Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tamara i Darek - robienie wykusza to upierdliwa sprawa i jakbyś poznała rzeczywisty koszt to pewnie byś się zdziwiła. W salonie lotka jest wystarczająco dużo miejsca by postawić stół "jadalny" - wykusz tu niewiele zmieni.

rozmawiałem kiedyś ze "szczęśliwymi" posiadaczmi wykusza i go oglądałem w realu - jako jadalnia to nieporozumienie bo i tak jest za mały (no chyba że jadalnia ze stoliczkiem 80x80cm)- najlepiej nadawałby się na kwiaty - bo miałby dużo światła - no ale wywalać ca 30k pln żeby kwiaty miały jasno - no ja dziękuję.

Ostatnia sprawa to wygląd lotka z takim wykuszem. - IMHO lotek to prosty domek wiejski wykusz będzie tu jak kwiatek do kożucha.

https://forum.murator.pl/topic/53666-projekt-lote-pracownia-archipelag/page/36/#findComment-2600436

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pierwek - wykusz ma wychodzic poza obecna linię domu na ok 60-70 cm , nie wiemy jeszcze czy zrobimy go zupełnie prostego z jednym oknem czy z trzema. Na pewno możliwość obejrzenia takiego wykusza w realu bardzo by nam pomogła w podjęciu ostatecznej decyzji. Może nadarzy się taka okazja.

Koszty też są istotne i na pewno jeśli uznamy że koszty nie są adekwatne do efektu to będzie trzeba zweryfikowac plany.

Wykusz był zawsze moim marzeniem a drugiego domu nie planujemy budować. Staramy się więc znaleźć rozwiąznia które najbardziej przybliżą nas do

wymarzonej wizji domku ale jesteśmy realistami i wiemy że niektóre plany być może będzie trzeba zmieniać dlatego tak cenne są uwagi bardziej doświadczonych osób.

Pozdrawiam

Tamara

https://forum.murator.pl/topic/53666-projekt-lote-pracownia-archipelag/page/36/#findComment-2600648

Witam nowych Lotowiczów.

My też jesteśmy nowicjuszami w tym gronie. Budujemy (tzn. zaczynamy) pod Bydgoszczą. Też mamy w planie kilka zmian. Oczywiście przesuwamy okna w pokoikach, przedłużamy garaż o 90 cm żeby przesunąć ścianę kotłowni w głąb garażu. Zyskamy większą powierzchnię dla pieca. Przesuwamy też ścianę salonu zmniejszając o ok. 70 cm kuchnię - będzie miejsce na jadalnię w salonie. Okno w salonie też przesuwany w kierunku kuchni, żeby oświetlało kącik jadalny. Nie oddam pralni!! Czytałam, że niektórzy łączą pralnię z kotłownią. U nas pralnia najpierw miała być zmniejszona na rzecz kotłowni. Ale stwierdziłam, że nie zrezygnuję z pralni - nie muszę zagracać łazienki (widok pralki, brudnej bielizny do prania, wiader, mopów, misek, proszków nie jest ozdobą łazienki), będzie w niej mała wanna (np dla karpia na Wigilię), kosze na brudną bieliznę i lineczki do suszenia prania. To bardzo praktyczne i potrzebne pomieszczenie w domku. I Lotek to ma!! Mała bo mała ale jest.

Co do wykusza też uważam, że nie zyska się zbyt wiele miejsca na jadalnię. Tak jak jest w projekcie (szerokośćs salonu), jest całkiem wystarczająco.

Ciekawa jestem innych zmian jakie wprowadzacie w swoich lotkach.

Pozdrawiamy i życzymy pracowitego i owocnego tygodnia. Wklejajcie zdjęcia Waszych budów

Glamosie

https://forum.murator.pl/topic/53666-projekt-lote-pracownia-archipelag/page/36/#findComment-2601152

dla zainteresowanych,

podajcie e-malie to wysle fotki.

