Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

niestety nie, to cena bez dzialki...i co Wy na to?? ja nie wiem jk to wyszlo wszystko...cena robocizny to wyszlo ok 80tys. zapisywalem wszystko dokladnie nawet wydatki kilkuzlotowe. w tej kwocie sa rowniez wszystkie oplaty przedbudowlane (projekt przylacza itd ale to nie wiele ok 10tys) czy ktos z Was wydal tez tak duzo??

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jarzyq poruszył wątek który właśnie bardzo mnie ostatnio interesuje. My na razie jesteśmy na etapie "przedwięźbowym". Wczoraj właśnie robiłem podliczenia. Dodając koszty robocizny, materiału (drewno+dach) które są przed nami i które mamy już oszacowane tak na +/- 5% SSO wyjdzie nam tak pod 150 tys. Oczywiście wątek koszty budowy jest tak zależny od tysiąca różnych założeń, sposobów budowania, materiałów itd. że pewnych rzeczy nie da się porównać tylko dlatego że stawiamy wg tego samego projektu. Ale jeśli ktoś mógłby podzielić się swoimi wyrażanymi w krajowej walucie wielkościami dotyczącymi postawienia na swych działkach domu LOTE w stanach zbliżonych (SSO, SSZ) to na pewno stworzymy ładny materiał do przemyśleń dla przyszłych LoteBudujących. A jeśli ktoś nie chciałby na forum to ja będę bardzo wdzięczny za podanie na priva ile Was wyniósł koszt samej robocizny SSO. A koszty przedinwestycyjne (projekt, adaptacja, ogrodzenie, przyłącza) też mam prawie równo 10 tys.

u nas stan surowy ze ściankami działowymi 220tys ,okna z szybą P2 15tys. a nasza piękna działeczka 250tys. SZOK . ale trudno bedzie pięknie .

jJoana bardzo proszę o zdjęcia na maila [email protected] , bardzo bardzo proszę , wybrałam taka dachówkę jak Ty więc jestem bardzo bardzo ciekawa Twojego Pięknego LOTKA /oczywiście środek LOTKA też może być /

pozdrawiam Aneta

Dzien dobry,

SSO - ok. 190 tys. +-10 tysiecy (raczej plus).

Kolejna prosba do was, elektryka tym razem. Czy robiliscie ja wg. projektu z firmy archipelag czy zmienaliscie. Ile wyszlo wam punktow? Swietnie gdybyscie podali liczbe punktow na pomieszczenie i ich rozmieszczenie np. na szkicu. Milo by bylo skorzystać z Waszego doświadczenia.

No i jeszcze jedna prosba, ogrzewanie - kaloryfery, czy podlogowka (wszędzie?), jak zrobiliście?

Dziekuje za pomoc.

wlasnie dostalem koszturys po wykonaniu prac elektryka: wyszlo mi 198 punktow, ale z projektu z archipelagu nie korzystalem prawie wogole. tez jestesmy bez doswiadczenia i pewnie dlatego tyle wyszlo (np nasz blad to 7 pktow na telefon i int w domu a mozna jeden i bezprzewodowy zrobic :) generalnie mielismy swietnego elektryka, ktory bardzo duzo nam podpowiedzial ciekawych rozwiazan (nie naciagal !!) generalnie na etapie elektryki powinno sie miec rozrysowane podstawowe funkcje kazdego z pomieszczen-wtedy jest o niebo latwiej. szkicami sie nie pochwale bo to na prawde szkice olowkowe bardzo bardzo amatorskie :) ile mozna sie spodziewac za wszystkie instalacje w domu (hydraulika, woda, kanaliza piec, kaloryfery itd)??

PS pocieszyliscie mnie troche z tymi kosztami bo myslalem ze sam jedyny tylko tyle wydalem...czasami jak czytam forum i widze 150k za caly dom to mnie skreca, ale nie z zazdrosci, tylko po prostu wiem ze nie jest to mozliwe, chyba ze ktos buduje b duzo samemu.

pozdrawiam

Niezłe sumki ale u mnie nie lepiej. My do tej pory wydaliśmy około 250 tys. a mamy stan surowy zamknięty w środku elektryka, hydraulika (bez podłogówki jeszcze) i wytynkowane ściany w środku. Jeśli chodzi o ogrzewanie my na dole robimy wszędzie podłogówkę a do góry kaloryfery.

Szip śliczna ta Twoja Lotka

Pozdrawiam

Dwoi się i troi od tych zer. Ale u nas też po podliczeniu wyszło nie mało. Mamy Lote I stan surowy bez dachu. Koszty przedbudowlane: papiery, garaż, przyłącza - 14 tys. Na budowę (łącznie materiały i robocizna) wydaliśmy

ok. 91 tyś. W tym są ściany zew. i wew.działówki (Solbet), zalany strop terriva, rozprowadzenie kanalizy, kominy systemowe, nadproża Jurand (z gotowymi skrzynkami na rolety), tarasy, na podłodze chudziak.

