Zavadcoff 10.05.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witam,Jestem w 25% posiadaczem gruntu i budynku mieszkalnego na nim usytuowanym. W chwili obecnej otrzymałem pozwolenie na budowę drugiego domu jednorodzinnego bezpośrednio od tyłu obecnego domu (patrząc od strony ulicy) - takie "bliźniaczenie wzdłuż działki". Po obu stronach budynku obecnego i budowanego jest 4,5 metra do granicy działki.Chciałbym dokonać podziału działki w następujący sposób:1. teren pod budowanym budynkiem plus droga dojazdowa wzdłuż obecnego (szerokość 4 m) i2. reszta (przód działki bez drogi dojazdowej + pas wzdłuż budowanego budynku + ogród z tyłu budowanego budynku).Mam nadzieję, że ten opis nie jest zbyt zawiły?Po dokonaniu podziału chciałby znieść współwłasność u notariusza.Czy taki manewr jest możliwy i jaka jest procedura podziału działki?Dzięki PAweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 10.05.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Radzę porozmawiać z geodetami pracującymu w tym rejonie, oni pewnie poradzą najlepszą drogę znając realia panujące w gminie.Możesz podzielić na drodze administracyjnej, czyli wstepny projekt podziału, po uzyskaniu postanowienia o podziale- mapa do celów prawnych z projektem podziału, decyzja i wizyta u notariusza.W tej drodze o podział musza wystapić wszyscy współwłascicieleDruga droga to droga sądowa- mapa podziału i nastepnie pismo procesowe do Sądu, rozprawy, wyrok Sądu o zniesieniu współwłasności i po orawomocnieniu wniosek do Ksiąg Wieczystych o ząłożenie nowej KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts