Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ławy fundamentowe - jak dlugo maja schnac?

Danielek

Recommended Posts

ja posprzatam te wory, ale milo bym byl zaskoczony gdyby to zrobila firma,a tak juz szukaja wytlumaczenia "nie bylo gdzie spalic, to zostawilismy tam ..."

Ja wybralem firme, ktora powiedziala, PAN DA DZIALEK, WODE, PRAD, SZOPKE i WC.

Jeszcze mowilem, tylko zebyscie mi balaganu nie zostawili na budowie.

ale nie bede robil rabanu o sterte workow, wezme sam posprzatam (wywioze/spale)

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja posprzatam te wory, ale milo bym byl zaskoczony gdyby to zrobila firma,a tak juz szukaja wytlumaczenia "nie bylo gdzie spalic, to zostawilismy tam ..."

Ja wybralem firme, ktora powiedziala, PAN DA DZIALEK, WODE, PRAD, SZOPKE i WC.

Jeszcze mowilem, tylko zebyscie mi balaganu nie zostawili na budowie.

ale nie bede robil rabanu o sterte workow, wezme sam posprzatam (wywioze/spale)

Wykonawcą to może się nazwać wtedy kiedy pozostanie jedynie Pan da działkę.....

U mnie ławy wysychały niecałe 3 dni w długi weekend (dzięki Geno uspokoiłeś mnie :wink: ).

Co do porządku na budowie, to ja mam w umowie że wykonawca zostawia po sobie posprzątany plac. Codziennie na koniec śmieci palą albo wywożą, a gruz rozsypują w koleinach powstałych po deszczach w drodze gruntowej.

Przez te deszcze mieliśmy inny problem, bo nasza ekipa kierowała gruchy i ciężarówki przez działki sąsiadów (tam jeszcze nie jest rozkopane i od biedy dało się przejechać) - doprowadzało nas to do szewskiej pasji bo zryli je konkretnie :evil: :evil:

• 2 weeks później...

a mam teraz pytanie odnosnie fundamentu:

dzialke mam z lekkim spadem do tylu, i mierzac wykopy pod fundamenty okazalo sie ze z przodu domu, lawa jest na glebokosci 1 metr a z tylu na glebokosci 60cm.

Czy to jest dobrze zrobione?

Czy nie powinien miec wykop w najnizszym miejscu dzialki chociaz 1 metr glebokosci ?

Jeremiasz

czyli maja rozwalic lawy ktore sa juz wylane i robic wszystko od nowa?

:o

a co sie stanie jesli pozostawie tak jak jest ?

dodam jeszcze ze buduje w wielkopolsce i tutaj glebokosc przemarzania ( http://www.muratordom.pl/6735_5016.htm )

wynosi 0,8m

dodam ze bede chcial troche podniesc poziom dzialki tak ze lawy w najwyzszym polozeniu beda ponizej 80 cm

Jeremiasz

dodam jeszcze ze buduje w wielkopolsce i tutaj glebokosc przemarzania ( http://www.muratordom.pl/6735_5016.htm )

wynosi 0,8m

dodam ze bede chcial troche podniesc poziom dzialki tak ze lawy w najwyzszym polozeniu beda ponizej 80 cm

Tam gdzie było powyżej głębokości przemarzania gruntu będziesz musiał dosypać gruntu do rzędnej wymaganej.

ok dziekuje :)

a powiedz mi jeszcze, czy to blad wykonawcy? wedlug projektu wykop powienien miec 1,30m glebokosci, i tylko na poczatku dzialki ma 1,30m.

Wykop powinien miec 1,30 w najnizszym punkcie dzialki? czy w najwyzszym ?

Ławy mogą być schodkowe ale nie mniej niż głębokość przemarzania gruntu.- czyli w punkcie najniższym min. 80 cm

Edytowałęm bo nie doczytałem do końca głębokości przemarzania - jeśli jest 80 cm to wykop w najniższym miejscu będzie miał 80 cm a w najwyższym 130 cm pod warunkiem ,że taki jest spadek działi i ta różnica 50 cm)

Jeremiasz

wynosi 0,8m

Sorki, jakoś tak mi się przeczytało, że chodzi Tobie o wykopy pod ławy.

Ja miałem podobną sytuację (Wielkopolska) i spadek na 15 m długości - 25 cm. W najniższym punkcie kopałem na 100 cm. I nie żałuje tego - uważam, że należałoby skorygować głębokość przemarzania dla tego regionu. Przykład: sąsiad zrobił murek pod ogrodzenie w 2002 r. Zima 2002/2003 sprawiła, że murek wysadziło - widoczne rysy i pęknięcia.

Przykład: sąsiad zrobił murek pod ogrodzenie w 2002 r. Zima 2002/2003 sprawiła, że murek wysadziło - widoczne rysy i pęknięcia.

Murek pod ogrodzenie posadowił na głębokości 1 metra? :o

Co za różnica dla soczewek lodowych czy to murek pod ogrodzenie czy nie? Jakoś nie rozróżniają.... :wink:

Przykład: sąsiad zrobił murek pod ogrodzenie w 2002 r. Zima 2002/2003 sprawiła, że murek wysadziło - widoczne rysy i pęknięcia.

Murek pod ogrodzenie posadowił na głębokości 1 metra? :o

Co za różnica dla soczewek lodowych czy to murek pod ogrodzenie czy nie? Jakoś nie rozróżniają.... :wink:

:D