Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wygląda mi na to że masz ogrzewanie prądem? (wtedy EP idzie ostro w górę)

no i kwestia ocieplenia... w projekcie jest bodajże ściana jednowarstwowa z ytonga. Ja mam ścianę z PTH25 P+W + 15cm styro (najzwyklejszy lambda=0,040). ogrzewam ekogroszkiem. Wiesz przecież że ten sam dom można wybudować różnie (różne okna, ocieplenie brama garażowe itd).

Jakie masz ocieplenie i ogrzewanie?

Przez ostatnie 30 dni kocioł palił mi średnio 24kg groszku /dobę. Obecnie ogrzewam parter 22/21 oC (dzień/noc), na poddaszu mam około 11oC, w garażu 5oC.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ilość mieszkańców? masz może dodatkowo grzałkę elektryczną do CWU? albo jakieś maty grzejne elektryczne? to EP jest zastanawiające - chyba że to u mnie jest błąd w liczeniu. Masz kominek? A te pustaki to poryzowane czy MAX? ile Ci idzie groszku na dobę?

edit: A może ktoś inny poda swoje wyniki z CE? Parę osób chwaliło się ze już mieszka...

wygląda mi na to że masz ogrzewanie prądem? (wtedy EP idzie ostro w górę)

no i kwestia ocieplenia... w projekcie jest bodajże ściana jednowarstwowa z ytonga. Ja mam ścianę z PTH25 P+W + 15cm styro (najzwyklejszy lambda=0,040). ogrzewam ekogroszkiem. Wiesz przecież że ten sam dom można wybudować różnie (różne okna, ocieplenie brama garażowe itd).

Jakie masz ocieplenie i ogrzewanie?

Przez ostatnie 30 dni kocioł palił mi średnio 24kg groszku /dobę. Obecnie ogrzewam parter 22/21 oC (dzień/noc), na poddaszu mam około 11oC, w garażu 5oC.

Pierwek a jaki masz piec?? My jesteśmy na etapie elektryki i zaraz przyjdzie do kładzenia co i ały czas się zastanawiamy nad piecem.

Ja mam kocioł na ekogroszek eko plus HEF 20kW. Kotłownię mam w pomieszczeniu które powstało jak garaż wydłużyłem o 2 m. Ciągle mam mieszane uczucia co do tego ogrzewania... niby ok ale jest mniej bezobsługowe niż by się wydawało... Ciągle mi chodzi po głowie, że lepiej jakbym postawił pompę ciepła.

Pierwek

Jestem przerażona tym co piszesz.

Tego się obawiałam, bo wcześniej na forum już ktoś wspominał o trudnościach tego kosza.

Nasz kosz robiło dwóch dekarzy, jeden poprawiał po drugim po pierwszych ulewach. Ale nie sprawdzaliśmy go teraz w trakcie takiego ośnieżenia. Musimy wejść na dach i sprawdzić czy coś nie cieknie. Jak do tej pory nie było u nas odwilży ale kto wie co tam się dziej na górze. Mam nadzieję, że wkrótce to opanujesz i przestanie Wam ciec.

Życzę wszystkim szczelnych koszy i dachów..

Pozdrawiamy

Pierwek

Tego się obawiałam, bo wcześniej na forum już ktoś wspominał o trudnościach tego kosza.

Nasz kosz robiło dwóch dekarzy, jeden poprawiał po drugim po pierwszych ulewach. Ale nie sprawdzaliśmy go teraz w trakcie takiego ośnieżenia. Musimy wejść na dach i sprawdzić czy coś nie cieknie. Jak do tej pory nie było u nas odwilży ale kto wie co tam się dziej na górze. Mam nadzieję, że wkrótce to opanujesz i przestanie Wam ciec.

Pozdrawiamy

Pierwek

Pozdrawiamy

Gość Akrimka

hmm,

nasz dekarz od razu narzekał na ten kosz.. mówił ze śnieg będzie zalegać i sugerował żeby nie robić tego daszku, tylko przedłużyć połać dachu głównego nad wejściem.

ale w końcu my chcieliśmy ten daszek, więc wyłożył ten kosz papą dość szeroko i dał spory kawał blachy. Z ciekawości tam dzisiaj zajrzymy, bo na poddasze mamy zamknięte i tam nie chodzimy za często i na zewnątrz też się przyjrzymy. mam nadzieję, że będzie ok.

Hej!

Mamy pytanie do osób które mają Lotka 1. dokładniej chodzi nam o schody w środku i żeby nie były wylewane tylko podwieszane. jesli macie mozliwosc wyslijcie nam zdjęcie i podajcie numer tel lub inny namiar do wykonawcy. Bedziemy bardzo wdzieczni

mail [email protected]

Gość Akrimka

u nas teraz mało zalega śniegu, bo nie mamy ocieplonego poddasza i ciepło które ucieka do góry zawsze trochę rozgrzewa poszycie.

z tym , że u nas kąt dachu nad garażem jest większy, ten kosz jest dość stromy.

No widzisz SzipBudowniczy , widocznie Lotki tak mają bez względu na daszek. :-?

• 2 weeks później...