Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie mam rzutu polaci dachowej wiec nie jestem pewna ale wyglada to na "krytyczne" miejsce na dachu - najpierw z polozeniem dachowki (choc dobry dekarz nie powinien miec problemu) ale potem z odprowadzaniem wody i chyba nabardziej z ew smieciami (np. opadlymi liscmi) ktore moga sie tam klinowac ew ze sniegiem ktory nie zsunie sie z dachu a bedzie tam lezal i powoli topniał

tak to wyglada z tego widoczku , moze w rzeczywistosci rozwiazali to tak ze tego problemu nie bedzie

no coz - cczasami jak dzialka waska, a musi byc dwustanowiskowy garaz a piwnicy sie nie chce lub jest zbyt kosztowna - innego wyjscia nie ma

a wbrew pozorom taki uklad zly nie jest -(moze architektonicznie gorzej ale praktycznie nie :)) ze od ulicy widac glownie garaz - przynajmniej dom nie rzuca sie w oczy ...

dom i prywatna czesc ma sie od strony ogrodu i tyle

. Ja tylko bym zmieniła schody, wstawilłabym je do salonu- może kręcone....

do wlasciciela domu!

niech cie reka boska broni zmieniac schody !!! :lol: :lol: :lol:

odpowiadajac na ewentualne pytania:

raz ze wtedy likwidujesz te mala garderobe obok (a uwierz ze schowkow w domu nigdy dosc :wink: )

dwa ze schody nie sa wygodne (zadne :wink: ) a krecone sa juz najbardziej uciazliwe przy uzytkowaniu

trzy krecone sa najbardziej "wypadkowymi" schodami - zwezaja sie wyraznie , latwo zleciec i stracic rownowage , juz nie mowiac ze samo schodzenie gdy sie "krecimy" bywa uciazliwe dla tych z bardziej delikatnym blednikiem

krecone schody maja dwa plusy - zajmuja mniej miejsca (wiec jesli tego miejsca nie ma to je sie robi) , ciekawie wygladaja (kwesta gustu)

za to jesli chodzi o praktycznosc i pozniejsze bieganie po nich z gory na dol odpadaja na starcie :wink:

Boże a dlaczego?

Może powinnam dodać ,że ja tak mam bo na gorze mam pokój- biblioteczke do nauki, z komputerem i mi nie przeszkadza takie usytuowanie schodow a w miejscu schodow w tym projekcie mam pomieszczenie gospodarcze, garderobę i maciupkie wc dla gości z wejsciem od strony korytarza w lekkim skosie.

Jaka jest szerokość korytarza czy nie jest pon. 90cm u mnie taka byla i zmienilam na 120 aby bylo wygodniej zrobilam to kosztem zwęzenia wc, garderoby i pom. gosp.

dopisalam w poprzednim mailu - pamietaj ze te schody bedziesz uzytkowac Ty i Twoja rodzina przez (oby !!!) paredziesiat lat - :wink:

byc moze beda tez mieszkac tam starsze osoby? a jesli nie teraz no to kiedys Wy :wink:

dwa - nawet taki banal jak wnoszenie mebli bywa duzo bardziej uciazliwe

moje zdanie jest takie - zrobic je jak najwygodniejsze i najbardziej praktyczne :wink:

ja bym sie tu zastanawiala czy raczej nie zrobic ich nawet ze spocznikiem :wink: a nie zabiegowe

to ja was pogodzę .....

a kto sie tutaj kłoci ? :wink: :lol:

zeby bylo jasne - nic do kreconych nie mam, po prostu sa mniej wygodne i tyle

natomiast mase ludzi je ma w swoich domach i sa zadowoleni

do nowobudowanych domow polecalabym "normalne" schody ale to zawsze wybór Inwestora :wink:

ps. szkoda ze gory nie bedzie - tracisz mase miejsca a i tak (jak chcesz tam strych zrobic czyli miec mozliwosc chodzenia na poddaszu ) to przeciez i tak dajesz strop

- czyli koszty takie same jak z poddaszem za to brak powierzchni do wykozystania - bedzie tylko duzy , trudnodostepny stryszek

Dlatego ja wcisnęłam swoje schody do projektu, bo też nie miałam pokoju na górze ale w miarę przemyśleń okazalo się,że brak pokoju do nauki stąd wykorzystanie stryszku, a w moim projekcie wejście na stryszek było w korytarzu schodami strychowymi. Szkoda było nie wykorzystać tamtej przestrzeni. Tym bardziej ,ze mam strop żelbetowy a nie drewniany. Ja mam ciut większy dach coś ok 310m2,