Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga mieszkaniowa 110m2

robercikzs

Recommended Posts

Do spadku sa 3 osoby: moja zona, ojciec i siostra. Zona i siostra dziedzicza po 1/6, ojciec ma 1/2+1/6. Ojciec i siostra zbywaja swoja czesc spadku przed notariuszem na rzecz mojej zony i wtedy ojciec i zona maja po 1/2 wlasnosci domu jednorodzinnego. Jak wyglada w tej sytuacji ulga mieszkaniowa 110m2 jezeli dom ma 208m2, czyli kaazdy ma po 104m2. Czy wtedy zona nie zaplaci podatku za spadek?

Moim zdaniem aczkolwiek sie myle, w tym przypadku żona po otrzymaniu spadku 1/6 wartości nieruchomoći nie bedzie mogła skorzystać z "szesnastki" w przypadku zbycia swych udziałów przez siostrę i ojca.

a Jeżeli by mogła to zostanie zwolniona z 1/6 + 1/6 czyli z 1/3 wartości 110m2 , a za pozostałe metry domu bedzie naliczony podatek od darowizny

Znalazlem orzeczenie Sadu Najwyzszego, ze jezeli jest wspolwlasnosc, to wtedy ma sie tyle ulgi ile udzialu we wlasnosci, czyli chyba jesli zonaa ma 1/6, to 1/6 razy 110m2.

A jak jest z tymi podatkami? Podatek musza zaplacic wszystkie 3 osoba z osobna, czy moze moja zona za wszystkich po spisaniu aktu notarialnego o zbyciu spadku na jej rzecz.

Te podatki to jest zgroza :evil:

Musze chyba isc do prawnika i zasiegnac opini, bo jesli tesc i szwagierka zbeda spadek na jej rzecz, czyli darowizna jak piszesz, to rowniz moze skorzystac z tej ulgi, bo art.16 jest w ustawie od spadkow i darowizn. Wiem napewno, ze nie moze przekroczyc tylko tych 110m2. Ale wtedy ma juz przez spadek 1/6 wlasnosci i moze to wykluczac ja z tego artykulu. trzeba bylo zostac prawnikiem a nie elektronikiem :wink:

Do spadku sa 3 osoby: moja zona, ojciec i siostra. Zona i siostra dziedzicza po 1/6, ojciec ma 1/2+1/6. Ojciec i siostra zbywaja swoja czesc spadku przed notariuszem na rzecz mojej zony i wtedy ojciec i zona maja po 1/2 wlasnosci domu jednorodzinnego. Jak wyglada w tej sytuacji ulga mieszkaniowa 110m2 jezeli dom ma 208m2, czyli kaazdy ma po 104m2. Czy wtedy zona nie zaplaci podatku za spadek?

jeżeli zrobicie dział spadku i cześciowe zniesienie wspolwałasności (w I grupie podatkowej, a osoby wymienione do takiej należą) podatku wogole nie bedzie, tam nie ma limitu metrowego :wink:

No, to jest kuszace... :lol:

A jak dokładnie przeprowadzic ten dzial spadku i jak zniesc czesciowa wspolwlasnosc? Czy ten dzial przeprowadzic sadownie, czy u notariusza?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

można i tu i tu,

szybciej na pewno będzie u notariusza, robi się to w jednym akcie notarialnym, warunek tak jak pisałem na priva , że postępowanie spadkowe odbyło się i spadek został zgłoszony do US,

częściowe zniesienie oznacza , że nieruchomość będzie miała nie jednego właściciela, a 2 - po nabyciu spadku było 3 :wink: