Piotr i Marzena 20.10.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Robimy postępy pomimo paskudnej pogody ... http://img14.imageshack.us/img14/248/dsc00217nw.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejnowski 25.10.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, ja zaczynam swoją przygodę z budowaniem domu. Projekt Lote bardzo wpadł mi w oko szczególnie z tym "większym" poddaszem wiadomo z jakich powodów Najkrócej mówiąc jestem na etapie kupowania działki i przeliczania kosztów. Możecie powiedzieć mi swoje mniej więcej sumaryczne koszty poszczególnych stanów budowy? Nie wliczając działki chodzi mi o sam dom i krótki opis technologii budowy + ew. zmiany w projektach. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam wszystkich budowlańców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 25.10.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 U nas bez działki i bez fundamentów SSZ - 218 tyś.Poroterm 25, dachówka ROben, okna 3szybowe,5xfakro, tynki tradycyjne metodą gosporadcza czyli ja ojciec i majster, wylewki-podłogówka 85m2+rurki do CO, woda, pradOgólnie robocizna: 28tyś za wymurowanie i 20tyś za robocizne dachu, prąd 2tyś, podłogówka i czesc CO 2tyś, 2tyś za podłączenie wody, wylewki 3800 (318m2) reszta kasy to materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejnowski 25.10.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 SSZ? Aż tyle nie doczytałem aby jeszcze w skrótach się porozumiewaćW sumie wycena bardzo mnie ucieszyła bo ja z narzeczoną liczymy jakieś 250 tys. ale już np tynki to znajomy, który też się aktualnie buduje chcemy podpowiedział aby tynki maszynowo nałożyć u niego wylewka i tynki jedna firma robiła i zajęło im to ok 3 dni i też bym się zdecydował na taki manewr, instalacje el. sam zrobię, gorzej z CO bo na tym kompletnie się nie znam no i hydraulika to mój konik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 25.10.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 SSZ- stan surowy zamknięty, w zasadzie jak odpalę kotłownie i grzejniki zamontuje, to prawie deweloper. Mam pytako, kto ma parapety wewntrzne drewniane, ja mam zrobione z dębu, około 30mm grubości. Nie wiem czy lakierowac w kolor okien - orzech, czu np dobrać do podłóg, a moze zostawić naturalny? . A tak wogule to dąb jako twrade drewno ciezko sie barwi, jakieś sposoby, specjalne lakiery?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.10.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 macie może fotki swoich podbitek? Szczególnie by mnie interesowały fotki do LOTE2. jakoś nie mam koncepcji... No i podbitka na ganku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 26.10.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Ja mam nadbitkę, tzn deseczki są na krokwiach o takie http://lh4.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/SuYJvLUZjsI/AAAAAAAACrc/4iaKzKUkaUI/s640/DSC03954.JPG A daszek nad wejsciem jest tak samo, tylko ze faktycznie jest trochę wysoko, i zastanawiam sie jak to obnizyć optycznie jakaś zabudową. Zrobię fotkę i wrzucę przy okazji. A ja włąsnie biorę wolne i chce podokańczać tynki na poddaszu. Na dole za to wilgotno, wiec skoro będę cały dzień na budowie to zastosuje konkretne wietrzenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.10.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 bardzo ładne, tylko tak jak pisałaś to niestety nadbitka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 28.10.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 nie musi być podbitka, my zakładaliśmy od początku, że nie będziemy robić podbitki, bo chcemy krokwie zostawić widoczne strugane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.10.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 no u mnie musi być podbitka - choć nadbitka z tak struganymi krokwiami jest na pewno ładniejsza... Ale u mnie nie ma już takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 30.10.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Jeszcze schowek na strychu i tynki będa skonczone.. uff padam Jutro ambitny plan uruchomić kominek. Nie jest łątwo bo otwór który zostawiliśmy jest ciut mały na wysokośc, KOminek chce dać około 35-40cm od podłogi. Jako ze komin jest z tyłu i zboku bede musiał dać prawdopodobnie dwa kolanka, jedno u góry, metrowa rura fi200 i drugie kolanko bezpośrednio na czopuch, czy też tak macie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 02.11.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 tak wygląda teraz ściana z kominkiem, teraz trzeba zaaranżować ją tak, żeby kominek nie konkurował z TV, który ma być po jego lewej stronie http://lh4.ggpht.com/_kFjGNF-Vk-g/Suye6NR7C3I/AAAAAAAACts/fnbPA3NWMtM/s640/DSC04820.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 03.11.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Telewizor to chbya wszyscy w tym rogu planuja połozyc:D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 04.11.