Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam doprowadzone 3-fazowe zasilanie do płyty ceramicznej, a okazuje się, że płyta potrzebuje tylko dwóch, a trzeciej już nie :o .

Czy w takim wypadku standardowe podłączenie kablem 3-fazowym i takim wyłącznikiem w skrzynce jest poprawne? Czy może powinny być to dwa oddzielne wyłączniki 1-fazowe?

Czy ktoś to przerabiał?

Prośba o pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/53646-podl%C4%85czenie-p%C5%82yty-ceramicznej-do-sieci-elektrycznej/

Ja też tak mam, płyta AEG.

Podłącz kabel PE, N, L1 i L2 tam gdzie trzeba (zgodnie ze schemayem podłączenia płyty)

Wszystko powinno pracować przy zabezpieczenu trójfazowym i różnicówce trójfazowej.

Ja też tak mam, płyta AEG.

Podłącz kabel PE, N, L1 i L2 tam gdzie trzeba (zgodnie ze schemayem podłączenia płyty)

Wszystko powinno pracować przy zabezpieczenu trójfazowym i różnicówce trójfazowej.

No właśnie, w Electroluxie tak samo - w sumie ten sam koncern.

Pracować zapewne będzie, ale czy zabezpieczenie trójfazowe dla zasilania dwoma fazami będzie odpowiednie?

Jak najbardziej. Będzie tylko występowało niesymetryczne obciążenie sieci.

Zwróć przy okazji uwagę na pobierany prąd przy takim obciążeniu. Prąd będzie płynął przewodami fazowymi i przewodem N i to nie mały. Sugerowany przekrój kabla 5x6mm2

Z punktu widzenia zabezpieczenia nie ma znaczenia. Każda faza i tak jest niezależnie zabezpieczona. tylko wszystkie ESy są spięte mechanicznie razem.

Zwróć przy okazji uwagę na pobierany prąd przy takim obciążeniu. Prąd będzie płynął przewodami fazowymi i przewodem N i to nie mały. Sugerowany przekrój kabla 5x6mm2

Z punktu widzenia zabezpieczenia nie ma znaczenia. Każda faza i tak jest niezależnie zabezpieczona. tylko wszystkie ESy są spięte mechanicznie razem.

Ok,

ale właśnie to niesymetryczne obciążenie sieci jest pewną wadą.

Mam małą moc przyłączeniową i za często może "wywalać" w skrzynce całą fazę.

Nie wiem już czy brać tą płytę czy szukać innej gdzie jest przyłączenie 3-faz.

To jest tak że kuchenka jest zasilana prądem o napięciu 230v tylko że producent przewidział podział mocy poszczególnych palników na inne fazy!

Czyli w tej sytuacji kiedy korzystaż z kilku palników prąd pobierany jest z osobnej fazy i nie spada napięcie i kabelki się tak nie grzeją

Pędze jw z 220 v i chodzi perfect

Czyli nie ma co przesadzać i nie zwracać uwagi na takie szczegóły?

Ale i tak to dla mnie dziwne dlaczego nie ma pełnego trójfazowego podłączenia.

Ale chyba ją wezmę i nie będę już marudził :wink:

Jak podłączysz płytę przewidzianą do zasilania dwufazowego jednofazowo, na pewno w przewodzie neutralnym będzie płynął większy prąd niż w przypadku połączenia dwufazowego.

Natomiast nie wiadomo co z elektroniką płyty. Tu pewności nie mam, ale powinno być OK, chociaż producent zakłada podłączenie zgodne z proponowanym przez siebie pod groźbą utraty gwarancji.

No,no 5x6mm do płyty elektrycznej. To ma być hutniczy piec oporowy?

32A bezproblemowo na tym przekroju. Płyta będzie "hulać" z mocą 32kW.

Masz taki przydział mocy?

Pozdrawiam,

Sunao

Przepraszam miało być 22 kW :)

No,no 5x6mm do płyty elektrycznej. To ma być hutniczy piec oporowy?

32A bezproblemowo na tym przekroju. Płyta będzie "hulać" z mocą 32kW.

Masz taki przydział mocy?

Pozdrawiam,

Sunao

Przepraszam miało być 22 kW :)

Płyta ma 7,1kW. Jak ktoś ją podłączy jednofazowo to prąd przy maksymalnym obciążeniu będzie ok32A

Ja mam dodatkowo podpięty piekarnik na tym obwodzie, aby wszystko na raz wyłączać i nie ciąnąć do piekarnika osobnej linii do kuchnii, a podłączać go do ogólnej jnstalacji gniazd kuchennych nie chciałem.

Poza tym warto czasem nie żyłować parametrów kabli w instalacji

Witam

Płyta ma 7,1kW. Jak ktoś ją podłączy jednofazowo to prąd przy maksymalnym obciążeniu będzie ok32A

Dlatego nie ma co kombinować i podłączyć na 2 fazy i wtedy wystarczy nawet 5x2,5 i wszystko będzie ok.

Ja to widzę tak do fazy L1 podłączasz piekarnik do fazy L2 i L3 podłączasz płytę i masz spokój i pewność że nic się nie wydarzy. Różnicówka jak i wyłącznik nadprądowy dobrze podłączane zadziałają niezależnie od tego na której fazie było przebicie, będą chronić całość. Przewód zasilający musi być większy niż 2,5 mm2 i będzie dobrze.

Też tak sądzę.

A z tym podłączeniem jednofazowym to bym byl ostrożny, bo aby stwierdzić czy producent zalecając podłączenie dwufazowe przewidział spirale grzejne na 400V czy wszystkie są na 230V i podzielnone na dwie fazy do przewodu neutralnego należałoby rozebrać obudowę i przyjrzeć się połączeniom. Jezeli pierwszy przypadek to po włączeniu na 230V nie osiągnie się maksymalnej mocy płyty. W drugim przypadku jak ktoś przewidział mały przekrój kabla zasilającego może spróbować podłączenie po dwie żyły na L1 i N zakładając że użył kabla 5x.