Danielek 11.05.2006 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 ja posprzatam te wory, ale milo bym byl zaskoczony gdyby to zrobila firma,a tak juz szukaja wytlumaczenia "nie bylo gdzie spalic, to zostawilismy tam ..."Ja wybralem firme, ktora powiedziala, PAN DA DZIALEK, WODE, PRAD, SZOPKE i WC.Jeszcze mowilem, tylko zebyscie mi balaganu nie zostawili na budowie.ale nie bede robil rabanu o sterte workow, wezme sam posprzatam (wywioze/spale) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.05.2006 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 ja posprzatam te wory, ale milo bym byl zaskoczony gdyby to zrobila firma,a tak juz szukaja wytlumaczenia "nie bylo gdzie spalic, to zostawilismy tam ..." Ja wybralem firme, ktora powiedziala, PAN DA DZIALEK, WODE, PRAD, SZOPKE i WC. Jeszcze mowilem, tylko zebyscie mi balaganu nie zostawili na budowie. ale nie bede robil rabanu o sterte workow, wezme sam posprzatam (wywioze/spale) Wykonawcą to może się nazwać wtedy kiedy pozostanie jedynie Pan da działkę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 11.05.2006 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 U mnie ławy wysychały niecałe 3 dni w długi weekend (dzięki Geno uspokoiłeś mnie ). Co do porządku na budowie, to ja mam w umowie że wykonawca zostawia po sobie posprzątany plac. Codziennie na koniec śmieci palą albo wywożą, a gruz rozsypują w koleinach powstałych po deszczach w drodze gruntowej. Przez te deszcze mieliśmy inny problem, bo nasza ekipa kierowała gruchy i ciężarówki przez działki sąsiadów (tam jeszcze nie jest rozkopane i od biedy dało się przejechać) - doprowadzało nas to do szewskiej pasji bo zryli je konkretnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 25.05.2006 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 ławy chcac nie chcac schna juz mi ponad 2 tygodnie i jeszcze postoja tak do poniedzialku przy tym lekkie opady deszczu nie pozwolily im zbyt szybko schnac teraz pytanie: jesli zacnza budowac z bloczka, ile powinni odczekac by ciagnac sciany w gore ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 25.05.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Jeszcze o sprzątaniu: worki wywożę sam a gruz wrzucam w taras - potem zaleję 10 cm i spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 26.05.2006 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 a mam teraz pytanie odnosnie fundamentu: dzialke mam z lekkim spadem do tylu, i mierzac wykopy pod fundamenty okazalo sie ze z przodu domu, lawa jest na glebokosci 1 metr a z tylu na glebokosci 60cm. Czy to jest dobrze zrobione?Czy nie powinien miec wykop w najnizszym miejscu dzialki chociaz 1 metr glebokosci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 26.05.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 ława musi być posadowiona poniżej głębokości przemarzania. Należy pogłębić wykop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackre 26.05.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 u mnie było klika dni. Nawet pytałem o to samo na forum. Na ławy poszedł bloczek i bez przerwy na wyschanie beton komórkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 26.05.2006 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Jeremiasz czyli maja rozwalic lawy ktore sa juz wylane i robic wszystko od nowa? a co sie stanie jesli pozostawie tak jak jest ? dodam jeszcze ze buduje w wielkopolsce i tutaj glebokosc przemarzania ( http://www.muratordom.pl/6735_5016.htm ) wynosi 0,8m dodam ze bede chcial troche podniesc poziom dzialki tak ze lawy w najwyzszym polozeniu beda ponizej 80 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 26.05.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Jeremiasz czyli maja rozwalic lawy ktore sa juz wylane i robic wszystko od nowa? a co sie stanie jesli pozostawie tak jak jest ? dodam jeszcze ze buduje w wielkopolsce i tutaj glebokosc przemarzania ( http://www.muratordom.pl/6735_5016.htm ) wynosi 0,8m dodam ze bede chcial troche podniesc poziom dzialki tak ze lawy w najwyzszym polozeniu beda ponizej 80 cm Tam gdzie było powyżej głębokości przemarzania gruntu będziesz musiał dosypać gruntu do rzędnej wymaganej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 26.05.2006 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 ok dziekuje a powiedz mi jeszcze, czy to blad wykonawcy? wedlug projektu wykop powienien miec 1,30m glebokosci, i tylko na poczatku dzialki ma 1,30m. Wykop powinien miec 1,30 w najnizszym punkcie dzialki? czy w najwyzszym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 26.05.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 ok dziekuje a powiedz mi jeszcze, czy to blad wykonawcy? wedlug projektu wykop powienien miec 1,30m glebokosci, i tylko na poczatku dzialki ma 1,30m. Wykop powinien miec 1,30 w najnizszym punkcie dzialki? czy w najwyzszym ? Ławy mogą być schodkowe ale nie mniej niż głębokość przemarzania gruntu.- czyli w punkcie najniższym min. 80 cm Edytowałęm bo nie doczytałem do końca głębokości przemarzania - jeśli jest 80 cm to wykop w najniższym miejscu będzie miał 80 cm a w najwyższym 130 cm pod warunkiem ,że taki jest spadek działi i ta różnica 50 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 27.05.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Jeremiasz czyli maja rozwalic lawy ktore sa juz wylane i robic wszystko od nowa? a co sie stanie jesli pozostawie tak jak jest ? dodam jeszcze ze buduje w wielkopolsce i tutaj glebokosc przemarzania ( http://www.muratordom.pl/6735_5016.htm ) wynosi 0,8m dodam ze bede chcial troche podniesc poziom dzialki tak ze lawy w najwyzszym polozeniu beda ponizej 80 cm Sorki, jakoś tak mi się przeczytało, że chodzi Tobie o wykopy pod ławy. Ja miałem podobną sytuację (Wielkopolska) i spadek na 15 m długości - 25 cm. W najniższym punkcie kopałem na 100 cm. I nie żałuje tego - uważam, że należałoby skorygować głębokość przemarzania dla tego regionu. Przykład: sąsiad zrobił murek pod ogrodzenie w 2002 r. Zima 2002/2003 sprawiła, że murek wysadziło - widoczne rysy i pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.05.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Przykład: sąsiad zrobił murek pod ogrodzenie w 2002 r. Zima 2002/2003 sprawiła, że murek wysadziło - widoczne rysy i pęknięcia. Murek pod ogrodzenie posadowił na głębokości 1 metra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.05.2006 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Przykład: sąsiad zrobił murek pod ogrodzenie w 2002 r. Zima 2002/2003 sprawiła, że murek wysadziło - widoczne rysy i pęknięcia. Murek pod ogrodzenie posadowił na głębokości 1 metra? Co za różnica dla soczewek lodowych czy to murek pod ogrodzenie czy nie? Jakoś nie rozróżniają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 28.05.2006 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Przykład: sąsiad zrobił murek pod ogrodzenie w 2002 r. Zima 2002/2003 sprawiła, że murek wysadziło - widoczne rysy i pęknięcia. Murek pod ogrodzenie posadowił na głębokości 1 metra? 80 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 28.05.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Przykład: sąsiad zrobił murek pod ogrodzenie w 2002 r. Zima 2002/2003 sprawiła, że murek wysadziło - widoczne rysy i pęknięcia. Murek pod ogrodzenie posadowił na głębokości 1 metra? Co za różnica dla soczewek lodowych czy to murek pod ogrodzenie czy nie? Jakoś nie rozróżniają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 28.05.2006 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 ale jesli wezme nadsypie w kolo domu natyle zeby lawy byly na glebokosci ok 1 metra to mog spac spokojnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 28.05.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 ale jesli wezme nadsypie w kolo domu natyle zeby lawy byly na glebokosci ok 1 metra to mog spac spokojnie? Wg mnie tak, ale niech się wypowie Geno, bo on tak ładnie o soczewkach lodowych pisze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 28.05.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 80 cm O ja.... To ogrodzenie przeciwczołgowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts