Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ławy fundamentowe - jak dlugo maja schnac?

Danielek

Recommended Posts

Witam

dzisiaj wylali mi ławy 40x60, i teraz pytanie ile takie lawy poinny odstac zeby zaczac budowac na nich z bloczka ?

czy lepiej odczekac z lawami np 3 tygodnie wtedy z bloczka i odrazu lub po odczekaniu hmm 3 dni stawiac sciane ?

czy lawy poczekac 3-5 dni, pozniej pociagnac fundament z bloczka, zasypac i odczekac nastepne 2 tygodnie, i dopiero sciany?

JAK TO POWINNO BYC ? :)

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hehe no nie, z bloczkow beda budowac ok 2 dni.

wiec dzisiaj ide popodlewac troche i najpozniej na nastepny tydzien bedziemy jechac dalej.

aa i zaskoczyl mnie wykonawca ze zostgawil worki na budowie po cemencie, bo nie mozna bylo spalic blisko las :-? i drugie ze powiedzial ze oni nie zasypuja fundamentow :-?

zasypie sam, nie mam problemu z praca hehe ale jak cos wyjdzie jeszcze to bede musial go zakopac na budowie :evil:

aa i zaskoczyl mnie wykonawca ze zostgawil worki na budowie po cemencie, bo nie mozna bylo spalic blisko las :-?

No rzeczywiście, jakiś dziwny. Co tam las, najwyżej by się spalił. Przecież to nie Twój las.

A mój wykonawca zamówił sobie kontener na śmieci i nie ma żadnego palenia śmieci na budowie. :D

zasypie sam, nie mam problemu z praca hehe ale jak cos wyjdzie jeszcze to bede musial go zakopac na budowie :evil:

przy zasypywaniu fundamentów wychodzi niestety objętościowo sporo materiału (kilka-kilkanaście ciężarówek) a do tego najistotniejsze jest zagęszczanie tego warstwami. Nie licz na to że np przez zimę się samo ułoży - u mnie raptem 70cm się nie uleżało.

Pozdrawiam KaiM

aa i zaskoczyl mnie wykonawca ze zostgawil worki na budowie po cemencie, bo nie mozna bylo spalic blisko las :-?

No rzeczywiście, jakiś dziwny. Co tam las, najwyżej by się spalił. Przecież to nie Twój las.

przeciez nie mowie ze ma las spalic ? czemu ma sluzyc Twoja wypowiedz?

skoro nie mozna spalic, wydaje mi sie ze powinien zabrac te smieci i ...

Jakos sobie z nimi poradze ale ...

gośka57 no i pieknie, o cos takiego mi chodzilo, nie ja powinienem sie martwic o smieci, nie ? ;)

Witam

dzisiaj wylali mi ławy 40x60, i teraz pytanie ile takie lawy poinny odstac zeby zaczac budowac na nich z bloczka ?

czy lepiej odczekac z lawami np 3 tygodnie wtedy z bloczka i odrazu lub po odczekaniu hmm 3 dni stawiac sciane ?

czy lawy poczekac 3-5 dni, pozniej pociagnac fundament z bloczka, zasypac i odczekac nastepne 2 tygodnie, i dopiero sciany?

JAK TO POWINNO BYC ? :)

2 dni po wylaniu ław

"przeciez nie mowie ze ma las spalic ? czemu ma sluzyc Twoja wypowiedz?

skoro nie mozna spalic, wydaje mi sie ze powinien zabrac te smieci i ...

Jakos sobie z nimi poradze ale ... "

Wszystko jest kwestiš ceny - jak mu odpowiednio zapłacisz to nie tylko

wywiezie œmieci, zamówi kontener, ale odkurzy odkurzaczem całš działkę :lol: i jeszcze podmucha :D

Jak za skromniejsze wynagrodzenie to samemu można - wyjdzie chyba

taniej ale trzeba poœwięcić czas i zakasać rękawy.

przeciez nie mowie ze ma las spalic ? czemu ma sluzyc Twoja wypowiedz? skoro nie mozna spalic, wydaje mi sie ze powinien zabrac te smieci i ...

Nie słyszałem o takim zwyczaju, że wykonawca zabiera ze sobą worki po cemencie i inne śmieci. Ale to może ze mną jest coś nie tak :-?

przeciez nie mowie ze ma las spalic ? czemu ma sluzyc Twoja wypowiedz? skoro nie mozna spalic, wydaje mi sie ze powinien zabrac te smieci i ...

Nie słyszałem o takim zwyczaju, że wykonawca zabiera ze sobą worki po cemencie i inne śmieci. Ale to może ze mną jest coś nie tak :-?

Wioskowe zwyczaje mają Ci wykonawcy.......

Wioskowe zwyczaje mają Ci wykonawcy.......

Ja też uważam, że wykonawca powinien po sobie posprzątać, ale może ja jestem jakaś niedzisiejsza :roll:

Poltomy, też tak myślę. Ja biorę ekipy do poszczególnych prac, a nie do wybudowania domu i posprzątania ogródka. Na tym świecie nie ma nic za darmo, jeśli wykonawca "za darmo" sprząta, to oznacza, że ja za to płacę. Wolę posprzątać sam.

Mylisz sprzatanie z utrzymaniem porządku a to zasadnicza różnica. Wykonawca nie powinien zostawić terenu budowy w stanie gorszym niż zastał.

Wiadomo , najwazniejsze jest aby ekipa solidnie wykonala robote to, ze bedzie dbala o porzadek napewno jej nie zaszkodzi. Nieraz mala rzecz zostanie doceniona i moze przyniesc wymierne korzysci( polecenie solidnej firmy). Jezeli np. rozbudowuje dom i przy tym zniszcze trawnik moge powiedziec, ze to bylo nieuniknione ale moge tez kupic i rozlozyc trawe z rolki.

Poltomy

--------------------

Chcialem dobrze a wyszlo jak zawsze.