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 hej hej, my nie mamy kominka wiec tv mamy centralnie na scianie wiszacy tam gdzie wy kominek macie podbitke mam identyczna jak akrimka spizarka- kuchnia jest olbrzymia i u nas spokojnie szafki mieszcza rzeczy typowo spizarkowe- make, mleko, makarony, i takie tam. Nawet jedna szafka jest do tej pory jeszcze nie zagospodarowana. Przetwory natomiast, a robie ich duzo ustawilam na wysokim a wąskim regale w kotlowni, zmiescil sie na scianie po prawej stronie drzwi wejsciowych z wiatrolapu do kotlowni. schody- ucieka mnostwo ciepla- my zabudowalismy tak, ze osoba stojaca na dole mysli, ze to szafa z lustrami i ze schodow nie ma ale u nas poddasze nie jest uzywane do celow mieszkalnych, 3 panele - 2 drewniane w profilach aluminum, i jedno lustro w profilach alu na cala sciane rozlozone przesuwaja sie miedzy soba tworzac zamkniecie schodow i zamkniecie tej szafy obok schodow. Poddasze jest olbrzymie- powiem wam, ze troche zaluje, ze jednak nie zdecydowalam sie na lotke 1 z mniejszym poddaszem.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 04.11.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 A ja dziś wjechałem pierwszy raz do garażu.. i powiem wam ze faktycznie ze mógł być dłuższy, kombi miało może z 0.5m z przodu a i tak nie mogłem otworzyć z tyłu kalpy bez otwierania bramy. NA schody mam taki pomysł ze i tak schowek pod chce oddzielić scianką, zrobie wiec na rogu solidny drewiany słum, wkręcę w niego zawiasy i na 1 stopniu powiedze tymczasowe drzwi, docelowo jak z ojcem zrobimy drewiane stopnie to moze wykombinuję tam taką cienutką ościeżnice dokoła wejścą na górę, w kolorze schodów, taka jakby ramka, razem ze schodami i drzwi tam beda zakładane np na zimę.. Pozdrawiam Marcin tym razem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glamosie 05.11.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Witajcie.U nas telewizor w typowym miejscu, Mogę oglądać nawet z kuchni, bo mam pół otwartą. Nie mam spiżarki ale myślę, że się pomieszczę w szafkach, które mam ( jeszcze nie jestem do końca rozpakowana, więc okaże się jak wszystkie kartony zostaną opróżnione). Na miejsce w kotłowni po prawiej stronie palnuję wysoki regał ale na buty, a przetwory, których nie robię zbyt wiele wygospodaruję sobie półki w garażu. U nas garaż dłuższy niż w projekcie o 0.9 m. Co do schodów na strych to u nas całkiem inaczej. Założyliśmy, że strych będzie strychem i zabudowaliśmy wejście z przodu, tam powstał składzik np na odkurzacz, drabiny, zapasowe krzesła, miotły i inne urządzenia w którym są drewniane schody w suficie (wyciągane). Składzik jest obok garderoby, jest w nim rozdzielnia C.O. i jest w nim cieplutko bo biegną rury od podłogówki i mimo paneli podłoga jest ciepła. Nie ma więc problemu uciekania ciepła na piętro. Dobrze, że nie robiliśmy piętra, bo Lotek jest wystarczająco obdszerny.Poza tym trochę za chłodno jest w sypialni, to ten pokój 16 m2. Może grzejnik jest za mały. Poza tym super. Łazienka i pralnia cieplutkie aż miło...Tylko drewno idzie jak woda.. Ale to pierwsza zima i nie ociepliliśmy jeszcze strychu. A jak u Was z opałem?Pozdrawiamy wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 05.11.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Ale fajnie się zlozylo że dotrwaliśmy w kilka osób z forum do samego konca tzn do przeprowadzki i nadal piszemy nasze spostrzezenia. Jak zaczynalismy budowe to nikt takich rzeczy tu nie pisał, wiec mysle ze beda bardzo pomocne dla kolejnych Lotkowiczów. Jest kilka rzeczy wspolnych dla wszystkich juz mieszkających jak np. garaz obowiazkowo przedluzyc (ja to zrobilem o 1,5m i mam mega garaz:), Co do ogrzewania to ja mam tylko gaz i pierwszy miesiac byl bardzo laskawy, natomiast ten - zimny - hmm no coz...chcialo sie ogrzewac gazem to trzeba bedzie placic Pierwek to moja podbitka pod zadaszeniem tarasu tyle ze moje zadaszenie jest sporo wieksze niz w projekcie. Pozdrawiam http://img686.imageshack.us/i/p1010718.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 05.11.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 no to jeszcze raz zdjecie http://img686.imageshack.us/img686/3396/p1010718.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.11.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 ładnie... Wstawili mi w końcu drzwi wejściowe i tak patrzę że powinny być szersze. W projekcie są chyba 100 ale ja dałem 90 i wyglądają ciut skromnie w stosunku do ganku. Teraz będę się zastanawiał jak to wizualnie poprawić. Wkleję później fotkę jak to teraz wygląda ku przestrodze. Teraz chciałem przed zimą jeszcze założyć parapety zewnętrzne. Zrobiłem jeden na próbę przy kuchni ale pogoda coś mnie nie rozpieszcza bo dzisiaj pada a chciałem wyciąć styropian i wstępnie zaciągnąć klejem przy oknach w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarzyQ 10.11.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 ja drzwi dalem 110 i sa w sumie ok ale jak patrze na niektore domy to marza mi sie tkie calkiem szerokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts