Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia na okno

anecia

Recommended Posts

Słyszałam, że istnieją folie mleczne, którymi można zakleić szybę. Wiecie coś na ten temat? Co to za folia i gdzie ją można kupić? A może macie inny sposób na przysłonięcie okna w toalecie, tak żeby nie zasłaniać pięknej drewnianej ramy a zabezpieczyć się przed oczami sąsiada?

anecia, nie wiem gdzie można kupić mleczną folię, ale widziałam w jakimś markecie budowlanym (zdaje się, że na dziale tapet) folię, która bardzo przypomina witraż. W dodatku z obu stron widać wzór a nie jak na naklejkach tylko z jednej. Bardzo ładnie, to wygląda chociaż pewnie nie do każdego wystroju wnętrza pasuje taki "witraż". Może popytaj o tą mleczną folię jakiegoś sprzedawcę okien lub drzwi :roll: Sprawdziłabym też w jakichś specjalistycznych sklepach...są takie dla artystów czy cóś...

Folie o jakich mówisz dają ładny efekt zmatowienia. Najlepsza jest chyba srebrna transparentna. Takie folie dostaniesz w każdej agencji reklamowej w twoim mieście, ale uważaj na samo przyklejanie, bo z tym też jest sporo zabawy i łatwo o popsucie całego efektu.

Naklejanie folii na duzych powierzchniach jest proste pod warunkiem ,ze sie zna "sztuczke" jaką stosuja firmy od reklamy wizualnej.

1.Przygotowac roztwor wody i plynu do mycia naczyn."Robimy na oko" :lol: , tak zeby roztwor pod palcami sprawial wrazenie, ze jest slisko.

2. obficie zwilazamy cala powierzchnie na ktorej bedzie przyklejana folia

3. sciagamy papier "transportowy " z folii i nakladamy ja na mokra powierzchnie , do ktorej ma byc folia przyklejona.

4.swobodnie przesuwamy i ukladamy folie wyrownujac powstale faldy.

5. wyciskamy dokladnie nadmiar plynu i powietrza spod folii- najlepiej raklą fotograficzna lub kawalkiem gumy-wycieraczki takiej do mycia szyb, ale moze byc zwykla sciereczka.

6. po odparowaniu wody folia jest nie do sciagniecia, po tygodniu sie zawulkanizuje na amen.

Pamietaj - lepiej folie docinac na szkle /np nadmiar/ niz doklejac.

Folie o duzej wytrzymalosci, nadajace sie do Twoich zabiegow, dostaniesz u producentow mebli i szklarzy.

Naklejanie folii na duzych powierzchniach jest proste pod warunkiem ,ze sie zna "sztuczke" jaką stosuja firmy od reklamy wizualnej.

1.Przygotowac roztwor wody i plynu do mycia naczyn."Robimy na oko" :lol: , tak zeby roztwor pod palcami sprawial wrazenie, ze jest slisko.

2. obficie zwilazamy cala powierzchnie na ktorej bedzie przyklejana folia

3. sciagamy papier "transportowy " z folii i nakladamy ja na mokra powierzchnie , do ktorej ma byc folia przyklejona.

4.swobodnie przesuwamy i ukladamy folie wyrownujac powstale faldy.

5. wyciskamy dokladnie nadmiar plynu i powietrza spod folii- najlepiej raklą fotograficzna lub kawalkiem gumy-wycieraczki takiej do mycia szyb, ale moze byc zwykla sciereczka.

6. po odparowaniu wody folia jest nie do sciagniecia, po tygodniu sie zawulkanizuje na amen.

Pamietaj - lepiej folie docinac na szkle /np nadmiar/ niz doklejac.

Folie o duzej wytrzymalosci, nadajace sie do Twoich zabiegow, dostaniesz u producentow mebli i szklarzy.

Wojtku jestes niesamowity

Bardzo dziekuję za ten opis