Najwazniejsze zmiany u nas w porównaniu z oryginałem to:

- likwidacja ścianki działowej /konstrukcyjnej/ miedzy salonem a klatka schodowa- zamiast niej jest belka wzmacniajaca na suficie.Daje to efekt bardziej przestronnego salonu,

- schody lane zamiast drewnianych,

- poszerzerznie wiatrolapu kosztem małego Wc 1/5,

- zamiast 2 okien 02 w salonie o wymiarach 150/150 wstawlismy 1 okno o wymiarach 180/150, co zwiekszy ustawnosc salonu,

- kotłownia (bedzie piec gazowy) jako jedno pomieszczenie z pralnia w miejsce pomieszczeń 1/6 i 1/7 oraz 1/12

- lazienka przeniesiona do pokoju 1/8

no i oczywiście zmiana daszku nad wejsciem wg projektu Agi i Remika,

Aga i Tomek

https://forum.murator.pl/topic/53666-projekt-lote-pracownia-archipelag/page/36/#findComment-2603006

Na samym początku wielkie dzięki za możliwość oglądania pięknego Lotka u Macieja K , bardzo nam się podobał i bardzo dziękujemy .Wizyta u Was dała nam inne spojrzenie na naszego przyszłego Lotka , wielkie dzięki .

Tommasti przwesyłam maila z prośbą o zdjęcia [email protected]

jJoana bardzo podoba mi się Twój Lotek tym bardziej że jest to Lotek I taki jak my budujemy , podoba mi się bardzo kolor elewacji oraz dachówki i jestem prawie pewna że to jest to . Bardzo prosze o zdjęcia mail powyżej

Pozdrawiamy i życzymy wytrwałości

Aneta i Andrzej

https://forum.murator.pl/topic/53666-projekt-lote-pracownia-archipelag/page/36/#findComment-2604832

Witam ja również z chęcią zobaczę zdjęcie Waszego Lotka [email protected]

Moje zmiany to:

1. powiększenie garażu o 1,5 m

2. schody lane dwubiegowe

3. zrezygnowaliśmy z garderoby (pomieszczenie 11) na rzecz schodów dwubiegowych ale za to powstało całkiem sporę pomieszczenie pod schodami i fajna wnęka na szafę zaraz przy schodach

4. zrezygnowaliśmy z pralni , powiększając tym samym pomieszczenie gospodarcze , z pralni została tylko mała wnęka tak tylko na kabinę prysznicową,

5. w salonie zrezygnowaliśmy z jednego okna ,

6. oddzieliliśmy salon od kuchni ścianką (taki kawałek ścianki nie do samego sufitu) , okno przesunęliśmy do salonu bo tam będzie stał stół jadalny,

7. ściana pomiędzy pokojami 8 i 9 jest prosta

8. w łazience zrobiliśmy duże okno takie 70x200 (zamiast tych dwóch małych z łazienki i pralni)

9. zastanawiamy sie jeszcze nad daszkiem albo go nie będzie albo będzie według projektu Agi i Remika

10. wstawiamy 4 okna dachowe

11. tak jak Aga i Remik podnieśliśmy ściankę kolankową

To chyba wszystkie z naszych zmian, na poddaszu planujemy zrobić pokoik z garderobą dla naszego dziecka a z reszty mały stryszek.

Żałujemy tylko, że komin jest od strony pomieszczenia gospodarczego a nie od strony garażu, było by więcej miejsca a tak musimy trochę pokombinować z piecem u nas będzie na eco groszek. Jak mówi mój mąż jak będziemy budować kolejny dom to może wszystko będzie tak jak trzeba :)

Pozdrawiamy Wszystkich i czekamy na zdjęcia

Ela, Witek i Kaja

https://forum.murator.pl/topic/53666-projekt-lote-pracownia-archipelag/page/36/#findComment-2604871

dla zainteresowanych,

podajcie e-malie to wysle fotki.

To ja też poroszę na [email protected]

Mam zdjęcia mojego kominka ale nie będę Was nimi uszczęśliwiać bo to straszna nuda.Czarne okienko na tle białej jeszcze sciany.Bez sensu.

https://forum.murator.pl/topic/53666-projekt-lote-pracownia-archipelag/page/36/#findComment-2605660