I tyle na ten rok, ewentualnie jeszcze coś na zabezpieczenie całości przed zimą.

Przed nami kolejne wyzwanie - dach, w Lote I jest b. drogi. Szacujemy, że może starczy 65 tys. Oby.... Zobaczymy co przyniesie następny rok.

Pozdrawiamy

Owieczko, Twój Lotek jest uroczy a przede wszystkim taki ..... gotowy. Gratulujemy tempa i organizacji pracy.

Witamy!

Jestesmy nowymi posiadaczami projektu Lote. Przejrzelismy całe forum na ten temat, ale ponieważ dopiero rozpoczynamy, mamy "głód wiedzy" na temat budowy i wygladu poszczególnych poszczególnych pomieszczeń.

Jaki typ ogrzewania wybraliście - grzejniki czy ogrzewanie podłogowe -co lepsze??

Czy ktoś z Was adaptował projekt do celów ogrzewania kominkiem (jako alternatywny sposób)??

Bedziemy wdzieczni za pomoc i ewentualne zdjecia (być moze gotowych pomieszczeń)

POZDRAWIAMY

U mnie dwoi sie, bo powiekszylem nie tylko garaz ale i caly dom po ok. 1 m. Pociagnelo to za soba wieksze wydatki na materialy. Dodatkowo lekki spadek na dzialce, a to i sciany fundamentowe wyzsze, no i ziemi do srodka trzeba bylo domawiac, o wiezbie dachowej i wiekszym wymiarze law nie wspomne.

Co do ogrzewania, na poczatku palnowalem podlogowke w kuchni, korytarzu oraz w lazience, reszta grzejniki. Zastanawiam sie jednak nad podlogowka na calym parterze, ale... chcialbym miec troche drewna na podlodze w salonie i pokojach (panel, deska, na co mnie bedzie stac) i nie wiem czy podlogowka da rade przy takim izolatorze.

Co do kominka, znowu dylemat, z plaszeczem czy DGP (dom duzy - gora zaadoptowana wiec ciepla nigdy dosc), na te decyzje mam jeszcze czas.

Napisze jak juz wybiore.

I tak wszystko zalezy od finansow.

Pozdrawiam.

Gość Akrimka

Czopuch,

My mamy podobne ząłożenia co do ogrzewania - podłogówka w kuuchni, łazience i korytarzu, na dole 4 grzejniki - salon i 3 pokoje. nie chcemy kominka z płaszczem tylko bedziemy miec piec w kotłowni.

Góra jeszcze nie wiem jak rozdysponujemy ale może coś z kominka z dołu a jak nie to pójdą grzejnik i tak.

Co do podłogówki pod deskami.. hmm sam nie wiem, tak jak piszesz tpo dobry izolator, do tego specjalne panele lub deski. No chyba ze ktos cały dół daje w kaflach to tylko podłogówka.

Elektryke mam zamiar robic sam z pomoca szwagra, i tez sie zastanawiam zeby już plan robić. Mój znajomy zrobił soebie w jakimś programie wizualizacje domku i z tego miał wszytkie punkty elektryczne juz zaplanowane.

Co myślicie o podświetlanych schodach tak co drugi stopień?

Pozdrawiam

jJoana bardzo proszę o zdjęcia na maila

Obiecuję, że po weekendzie coś wyślę Jutro zrobię fotki w środku.

Z zewnątrz nic już się nie zmienia.W przyszłym tygodniu przyjdą zrobić ogrodzenie od frontu.Wykorzystam moment kiedy zdemontują to wstrętne tymczasowe i sfotografuję Lotka "w całej okazałości".

Ja mam schody podświetlane co trzeci stopień tak tylko żeby poświata była (na razie wypuszczone kabelki - widziałam coś takiego w realu i nawet fajnie to wyglądało) Jak będzie nie nieładne to po prostu nie będziemy włączać a kable lepiej było po wypuszczać wszędzie bo później byłby z tym kłopot :)

Gość Akrimka

Dokładnie, zawsze lepiej miec kabel niż później żałowac i kuć swiezutkie ściany.

Sie zastanawiam na instalacją tv i komputerową. Teraz sa routery.. wiec chyba nie ma sensu robić gniazdek kablowych wszędzie, wiem ze niektórzy robią gniazdka. ale czy to ma sens w dobie laptopow z WiFi..?

Zreszta my jeszcze kredytu nie załatwili, fundamanty z działką czekaja a mnie sie instalacja wifi.. zamarzyła.

POzdrawiam

czopuch w temacie dachówki odpowiem jak podpytam męża bo to on pilotuje , ja wybrałam kolor ale jaki ? poprostu był mładdny i tyle , dowiem sie -napisze ale jeżeli mam być szczera to podglądałam zdjęcie jJoany i tak ma wyglądać nasz Lotek poniewaz bardzo mi się podoba to zestawienie .

chciałam wkleić zdjęcia ale zapomniałam jak to sie robi -skleroza