. Obecnie jestem po rozmowach wstępnych z kierownikiem budowy, który powiedział " jak chcecie mieć lodówkę to budujcie z maxa ze styropianem" Myślę,że wiele osób budowało takim systemem i może podzielą się swoimi opiniami? Bardzo byłabym wdzięczna, bo jeszcze mam czas na zmianę planów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 10.05.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Bardzo byłabym wdzięczna, bo jeszcze mam czas na zmianę planów. Jak masz jeszcze czas to go wykorzystaj i koniecznie zmień kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.05.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 A ile tego styropianu??? I jaki pth ew. w zastępstwie? Max musi być prosty, z dobrej cegielni. Ja mam uczulenie Kierownik rzeczywiście dziwny - albo ma kogoś, kto handluje pth Tak naprawdę wsio ryba (jeśli maxy ok) U mnie wyszło tak, że mam jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 11.05.2006 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Podciągam temat. Jeszcze raz proszę o doświadczenia forumowiczów mieszkających w domach z maxa i styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 11.05.2006 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Naprawdę nie wiem czego się spodziewasz. Mieszkam w bloku z maxa ocieplonego 13 cm styropianu. Jak się ogrzewa to jest ciepło. Gdybym chłodził to by było zimno - w tym sensie Twój kierownik ma rację - byłaby lodówka Rocznie około 1400 m3 gz 50 - powierzchnia 85 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 11.05.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Ja tak mam i nie narzekam. Jeśli Porotherm to oczywiście ściana jedowarstwowa czyli Porotherm 44 lub 50. Jeśli wierzysz, że ściany "oddychają" i masz przekonanie, że ściana jednowarstwowa będzie wystarczająco "ciepła to buduj z Porothermu. ściany jenowarstwowe mają swoje zalety. Niemniej znam przypadki wybudowania z Porothermu a później wykonania ocieplenia styropianem co jest oczywistym nieporozumienim. Co do tzw. "termosu" to właśnie o to chodzi. W zimie dom utrzymuje długo ciepło a w lecie jest nie za gorąco. W "oddychanie" ścian, okien drewnianych itp. ja po prostu nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts